Interview met Michiel Mol

Michiel Mol (1969) is een van Nederlands meest succesvolle zakenmensen. Hij is oprichter en voormalig directeur van Guerrilla Games en Lost Boys; het laatste bedrijf werd onlangs verkocht voor 416 miljoen euro. Zijn huidige passie is zijn ruimtevaartbedrijf Space Expedition Corporation (SXC) dat vanaf  2014 dagelijks commerciële vluchten naar de ruimte gaat realiseren.

Hoe voel je je?

Extreem gelukkig.  Zowel zakelijk als privé.

Lijfspreuk/levensmotto

Work hard, play hard. Ik vind het heerlijk om keihard te werken, maar vind het ook belangrijk om keihard te genieten. Om bewust de tijd te nemen voor mijn gezin, familie en vrienden.

Vroeger toen er nog geen spelcomputers waren – behalve Pacman in de speelhal – maakte ik al zelf thuis computerspelletjes. Ik was een ambitieuze computernerd. Steeds vaker kwamen mijn vrienden én vrienden van mijn ouders over de vloer om helemaal op te gaan in datgene wat ik net gefabriceerd had. De ontluikende ondernemer in mij dacht dat hier misschien wel een markt voor zou zijn. En dat bleek inderdaad het geval. Ik was een jaar of dertien en verkocht zo’n tien games per maand à veertig gulden per stuk.

Geen dag zonder…

Iets geleerd te hebben. Bij de ruimtevaart is zoveel ontwikkeling. 2013 is een ongelooflijk spannend jaar. De afgelopen jaren hebben we enorm geïnvesteerd in raketbouw en de verkoop van tickets – we hebben nu ruim 175 tickets verkocht à 95.000 dollar per stuk. Dit jaar gaat alles samenkomen. Dan hebben we een ruimteschip dat werkt en in april verwachten we onze eerste testvlucht. Dé ultieme droom die werkelijkheid wordt.

Wanneer was je het gelukkigst?

De belangrijkste mijlpaal is het krijgen en hebben van mijn kinderen. Dat staat boven welk zakelijk succes dan ook. Zakelijk gezien is dat het moment dat je een business kan beginnen, daarmee succesvol kan zijn en het vervolgens kan verkopen aan anderen die doorbouwen op het succes. Het gevoel van het opvoeden van een kindje dat in goeie handen terecht is gekomen en gezond verder kan groeien. Dan is de cirkel rond. Dat heb ik mogen meemaken bij Guerrilla Games en recent ook met Lost Boys.

Beste persoonlijke beslissing ooit

Dat was het moment dat ik me realiseerde dat ik wel een ondernemer ben, maar geen manager. Ik kan een klein team van gedreven mensen boven zichzelf laten uitstijgen en met elkaar iets bijzonders neerzetten, maar een organisatie van een paar honderd man moet je mij niet laten managen. Ik dacht vroeger altijd dat managen het noodzakelijk kwaad was van ondernemerschap. Totdat ik me realiseerde dat er mensen zijn die dat leuk vinden om te doen en er goed in zijn. In de tijd van Lost Boys heb ik twee mannen met grijze haren ingehuurd die de tent gingen managen. Zo kon ik me weer volledig bezighouden met visies, strategieën, klant relaties en lange termijn planningen.

Waarvan kom je tot rust?

Computerspelletjes spelen en mooie legoprojecten bouwen met mijn kids. Die zijn 7, 10 en 14 jaar. Ik ben zelf een groot kind en beleef daar veel plezier aan.

Een dierbare jeugdherinnering

Tijdens een skivakantie – ik was een jaar of vijf à zes – had mijn vader zijn been gebroken. Hij kreeg drie maanden lang lig-gips, waardoor hij ineens veel tijd had om met mij allerlei bord- en kaartspelletjes te doen.

Wat is het leukste cadeau dat je gekregen hebt?

De waarde van een cadeau is niet belangrijk. Het gaat om de tijd en energie die je erin steekt en het feit dat je erover hebt nagedacht. Ik heb een hekel aan envelopjes als cadeautip bij feesten. Een domper op de feestvreugde.

Veel mensen die dit blad lezen, zijn bezig een eigen bedrijf op te zetten. Wat kunnen zij van jou leren?

Laten we voorop stellen dat ook ik nog veel kan leren. Voor mij zijn de twee belangrijkste factoren die meespelen: absolute focus op datgene wat je wilt bereiken en een enorm doorzettingsvermogen. Er is geen succesvol bedrijf dat niet zonder bloed, zweet en tranen en keihard werken tot stand is gekomen. Verzandt niet in allerlei dingen die met jouw bedrijf samenhangen om succes te krijgen; blijf gefocust op je visie en einddoel.

“De twee grootste succesfactoren zijn:

focus en doorzettingsvermogen”

Over 5 jaar…

Neem ik je mee naar de ruimte!

Geef als eerste een reactie