7 redenen om jezelf op 1 te zetten

Nee, goed voor jezelf zorgen is niet egoïstisch. Het zou juist prioriteit moeten zijn.

1. Je ervaart minder stress 

Goed voor jezelf zorgen, is als het openen van een spaarrekening. Zet je geld opzij, dan bouw je een buffer op. En door jezelf te geven wat je nodig hebt, bouw je als het ware een mentale buffer op. Zo ben je beter opgewassen tegen stress en spring je minder snel uit je vel wanneer je druk bent.

Denk je nu: maar ik heb een bomvolle agenda en helemaal geen tijd om mezelf op een te zetten? Dat is geen excuus, want je hebt maar een paar minuten nodig. Stel je voor dat tijd geen rol zou spelen, wat zou je nu dan doen om je beter te voelen? Een weekje naar de zon of een dagje spa boeken? Visualiseer dan dat je dat doet, want visualiseren geeft rust. En zo spek je die mentale spaarrekening.

[Bron: Universiteit van Chicago]

2. Minder pijntjes

Denk je altijd eerst aan anderen, krop je emoties op en ga je maar door? Dan heb je een grotere kans om ziek te worden of allerlei pijntjes te krijgen. Je lichaam en geest zijn namelijk nauw verbonden. Wat er in je hoofd gebeurt, heeft zijn weerslag op je gezondheid. Wat helpt, is lichamelijk contact: boek die massage of bezoek die kapper of pedicure. Dat bevordert de aanmaak van het gelukshormoon oxytocine, waardoor je je instant beter voelt. En voel je je goed, dan heeft dat ook effect op je weerstand.

3. Je bent meer in balans

Hoe groter het gat tussen wat je nodig hebt (fysiek) en wat je wilt en doet (mind), hoe groter de kans op een kort lontje. Als lichaam en geest goed op elkaar zijn afgestemd, ben je emotioneel in balans. Je laat je niet gek maken door het eerste het beste meningsverschil of een kritische opmerking. In balans komen doe je bijvoorbeeld door je focus te verleggen van fomo (fear of missing out) naar jomo (joy of missing out). Moet je eigenlijk de deur uit voor een avondvullend programma maar snak je naar een avond op de bank met je favoriete serie? Kies dan als het kan voor me-time. Op lange termijn geeft dat meer bevrediging dan een volgepropt sociaal leven.

4. Minder moody

Voldoende nachtrust is vaak het eerste wat erbij inschiet als je het druk hebt en niet goed voor jezelf zorgt. Nederlanders slapen gemiddeld maar negentig procent van wat ze zouden moeten slapen, blijkt uit onderzoek van Universiteit Utrecht. En het resultaat is dat meer dan de helft van de mensen moe is bij het opstaan. Terwijl slapen cruciaal is om je fit en gezond te voelen.

Gemiddeld tussen middernacht en één uur ’s nachts verricht je lichaam herstelwerkzaamheden, zoals lichaamscellen repareren en aanmaken. Rond dit tijdstip (maar alleen wanneer je slaapt) piekt je groeihormoon. Wie elke avond vóór elf uur in bed ligt, profiteert volop van deze natuurlijke onderhoudsbeurt en wordt uitgerust wakker (daag ochtendhumeur!). Gun jezelf dus deze nachtelijke oppepper, daar heb je de hele dag plezier van.

5. Het vergroot je gunfactor

Wie lekker in zijn vel zit, straalt dat uit. Sta je voor wie je bent en durf je te kiezen voor wat je nodig hebt, dan heeft dat effect op hoe je overkomt. Je straalt en dat vinden anderen aantrekkelijk. Je vergroot zelfs je gun-factor: mensen zijn eerder geneigd naar je te luisteren en je te helpen. 

Jezelf op één zetten, hangt nauw samen met zelfacceptatie: je bent goed zoals je bent. Kan je zelfbeeld wel een boost gebruiken? Ga voor de spiegel staan en benoem hardop (met een glimlach) 5 dingen die je aan jezelf waardeert (innerlijk en/of uiterlijk). Als je dit 10 dagen achter elkaar (en minimaal 5 keer per dag) doet, ga je vanzelf geloven wat je zegt en dat ga je ook uitstralen.

6. Je kunt er beter zijn voor anderen

Als je jezelf geeft wat je nodig hebt (een avond bankhangen, op tijd naar bed met een boek, niet – of juist wel – naar die vrijmibo), kun je op andere momenten juist méér betekenen voor anderen. Je kampt zo zelf niet met een tekort aan me-time, waardoor het ook niet voelt als een opgave als iemand anders een beroep op je doet. Of wanneer je merkt dat die vriendin of collega wel wat hulp kan gebruiken.

7. Je voelt je energieker

Zo nu en dan tijd voor jezelf inplannen om bij te tanken, geeft je op de lange termijn meer energie dan non-stop in de actiemodus staan.

Voel je je soms een slaaf van je agenda? Dan is het tijd voor verandering. Vraag je af of je je energie wel in de dingen stopt die je belangrijk vindt. Energiedip? Check elke dag op een vast moment je energiepeil. Bekijk bijvoorbeeld telkens als je je mobiel oplaadt ook hoe je fysieke batterij ervoor staat en pas je activiteiten hierop aan. Wat ook werkt: ‘actief niksen’. Maak een stevige wandeling, ga een stuk fietsen tegen de wind in of zet je favoriete muziek op en swing de pannen van het dak. Zo kom je uit je hoofd en in je lijf.

 

Dit artikel is gepubliceerd in Santé januari 2019

sante-cover-januari-2018

 

 

 

 

 

Geef als eerste een reactie