Buspassagier

Laat mij die bus maar rijden, riep ik een kwartier geleden nog heldhaftig. Inmiddels zie ik dat héél anders en wilde ik dat ik mijn grote, stoere mond had gehouden.

Mijn partner en ik staan bij de garage en halen de bus van zijn vader op. Het is een oudje. Niet mijn schoonvader, maar de bus. Een ietwat gammel ding dat bij iedere bocht rammelt, kraakt en piept. Het zou me niets verbazen als ik halverwege een onderdeel verlies. Ook de versnellingsbak is een ruim begrip. Wanneer hij in z’n drie zit, is er evenveel speling als wanneer hij in z’n vrij staat. Maar dat is juist de charme van deze ‘viervoeter’. Hoog op de weg laait een stoer gevoel in me op. Vrouwenpowerrr!

Ik rijd ter hoogte van het vliegveld richting De Cocksdorp als ik me wezenloos schrik.

“AAAH! AAAAAAAAHHH! AAAAH!!”, gil ik. Het is het enige wat ik kan uitbrengen. Ik beland nog net niet in de berm. Aan een onzichtbaar draadje komt een gigantische – nee écht een GIGANTISCHE – spin abseilend naar beneden. Pal voor mijn neus, links van het stuur. Zijn spanwijdte is gelijk aan mijn duim.

Al weet ik rationeel dat spinnen niks doen en ongevaarlijk zijn, ik vind ze doodeng. Door het gehobbel van de bus zwiept het beest hypnotiserend heen en weer voor mijn gezicht. Ik kraam alleen nog klinkers uit, in alle hoge toonsoorten. Niemand zou kunnen vermoeden wat er binnenin deze voorbijrijdende klepperkast gaande is. Hooguit de bumperklever achter me vanwege mijn plotselinge geslinger.

In de paar seconden voordat er acht dikke, zwarte, harige poten op mij neer zullen strijken, passeren enkele opties vliegensvlug de revue: van mijn lief bellen om te wisselen van voertuig. Tot eruit springen en heel hard wegrennen.

De spin glijdt verder naar beneden, rakelings langs het stuur. Door op mijn rechterbil te zitten, voorkom ik dat hij op mijn been landt. Mijn linkervoet til ik hoog op, want stel je voor dat ie via mijn voet alsnog op mijn schoot komt zitten! Dan verdwijnt hij uit beeld, wat zo mogelijk nóg enger is. Hijgend mis ik daardoor de afslag en zit ik nog langer met hem opgescheept.

Eindelijk komt dan onze vertrouwde oprijlaan in beeld. Mijn lief staat me op te wachten en vraagt zich waarschijnlijk af waar ik blijf. Eenmaal thuis weet ik niet hoe snel ik uit de auto moet springen.

“Wat is er?”, vraagt hij geschrokken.

“Zit ie op mij? Zie je een spin?”, herhaal ik al springend en wapperend met mijn armen.

Na een grondige inspectie ga ik het huis in. Maar onder de douche komt deze held op sokken pas weer tot rust. Levensgevaarlijk zo’n oud busje!

 

Met de laptop onder de arm reist Esmir geregeld tussen hartje Amsterdam en Texel. In het buitengebied van De Cocksdorp, waar haar partner woont, vindt ze de rust om te schrijven. Onlangs publiceerde ze haar tweede boek ReisLust. Op deze plek om de week haar Texelse belevenissen.

8 Comments

 • Beantwoorden november 7, 2014

  Irene

  Hahaha… Ik begrijp je situatie volkomen, dat had mij ook kunnen overkomen.

  Ik had ook ooit zo’n spin in een wat nieuwere auto, en ben de auto uitgesprongen om m’n mede-passagiers het beulenwerk te laten verrichten. En pas nadat ik daarvan het levende bewijs zag kon ik weer verder.

  Mooie blog!

  • Beantwoorden november 7, 2014

   esmir

   Haha! Heel begrijpelijk je reactie hoor. Dit was natuurlijk een noodsituatie! 😉

 • Beantwoorden november 7, 2014

  Juliette Rosenkamp

  Lieve Esmir, spinnen zijn niet eng. Pak ze gewoon op aan een van de voorpootjes en gooi ze het raam uit. Ook daarvan krijg je een portie vrouwernpowerrrrr!

  • Beantwoorden november 11, 2014

   esmir

   Ieks, het lézen vind ik al griezelig. Laat staan de uitvoering. Sorry… Ik laat het wel door iemand anders doen, mag dat ook? ;-))

 • Beantwoorden november 7, 2014

  Jaimie

  Whaaa, een spin, bbbrr!
  Maar wie of wat is er nu juist gevaarlijk? Het oude busje of de chauffeur?:-))
  Gelukkig zat de spin niet mee in de douche!:-)

  Groetjes, Jaimie

  • Beantwoorden november 7, 2014

   esmir

   Ik vrees de bestuurder inderdaad. Stond heel even niet voor mezelf in…
   Was ie mee gaan douchen, dan had ik alsnog een probleem gehad. Want dit exemplaar paste lang niet in het afvoerputje, vrees ik. 😉

 • Beantwoorden november 7, 2014

  Peter

  Wel voorzichtig met je camper!!!

  • Beantwoorden november 7, 2014

   esmir

   Die staat – zonder extra deuken – weer veilig in de schuur. Met waarschijnlijk een nietsvermoedende spin ergens. Ik kom voorlopig niet in de garage. 😉

Reageer