Dit wordt een geweldig jaar! Geef 2017 een kickstart

Haal jezelf uit de snooze-stand en maak van 2017 een topjaar. Met een paar kleine veranderingen is dat zo gefixt.

Benut briljante brainwaves

Met de app Braintoss verlies je nooit meer een briljante ingeving. Leg je eureka-moment vast in een notitie, audio-opname of foto die vervolgens direct naar je inbox wordt verstuurd. Voor iOs en Android, € 1,99

Een happy life door kleur

Wist je dat kleur invloed heeft op je gemoedstoestand? Uit onderzoek van de Westfälische Wilhelms-Universität in Munster blijkt dat sportteams in een rood tenue 10 procent meer wedstrijden winnen dan teams met een blauw sportoutfit. Rood straalt onder andere wilskracht en vitaliteit uit. De University of Rochester in New York concludeerde dat mannen vrouwen op een foto met rode achtergrond aantrekkelijker vinden dan als ze voor een witte achtergrond poseren. Ook de Vrije Universiteit in Amsterdam dook in de wereld van kleuren en concludeerde dat de beste verdediging tegen een chagrijnige bui de kleuren groen, geel en rood zijn. En ben je nerveus voor een date? Trek iets blauws aan. Dat is rustgevend.

Knopen doorhakken lukt het beste in de ochtend

Je brein neemt op een dag ongeveer 35.000 beslissingen. Hiervan gebeurt 95 procent onbewust. Neuropsycholoog en breinexpert Mark Tigchelaar legt uit: “Beslissingen nemen kun je zien als een spier die op een gegeven moment vermoeid raakt. Aan het begin gaat dit beter dan aan het eind, je bent dan niet meer zo fris. Niet voor niets liggen snoeprepen bij de kassa, omdat je eind van de dag eerder zo’n reep op de band legt. Knopen doorhakken lukt het beste in de ochtend. Dan heb je nog geen last van beslissingsvermoeidheid.”

Zo haal je je sportdoel wél

Ga jij naar de sportschool als APK voor je figuur, om sterker te worden of om je biceps te showen op instagram? “Je haalt meer uit je work-out als je jouw trainingsschema aanpast aan je sportdoel”, vertelt Eduard Bekkers, personal trainer en groepsfitnessmastertrainer. Sterke spieren krijg je bijvoorbeeld door aan krachttraining te doen. Ga dan wel voor minder herhalingen met zwaar gewicht: 1 tot 8 keer. Spiermassa krijg je door 8 tot 12 herhalingen met relatief zwaar gewicht. Wil je juist spierconditie- en uithoudingsvermogen? Dat bouw je op door meer dan 12 herhalingen met lichter gewicht.

Sport 3x per week

“Sterk is het nieuwe fit”, zegt Eduard Bekkers. “Door spiergeheugen past je lichaam zich snel aan je trainingsschema aan. Voor optimaal resultaat kun je het beste je work-out regelmatig veranderen. Dit kan door de intensiteit op te schroeven, door de volgorde te wijzigen of te kiezen voor een compleet andere training.”

Wil je meer tips? De nieuwe Santé ligt vanaf nu in de winkel (tot eind januari 2017). Grijp je kans!

Santé 12    Santé 13    Santé 14    Santé 15    Santé 16    Santé 17

Geef als eerste een reactie