7 Redenen om niet te sporten (maar het toch te doen)

Geen excuus meer: sportschoenen aan en gáán!

1. Te moe

Na een slopende werkdag heb je geen puf meer om te sporten. Maar… wist je dat sporten juist energie geeft? Het zet je lichaam ‘aan’.

Sport-tip: Is je conditie matig? Ga dan voor een fijne avondwandeling. Is je conditie oké? Dan krijg je juist een energie-boost als je op volle kracht traint, welke workout je ook doet.

2. Geen tijd

Ondanks al je goede voornemens om te sporten, schiet het er steeds bij in. Maar zelfs toen Barack Obama president van Amerika was, maakte hij tijd vrij om te sporten. Dus een drukke baan of hectisch gezinsleven is eigenlijk geen excuus.

Sport-tip: Maak van sporten je prioriteit en zet het in je agenda. Download de app ‘7 Minute Workout’. Hier vind je oefeningen van slechts enkele minuten.

3. Een sportschoolabonnement is te duur

Hier heb je een punt. Maar… je kunt ook sporten zónder de sportschool. Terwijl jouw kind zich in de speeltuin vermaakt, train jij je armen op het klimrek met push-ups of door je eraan op te trekken. Met je voeten op een bankje en je handen op de grond kom je in plankpositie om je buikspieren te trainen. En squats kunnen natuurlijk overal.

Sport-tip: Boost je motivatie met een gratis sport-app, zoals RunKeeper of Daily Yoga.

4. Ik schaam me

Voel je je ongemakkelijk in sportoutfit? Dan is thuissporten ideaal. Niemand die je ziet (behalve de buren).

Sport-tip: Check op Facebook of Instagram ruready4eddy. Hier kun je elke dag (live en online) gratis meedoen met de leuke en effectieve fitnesstraining. Heb je geen dumbbells? Gebruik dan alternatieve gewichten zoals waterflessen en boodschappentassen.

5. Ik voel me somber 

Kruip je het liefst onder een dekentje met een bak chips? Begrijpelijk, want door het eten van suikers en vetten maakt je lichaam endorfine aan, waardoor je een gelukzalig gevoel krijgt. Maar ja, daarna zit je waarschijnlijk wél met een schuldgevoel. Gelukkig kan endorfine ook getriggerd worden door te sporten. Dan eet je geen calorieën maar verbrand je ze. Reden genoeg om onder je dekentje vandaan te komen, toch?

Sport-tip: Cardiotraining is de beste endorfine-workout, zoals fietsen, hardlopen of op de crosstrainer.

6. Mijn sportmaatje zegt af

Heel ongezellig natuurlijk, maar maak je niet afhankelijk van jouw sportmaatje.

Sport-tip: Combineer het sporten met iets dat je wél leuk vindt. Lees je graag? Ga lopen op de hardloopband met een boek. Of zet een luisterboek op je telefoon tijdens het trainen.

7. Het is slecht weer

Tuurlijk spring je niet zo makkelijk op de fiets naar de sportschool als het regent. Laat staan dat je gaat hardlopen. Maar hé, slecht weer bestaat niet, slechte sportkleding wel. Er is een outfit voor elk weertype, zoals winddichte en ademende sportkleding. Bovendien helpt het gure weer je juist om even lekker uit te waaien, en de frisse buitenlucht tijdens een regenbui zit barstensvol zuurstof. 

Sport-tip: Heb je toch nog een excuus? Lees dan het boek ‘101 Redenen om niet te sporten maar het wel te doen’, van Andra Laarhuis.

Geef als eerste een reactie