De 5 vriendinnen die iedere vrouw kan missen als kiespijn

Balans of ballast?

Vriendinnen. Je kan niet zonder. Ze zorgen voor de nodige dosis plezier en steunen je wanneer je in de put zit. Ze zijn er in alle soorten en maten: lief, grappig, sportief, vrolijk, mooi, wijs. Maar vriendinnen kunnen soms ook jaloers zijn, zeuren of irritant dominant zijn. Zolang de weegschaal naar de positieve kant doorslaat, is er niets aan de hand. Maar wanneer een vriendin jou voortdurend meer energie kost dan dat ze je oplevert, is de vriendschap uit balans en kun je haar waarschijnlijk beter kwijt dan rijk zijn.

Wat zijn de vijf vriendin-types die je kunt missen als kiespijn? En hoe weet je of jullie vriendschap een tijdelijk dipje heeft of dat het structureel voor ballast zorgt? Santé vroeg het aan Liselotte Visser, Gz-psycholoog bij Mens & Relatie. www.mens-en-relatie.nl

Check in de categorie slechte vriendschappen in hoeverre je het gedrag van een van jouw vriendinnen herkent en maak voor jezelf de balans op.

DE DOMINANTE VRIENDIN

Dit type vriendin bepaalt het liefst wat jullie gaan doen. Ze brengt het overtuigend, dus voor haar plannen en ideeën valt wel iets te zeggen. Maar zodra jij met een alternatief op de proppen komt, stuit je tegen een muur van intolerantie en draaft ze haar zin door. Ze doet soms dingen waar je eigenlijk helemaal niet blij mee bent.

Variant 1: Het bazige type

De bazige vriendin steekt haar mening of willetje niet onder stoelen of banken en blinkt niet bepaald uit als goede luisteraar. Je voelt je door haar geclaimd.

Check bij jezelf: Merk je dat ze je vaak onderbreekt als jij jouw verhaal vertelt?

Variant 2: Het moeder type

De moederfiguur gaat veel subtieler te werk. Met de allerbeste intenties palmt ze je in. Heel verstikkend. Dit type is de regelaar die het zo ontzettend goed bedoelt. En daar zit meteen ook de moeilijkheid! Want je wil je vriendin niet voor het hoofd stoten door haar te wijzen op haar bemoeienissen.

Visser: “Het is moeilijk om je tegen haar te verweren, maar ondertussen word je er doodmoe van. En na verloop van tijd kan ze je behoorlijk op de heupen gaan zitten.”

Check bij jezelf: Bemoeit zij zich ongevraagd teveel met jouw leven?

 

En zo zijn er nog 4 andere types:

* De onbetrouwbare vriendin – de roddelaar en de leugenaar.

* De competitieve vriendin – de concurrent en de macht-strijder.

* De negatieve vriendin – de chronische klager en de pechvogel.

* De kloon vriendin – de na-aper en de bewonderaar.

 

Lees voor het hele artikel de Santé van augustus 2015.

Santé juli 4   Santé juli 3   Santé juli 2

Geef als eerste een reactie