Een levend bloedanalyse

Irma Kromhout – van Cappelle (1967) zegt haar vaste baan als actuaris op voor een studie voedingsleer. Inmiddels is ze orthomoleculair therapeut en gewichtsconsulent, geeft ze (online) voedingsadvies én kun je een levend bloedanalyse bij haar laten doen. New Life Magazine reist af naar Utrecht voor een gesprek en een levend bloedanalyse.

Wat kun je uit een levend bloedanalyse halen?

Het geeft je informatie over je eigen immuunsysteem. Hoe je lever functioneert, de mate van stress, of je last hebt van schimmels – iets wat je  tegenwoordig veel ziet – eventuele vitaminetekorten en in hoeverre je bloed verzuurd is.

Wat is verzuurd bloed?

Dat is wanneer de rode bloedlichaampjes aan elkaar kleven in plaats van dat ze vrij liggen en aan alle kanten zuurstof en voedingsstoffen kunnen opnemen. Het gevolg is dat je vermoeid raakt en op den duur kun je ziek worden.

Irma sluit de microscoop aan terwijl ze grapt dat ze eigenlijk niet zo’n goede prikker is. Even daarna haalt ze met een minuscuul naaldje kundig een paar druppeltjes bloed uit mijn vinger (valt alles mee!) en legt ze op een langwerpig glazen plaatje.

In hoeverre is de levend bloedanalyse een momentopname?

Dat hangt van je leefpatroon af. Als je nu drie glazen wijn zou drinken, heb je over een klein half uur meer geklonterd bloed dan daarvoor. Alcohol heeft dus een verzurende werking. Op foto 4 zie je totaal verzuurd bloed. De rode bloedlichaampjes zijn veranderd in een soort geldrolletjes.

4 Foto 4

Irma legt het glazen plaatje met mijn bloed onder de microscoop. Op een computerscherm verschijnt het beeld van het bloed uitvergroot. Irma: “Kijk, wat je hier ziet bewegen, zijn rode bloedlichaampjes. (Foto 1) Hoe minder beweging, hoe verzuurder het bloed. Dit ziet er goed uit hoor.

Levend-bloedanalyse-1 Foto 1

Tussen de rode bloedlichaampjes zie je vage, witte stipjes. (Foto 2) Dat zijn gisten. Dat komt door snelle suikers, zoals in bijvoorbeeld koekjes zitten. Hoe meer gistvorming, hoe minder ruimte er is voor goede bacteriën en hoe minder fit je je voelt. Linksonder zie je een witte vlek. Dat is een wit bloedlichaampje.

foto2 Foto 2

Welke voedingsmiddelen hebben nog meer een sterk nadelige invloed op het lichaam?

Veel mensen kunnen niet goed tegen melkproducten en tarwe. Ook het eten van verschillende soorten dierlijke eiwitten in één maaltijd is heel zwaar om te verteren. Net als de combinatie van dierlijke eiwitten (vlees of vis) met koolhydraten (granen, pasta) is heftig.

Dus op zondagochtend voortaan géén gebakken eieren met kaas en mayonaise meer op brood?

Het is zeker geen aanrader! Je bloed gaat eruit zien als de kaas tussen een tosti waarbij je de sneetjes brood van elkaar haalt. Heel draderig.

Irma verwisselt de lens van de microscoop zodat we ook de vrije radicalen kunnen bekijken.

Wat zijn vrije radicalen ook alweer?

Vrije radicalen zijn moleculen met een oneven aantal elektronen, waardoor ze schadelijk voor je lichaam kunnen zijn. Als je teveel vrije radicalen hebt en/of niet goed kunt ontgiften, kunnen ze uiteindelijk tot klachten leiden. Antioxidanten (zoals o.a. vitamine C en E) zorgen ervoor dat vrije radicalen weer geheeld kunnen worden wat ze onschadelijk maken.

Irma laat me de vergroting van mijn bloed zien: “De zwarte lijntjes die je ziet, zijn fibrinenetwerkjes.” (Foto 3) Dat zijn de lijnen die eerst gemaakt worden, voordat bloed helemaal opdroogt.

3 Foto 3

Jij hebt geen overdreven aantal vrije radicalen. Hier op deze foto (foto 5) zie je bloed van iemand die dat wél heeft. De lijnen om deze gele vlekken zijn heel hard. Dat betekent dat deze persoon niet goed kan ontgiften.
5 Foto 5

Verandert je bloed ook door heftige emoties?

Pas als de emotie stress oplevert, zie je dat terug in het bloed. Het bloed raakt dan verzuurd en kan minder goed ontgiften. Stress vréét vitamines en mineralen uit je lichaam. Dus in een stressvolle periode heb je daar nog meer van nodig dan normaal. En juist in stressvolle perioden zorgen mensen vaak niet zo goed voor zichzelf.

Wat is een misverstand over gezondheid?

Dat slanke mensen gezond zijn. Dat hoeft helemaal niet!

Jij helpt mensen met een voedingspatroon dat beter bij hem of haar past. Welk voedingsadvies geef je vaak?

Veel mensen luisteren niet goed naar de signalen van hun lichaam waardoor het steeds heftiger gaat protesteren. Zo beginnen de eerste vage klachten, bijvoorbeeld vermoeidheid, jicht, darmproblemen, reuma of artrose. Natuurlijk speelt aanleg en leefgewoontes een rol, maar voeding is de meest vergeten oorzaak van veel klachten. Ik zeg in ieder geval: eet zo onbewerkt mogelijk. Dus weg met alle pakjes en zakjes!

Het is lastig om je voedingspatroon aan te passen. Begin eens om bij je lunch rauwe groenten te eten. Daarin zitten veel vitamines en mineralen en die komen de meeste mensen te kort. Als je 80% gezonde voeding tot je neemt, heb je 20% speling om te smokkelen. Dan houd je het beter vol.

Zelf ook een levend bloedanalyse doen? Kijk voor meer info op:

www.online-voedingsadvies.nl

Geef als eerste een reactie