12 health-vragen die iedere vrouw (zichzelf) zou moeten stellen

Medische klachten wil je zo veel mogelijk vóór zijn. Stel daarom deze belangrijke vragen aan je huisarts, je ouders én aan jezelf.

Hier alvast een fragment van het artikel. Santé juni 2016 ligt nu in de winkels.

2. Wanneer kwam jij in de overgang? (Even aan je moeder vragen…)

De overgang gaat bij 80 procent van de vrouwen samen met een rits lichamelijke of geestelijke klachten (zoals neerslachtigheid, opvliegers, gewichtstoename). Toch zijn er ook vrouwen die er weinig last van hebben. Tijdens de overgang wordt je menstruatiecyclus onregelmatiger. Dit is genetisch bepaald. Het moment waarop jouw moeder in de overgang kwam, geeft een indicatie wanneer jij aan de beurt bent.

Overgangsdeskundige Karin Stronk: “Vraag je moeder naar het moment waarop ze een jaar lang geen menstruatie meer had. Vraag ook welke klachten ze toen had. Rookte ze terwijl ze van jou in verwachting was? Dit kan de kwaliteit van jouw eicellen hebben beïnvloed. En hoe minder de kwaliteit, hoe eerder de overgang start.”

3. Komt dementie in de familie voor?

Dementie wordt in 70 procent van de gevallen veroorzaakt door de ziekte van Alzheimer: steeds meer hersencellen krimpen in, waardoor ze niet meer kunnen functioneren.

Julie Meerveld, van Alzheimer Nederland: “Komt dementie in jouw directe familielijn (denk aan je ouders, broer of zus) voor? Geen paniek. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is dementie in de meeste gevallen níet erfelijk. Begint dementie bijvoorbeeld bij je vader ná zijn 65ste jaar, dan heb jij maar een paar procent meer risico dan iemand bij wie het niet in de familie voorkomt. Openbaart de ziekte zich al vóór zijn 65ste? Dan is er sprake van een afwijkend gen en moet je alert zijn. Dit is echter hoogst uitzonderlijk en komt in Nederland slechts bij een enkele familie voor.”

5. Is mijn hartslag oké?

Cardioloog Karen de Man: “Veel vrouwen hebben wel eens een onregelmatige hartslag. In bijna alle gevallen is dat onschuldig. Het kan onder andere worden getriggerd door hormonen, koffie, alcohol of stress. Als je hart plotseling langdurig op hol slaat en meer dan honderd keer per minuut slaat zonder dat je je inspant, trek dan aan de bel. En wees alert of je tijdens het sporten hartritmestoornissen krijgt. Als de hartkloppingen langer dan 15 tot 30 minuten aanhouden, is het raadzaam om een hartfilmpje (ECG) te laten maken bij de huisarts of huidartsenpost.”

8. Tot wanneer kan ik de pil slikken?

Bij een Brits onderzoek naar de langetermijneffecten van de anticonceptiepil werden 46.000 pilgebruiksters gedurende 25 jaar gevolgd. Conclusie? Er zijn positieve effecten zoals verminderde menstruatieklachten, kleinere kans op eierstokkanker. Maar ook negatieve: verhoogde risico op ovariumcysten, baarmoederhalskanker, hersenbloedingen (vooral in combinatie met roken). De pil langere tijd doorslikken, dus zonder stopweek, is echter onschadelijk voor je gezondheid.

In Nederland is de anticonceptiepil het meest gebruikte voorbehoedmiddel. Juist omdat ie al jaren is ingeburgerd, is het goed om eens na te gaan hoe lang je de pil al slikt. Ben je ouder dan 35 en slik je een zwaardere pil? Misschien is een ander anticonceptiemiddel dan beter voor je, omdat door oestrogeen de bloeddruk kan oplopen.

IMG_2022     IMG_2023

Geef als eerste een reactie