Interview met Aldith Hunkar

Aldith Hunkar is vooral bekend als presentatrice van het Jeugdjournaal en het NOS journaal. Ook was ze jarenlang te horen op Radio 3. In 1998 wordt ze uitgeroepen tot tv-persoonlijkheid van het jaar. Een burn-out betekent een ommekeer in haar leven: ze besluit om alleen nog dingen te doen die goed voelen.

Wat is jouw beste persoonlijke beslissing ooit geweest?

Niet meer de dingen doen, waarvan ik van te voren al aanvoel dat ik ze niet moet doen. Als het maar halfgoed aanvoelt, dan doe ik het niet. Mijn intuïtie helpt me daarbij. Zo doe ik dat met alle keuzes die ik maak. Of het nou gaat om een persoonlijk contact of om het aannemen van een grote opdracht, mijn intuïtie laat me niet in de steek.

Waarvan kom je tot rust?

Van alleen zijn, van muziek en van uitzicht! Ik ben net terug van een weekendje Texel. Over uitzicht gesproken! Dáárom voel ik me nu zo heerlijk! En qua muziek?  Reggae muziek voel ik en klassieke muziek hoor ik. Alle andere muziek klinkt op de achtergrond.

Een dierbare jeugdherinnering

Oei, dat zijn er veel! Maar mijn happy-years waren tussen mijn 6de en 12de jaar, toen we heel hecht waren als gezin en veel reisden. Toen ik 8 jaar was woonde mijn familie in Maleisië. Mijn vader werkte buiten de stad. Plotseling zaten we door een enorme overstroming twee weken vast. Hoewel dat soms best eng was, heb ik die periode gek genoeg vooral ervaren als heel veilig, omdat we dicht bij elkaar waren. Dat doet me denken aan een meer recente ervaring, ook onvergetelijk! In 2008 kwam mijn familie op bezoek in Jamaica. Mijn ouders, mijn zusje Aisha met haar dochtertje, mijn tante en een paar vrienden. Net zoals vroeger waren we close met elkaar. Mijn zus was toen ernstig ziek. En ik realiseerde dat die keer in Jamaica de laatste keer zou zijn, dat we met z’n allen daar bij elkaar waren. Inmiddels is Aisha overleden.

Reggae muziek voel ik en klassieke muziek hoor ik

Wat is het leukste cadeau dat je gekregen hebt?

Mijn parttime leven op Jamaica! Wat andere mensen mij gegeven hebben, heeft niets met materie te maken. Wel met vertrouwen en vriendschap. Veel mensen dénken mij te kennen, maar dat is niet zo. De mensen waarvan ik voel dat ze me kennen, dát is het mooiste kado.

Heb jij een lijfspreuk of levensmotto?

Haal eruit wat erin zit. Het leven is één groot cadeau en je moet er zelf iets moois van maken!

Geen dag zonder…

Een moment voor mezelf.

Wanneer was je het gelukkigst?

Dat was tijdens een festival in Jamaica. Op een bepaald moment vielen er allemaal kwartjes op allerlei fronten in mijn leven. Alles werd ineens glashelder voor me. Het betekende een absolute omslag, want daarna werd alles anders: leuker én beter!

Waar ben je trots op?

Dat ik een self-made-woman ben! Alles wat ik kan, doe en beleef, heb ik zelf gedaan. Iedere keer als ik iets meemaak of voor elkaar krijg, stop ik het als herinnering in een doosje. Zo laat ik me inspireren door mijn eigen succesjes. Het helpt me te vertrouwen op mijn eigen kracht en het versterkt de solide basis die ik van thuis uit heb meegekregen. Het is vooral zien en genieten van wat je hebt, in plaats van te kijken naar wat er niet is. En als het lukt om je angst te overwinnen, staat niets je meer in de weg en kun je alles doen wat je wilt.

Over 5 jaar…

Door gebeurtenissen van de afgelopen jaren – een burn-out en het verlies van mijn zusje – heb ik geleerd om met mijn aandacht in het nu te blijven. Dat was één van de kwartjes die op hun plek vielen op dat festival in Jamaica. Ik heb nog wel grote dromen, maar wat ik niet meer doe, is die droom in één keer willen aanpakken. Ik droom de grote lijnen en werk er stapje voor stapje naar toe. Dan wordt het einddoel onderverdeeld in hapklare brokjes die makkelijk te overzien zijn.

Wil je meer weten over Aldith Hunkar, kijk op www.tinyurl.com/bookaldith

Geef als eerste een reactie