Zo geniet je vanaf dag één van je vakantie

Moeite om meteen in de chillmodus te komen als je op vakantie bent? Lees hier hoe je vanaf je allereerste dag kunt genieten. Of zelfs nog eerder.

Na dagen van voorbereidingen en inpakstress ben je eindelijk op de plaats van bestemming. Bikini aan, voetjes in het zand en chillen maar. Zou je denken. Want het lukt lang niet iedereen om meteen te ontspannen. Sommige vakantievierders worden ziek, maken ruzie met hun partner of zijn chagrijnig door het tegenvallende appartement, dat meer wegheeft van een hondenhok. Pas na een paar dagen voelen ze zich beter en komen ze langzaam in de relax-stand.

Herkenbaar? Volgens een studie van  Tilburg University zijn het vooral mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een hoge werkdruk die gevoelig zijn voor vakantiestress. Die denderen vaak te lang door. Psycholoog Evi Sommen van Psychologen Nederland: “Veel druk zorgt ervoor dat je lontje korter wordt. Als je na zo’n pittige periode dan ineens ontspant, daalt je weerstand net onder het normale level en grijpen ziekteverwekkers hun kans.”

Om je vakantie meteen goed te beginnen, is eigenlijk niet zo veel nodig. Met een paar simpele hands-on-tips ben je er al. Hiermee ‘win’ je al gauw 2 tot 3 dagen, die je anders kwijt zou zijn aan acclimatiseren, organiseren en/of irritatie. Het geheim? Je planning! In de week voor vertrek én vanaf je eerste vrije dag.

sante-cover

3% van alle Nederlanders heeft last van vakantieziekte. Ongemakken bestaan uit vage pijnen, hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid en vooral in het begin van vakantie koorts en griepachtige verschijnselen, volgens Tilburg University.

IN DE WEEK VOOR JE VAKANTIE

Creëer meer tijd (en energie) 

Een korte masterclass timemanagement:

  • Ontstressen onder werktijd doe je met een 4-daagse weekplanning in plaats van een van 5 dagen. Op deze manier zet je je focus op scherp en creëer je voor jezelf een ‘bonusdag’, waarop je onvoorziene lastminutezaken alsnog (rustig) kunt fixen.
  • Doe tussen 10 en 11 uur ’s ochtends de belangrijkste taken; volgens een studie van University of Southern California ben je dan van nature het meest productief. Tot ongeveer 12 uur ’s middags stijgt je lichaamstemperatuur en daardoor ook je werkgeheugen, alertheid en concentratievermogen. Doe alle easy to-do’s tussen 1 en 4 uur ’s middags, omdat je dan het snelst bent afgeleid.
  • Zeg vaker ‘nee’. Iedereen snapt dat je niet zit te wachten op die extra klus vlak voor je vakantie.
  • Beweeg elk uur een minuut. Dit verhoogt je energielevel, concentratie en productiviteit. Dus zet een lekkere beat op en shake that body!
  • Kijk geen televisie. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit blijkt dat dit níet ontspant. En dat terwijl we in Nederland dagelijks gemiddeld drie uur voor de buis zitten. Deze tip levert je dus al gauw 21 uur meer tijd per week op. En wat te denken van je telefoon? We kijken, tikken, klikken en swipen er elke dag gemiddeld 2.617 keer op, volgens Basket en Karatay University.
  • Drink elke 2 uur een glas water of (kruiden)thee. Zo voorkom je vochttekort, wat moe maakt.
  • Drink geen ‘ontspanningswijntjes’. Zonder alcohol slaap je beter en herstelt je lichaam sneller.
  • Let op je voeding. Bye bye after diner-dip, hallo productiviteit!

 

Doe de joint-ademhaling

Het hersengebied dat je ademhaling regelt, is gekoppeld aan het gebied dat de gemoedstoestand aanstuurt. Hierdoor beïnvloeden ze elkaar sterk en word je rustiger van een diepe ademhaling. Dit ontdekten wetenschappers van Stanford University School of Medicine. Gehaast of gestrest? Doe de joint-ademhalingstechniek en je bent weer helemaal zen. Adem in 3 tellen in en blaas in 5 tot 8 tellen weer uit, alsof je een joint rookt. Doe dit ongeveer 3 minuten. Dezelfde tijd die je gebruikt om een joint of sigaret te roken.

 

De-connect een dag eerder

Communiceer naar vrienden en je baas/opdrachtgevers dat je een dag eerder vertrekt dan in werkelijkheid het geval is. Zo heb je alle tijd voor een soepele omschakeling naar je vakantie. Want hoe groter de verschillen tussen je normale leven en de vakantie zijn, hoe meer last je kunt krijgen van kwaaltjes en hoe langer het duurt voordat je in de vakantiemodus komt.

