Foodblog Dak 77 – Amsterdam

Eerlijk is eerlijk, ‘Dak 77’ is geen restaurant waar je ’s avonds terecht kunt voor een gezonde portie romantiek. Het is eerder een modern en knusse winkel met een mini koffiebar (twee barkrukken) waar je heerlijke Italiaanse (bij)gerechten kunt halen. Maar daarmee doe ik het eigenlijk te kort. Het is namelijk meer dan alleen een winkel. Er zijn twee tafeltjes die beiden bezet zijn als ik binnen loop:  een echtpaar eet een rijk belegd broodje met kaas en sla en een jong gezin drinkt koffie met een huisgemaakt taartje.

Niet alleen het eten is biologisch en bereid met zoveel mogelijk lokale producten. De filosofie achter ‘Dak 77’  is minstens zo Veggieproof! Sinds de heropening (augustus 2013, voorheen heette het Il Matarello) biedt het bevlogen, jonge ondernemers de kans om hun product te etaleren en verkopen. Dit gebeurt per plank – letterlijk. Want achterin de winkel pronken op de boekenplanken allerlei bijzondere delicatessen. En ieder met een eigen verhaal.

In totaal maken 22 verschillende eenmanszaakjes hier gebruik van: van bierbrouwers tot worstmakers. En daarvan waren er onlangs 3 te gast bij het televisieprogramma DWDD. Zoals een jongen uit Rotterdam die van origine art director is en nu mosterd maakt, met appel en cider. Op een andere plank staan weckpotjes met op het etiket ‘Ghee easy’. Hierin zit goed vet voor bakken en braden: het helpt je lichaam bij het opnemen en verwerken van gezonde voedingsstoffen.Inmiddels ook te koop bij Marqt. Verder staan er potjes sambal, vinaigrette en wijn. Allemaal biologisch en ambachtelijk bereid. Als een product niet lokaal gehaald kan worden, wordt het rechtstreeks bij de producent uit Italië geïmporteerd, zoals de olijfolie. Sneller van producent naar consument kan bijna niet!

Verder heeft ‘Dak 77’ een grote werkbank waarmee elke dag verse ravioli wordt gemaakt. Deze is voor 90% vegetarisch, maar er is altijd een vleesoptie mogelijk. In de vitrine zijn heerlijke bijgerechten verkrijgbaar zoals met bonen of maaltijdsoepen. Verder roosteren, bakken en grillen ze de lekkerste verse, Italiaanse gerechtjes van seizoengroenten die ik in tijden heb geproefd. Oh en vergeet de verse taarten niet!

Terwijl ik een paar olijfjes aangeboden krijg – die me heerlijk smaken – laad ik een bakje ravioli gevuld met broccoli, ricotta en salie en een potje Ghee easy in mijn mandje. Perfect voor een romantisch etentje thuis!

Westerstraat 77, 1015 LV Amsterdam

Open: ma t/m vr: 10.30 – 20.00 uur. Za 9.30 – 21.00 uur

daklocalfoods.nl

 

Deze blog is gepubliceerd op Veggieproof.nl

En het is terug te lezen in het Jamie Magazine van juli 2014!

Blog in Jamie2        Blog in Jamie

Geef als eerste een reactie