6 goede gewoontes van mensen die nooit lijnen

Ben jij ook altijd benieuwd hoe mensen zo slank blijven terwijl ze nooit aan het diëten zijn? Santé zet 6 top trucs op een rij. Zo blijf je zonder extra veel moeite te doen op gewicht.

‘Je mag doordeweeks dan een ijzeren discipline hebben, maar als je in het weekend geen rem hebt, schiet het niet op’

Mensen die ’s morgens ontbijten met een bak kwark met noten grijpen minder snel naar ongezonde calorieën.

 

Haal happy-hormonen uit je work-out (En niet uit je voeding!)

Tijdens het eten maakt je lichaam de feelgoodhormonen dopamine en serotonine aan. Dit gebeurt vooral bij suiker- en vetrijke snacks. Dezelfde gelukshormonen worden ook tijdens het sporten aangemaakt, zo blijkt uit onderzoek van de Loughborough Universiteit in Groot-Brittannië. Focus je voor je dagelijkse portie positiviteit dus vooral op je eerstvolgende work-out in plaats van de volgende maaltijd.

Handig om te weten

Volgens onderzoek van de Universiteit van Utrecht zit de natuurlijke bewegingsdrang in je genen. Naarmate je ouder of dikker wordt, neemt de behoefte om te bewegen af. Het bewegingsgen speelt juist op als je fit en sportief bezig bent.

Tip: Activeer je sportgen

Het is een open deur, maar de combi gezond eten en cardiotraining is de snelste manier om je bewegingsgen te activeren. Van ongezond eten word je sloom, vanwege de suikerdip. En door matig intensief bwegen (activiteit met verhoogde hartslag) maakt je lichaam een coctail van hormonen aan, zoals dopamine (verslavingshormoon).

 

Vol in je hoofd = vol in je maag (Dus blijf niet ‘grazen’, omdat je in je hoofd nog trek hebt)

Waarom de ene persoon een smakelijke snack moeiteloos kan weerstaan en de ander niet, hangt volgens onderzoekers af van bepaalde delen in je brein. Uit onderzoek van de Universiteit van North Carolina blijkt dat iedereen een soort ingebouwde eet-schakelaar heeft. Deze wordt geactiveerd zodra je iets lekkers eet. Staat de schakelaar aan, dan wordt de eetlust opgewekt. Is het hersengebied op non-actief, dan heb je geen trek. Mensen die nooit lijnen en op gewicht zijn, vangen deze honger- en verzadingsignalen van hun lichaam piekfijn op. Maar bij mensen die overgewicht hebben of vaak jojoën, werkt deze innerlijke schakelaar minder goed. Zo kun je door blijven eten, terwijl je eigenlijk nokvol zit.

Handig om te weten

Eet langzaam. Na je eerste hap duurt het ongeveer twintig minuten voordat er automatisch een signaal naar je brein gaat dat je volzit. Van Etten legt uit: “Maar het maakt wel uit wat je eet. Als je een compleet hamburgermenu naar binnen hebt gewerkt, zonder voedingsstoffen waar je lijf iets aan heeft, wordt het hongersignaal vrij snel daarna opnieuw afgegeven. Je lichaam hoopt namelijk op een nieuwe snaaironde met dit keer wél iets voedzaams. Bij vrouwen die nooit lijnen en gezond eten, remt de eetlust automatisch na twintig minuten.”

 

Je biologische weegschaal is in balans

Vrouwen die nooit lijnen, komen ook nooit in de knel met hun biologische weegschaal, ook wel set point genoemd. En nee, dit heeft niets met tennis te maken. Een set point is het ideale intern afgestemde gewicht van jouw lichaam. Als je gaat diëten, komt jouw complete systeem van hormonen, chemicaliën en hongersignalen in actie om te voorkomen dat je nog meer afvalt. Dit blijkt uit onderzoek naar obesitas van de Universiteit van Pennsylvania. En ook wanneer je aankomt, wordt je natuurlijke set point verstoord. Het gevolg is dat deze naar boven wordt bijgesteld. Wie nooit lijnt, heeft hier geen last van en behoudt dus zijn ideale set point. Tja, dan sta je op de weegschaal toch echt dik met 3-0 voor.

Handig om te weten

Denk je dat je je set point niet meer naar beneden kunt bijstellen als je eenmaal in gewicht bent aangekomen? Think again. Esther van Etten: “Lukt het je om na het afvallen drie tot zes maanden op je nieuwe gewicht te blijven? Dan wordt jouw set point weer naar beneden bijgesteld.”

Het complete artikel is te lezen in de Santé van juni 2016.

IMG_2025 IMG_2026 IMG_2027

 

Geef als eerste een reactie