 

Verdubbel de voorpret

Leg een week voor vertrek pen en papier klaar (dit wordt je vakantiechecklist) en je koffer. Leg de spullen niet in de loop, maar wel waar je ze geregeld ziet. Verzamel elke dag items die je wilt meenemen. En noteer de dingen die in je opkomen en die je niet wilt/moet vergeten, zoals de reisverzekering checken en een leuk boek kopen. Door dingen op te schrijven, kunnen ze uit je hoofd. En door gaandeweg dingen af te strepen, bouwt de spanning in je brein af en is er meer ruimte voor vakantievoorpret.

 

Met realistische vakantieverwachtingen voorkom het Alice in Wonderland-syndroom

OP DE EERSTE VAKANTIEDAG

Doe een energizer

Vermoeiende reis achter de rug? Met deze package-deal heb je in no time weer energie.

  • Doe eerst een powernap van tien tot twintig minuten. Zet een alarm!
  • Start meteen daarna met deze mini total body workout:

Oefening 1 => kom in renhouding (met je rechterbeen een stap naar voren, bovenlichaam boven je voorste knie, je linkerhand naast je hoofd en je rechterhand naast je heup). Maak 30 seconden renbewegingen op de plaats, zo snel als je kunt. Beweeg hierbij je armen heen en weer. Herhaal in tegenovergestelde houding, dus met je linkerbeen voor.

Oefening 2 => 30 tot 60 seconden planken: steun op je tenen en onderarmen. Houd je billen laag.

 

Behoud je leefstijl

Ineens een gat in de dag slapen, een stuk in je kraag zuipen of de hele dag op het strand liggen? Geen goed idee voor de eerste vakantiedag. Tenminste, als dit is wat je normaal gesproken níet doet. Gaat doordeweeks de wekker om 7 uur ’s ochtends? Zet ’m dan nu iets later, bijvoorbeeld om 9 uur. En ben je gewend om op je werk 4 bakken koffie te drinken, doe dit dan ook tijdens je vakantie (of bouw het aantal langzaam af). Waar het op neerkomt: gooi het roer op je eerste vrije dag niet meteen radicaal om, maar acclimatiseer met beleid. Zo voorkom je een fysieke disbalans en ben je vakantiekwaaltjes te slim af.

 

Neem een bosbad 

Plan op je eerste vakantiedag een hike of ga sporten, buíten welteverstaan. Waarom? De natuur ontspant, cleart je gedachten en maakt je happy. Sterker nog: contact met de natuur is nét zo essentieel voor je welzijn als regelmatige lichaamsbeweging, beweert hoogleraar dr. Qing Li van de Medical School in Tokio.

Door je op de eerste vrije dag(en) onder te dompelen in een bosbad (de natuur in gaan), help je je lichaam in razend tempo te ontstressen en op te laden. Het boek Shinrin-Yoku, de kunst en wetenschap van het bosbaden staat boordevol feiten en weetjes over het gezondheidseffect van de natuur. Bijvoorbeeld hoe de natuur je zenuwstelsel kan resetten als je je zintuigen openstelt.

 

Focussen = flow = diepe rust

Je hebt een streepje voor als het je lukt om je over te geven aan een creatief project (breien, buiten schilderen, een nieuw recept uitproberen). Dit is namelijk de snelste manier om tot diepe rust te komen. Tijdens het focussen maakt je brein de switch van bèta- naar alfagolven. Dit is het gebied in de hersenen dat actief wordt zodra je begint te ontspannen. Het boost je creativiteit, focus en humeur. Je komt in de flow door met iets bezig te zijn wat niet te ingewikkeld is, maar ook niet te simpel. Dus wat niet vanzelf gaat en waar je net dat beetje je best voor moet doen én waarvan je geniet.

 

Voorkom het Alice in Wonderland-syndroom

Heb je (te) hoge verwachtingen van je vakantie? Dan kan het minste geringste minpuntje al zorgen voor grote teleurstelling. Zonde en niet nodig. Met realistische verwachtingen voorkom je het Alice in Wonderland-syndroom. Psycholoog Evi Sommen: “Als je elf maanden per jaar voor de tijd uit holt, kom je niet in één vakantiedag tot stilstand. Irritatie, onrust en vermoeidheid kunnen ook op het strand op Ibiza opdoemen. Geef hier even aandacht aan, bijvoorbeeld door het van je af te schrijven, en focus je daarna weer op de ‘tropische verrassingen’ die je vakantiebestemming te bieden heeft. Zo ben je het snelst weer in de vakantiemodus.”

Dit artikel is gepubliceerd in Santé augustus 2018

sante-28  sante-29

sante-30  sante-31

 

Geef als eerste een reactie