Esmir test de sporthype bodytec

20 minuten trainen in een pak met elektroden die je spieren onder stroom zetten: klinkt pijnlijk, maar is de nieuwe sporttrend. Bodytec zou supereffectief zijn. Journalist Esmir probeert het uit. “Door de spierpijn kan ik me 3 dagen amper bewegen.”

“Heb je gedronken?”, is de eerste vraag die personal trainer Rody Hoegee me stelt als ik zijn sportschool Yousportz in Zwijndrecht binnenloop. Hij doelt niet op de gin tonics van gisteravond, maar op mijn vochtbalans. “Het is goed om voorafgaand aan een bodytec-training een halve liter water te drinken.

Als je goed van te voren drinkt, voel je de impulsen beter en is de training ook effectiever”, aldus Rody (voormalig keeperstrainer van betaald voetbal). Voor mijn 2 uur durende treinreis vanuit Amsterdam had ik thuis toevallig mijn bidon met water gevuld en onderweg leeggedronken. Met mijn vochtbalans zit het dus wel goed. Off, we go!

 Net als topsporters

Ik ben dus in Zwijndrecht voor een les Bodytec. Bodytec is een trainingsmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van een EMS-apparaat (Electro Muscle Stimulation). Simpel gezegd: een pak waarin elektroden zijn verwerkt. De stroomimpulsen uit het pak dringen diep door in de spieren, waardoor deze maximaal aanspannen en je meer en sneller spierweefsel opbouwt. Zo snel zelfs, dat een 20 minuten durende Bodytec-training gelijkstaat aan 3 uur keihard sporten.

Ook wordt je metabolisme getrieerd, waardoor je meer calorieën verbrand: zo’n 500 in 20 minuten. Daar moet ik normaal gesproken een uur enorm voor losgaan tijdens de spinsingles. nog meer voordeel: de doorbloeding wordt extra gestimuleerd, waardoor bindweefsel aanzienlijk verbetert, celulite vermindert en je huid verstevigt. Geen overbodige luxe voor een 44-jarige drukke chick zoals ik.

Bodytec is ook ideaal voor mensen met gewrichtsklachten en blessures. Je belast wel je spieren, maar ontziet je gewrichten daarbij volledig. Bovendien train je heel doelgericht, omdat je de belasting per spiergroep kunt bepalen. 

De techniek in Duitsland ontwikkeld als revalidatiemiddel en hersteltraining na blessures. Later werd de link gelegd naar het verbeteren van sportprestaties van (top) sporters. Zo trainen de voetbalspelers van Bayern Munchen ermee, net als Usain Bolt, de wereldrecordhouder en Olympisch kampioen sprint. 

Nat pak

Bodytec-training doet me denken aan zo’n buikspierapparaat dat ik ooit een keer via Tel Sell heb gekocht. Je zou al Netflixend een sixpack kweken. Drie keer raden: dat werkte natuurlijk voor geen meter. Toch is het principe van de oldschool buikspierband vergelijkbaar met de nieuwste technieken van bodytec.

Rody Hoegee: “In het begin was ik vrij sceptisch over de bodytec-methode. Totdat ik er zelf serieus mee ging trainen en zag was het effect was. Ik merkte een duidelijke versterking in mijn onderrug, waardoor mijn rugklachten verdwenen.”

Rody heeft me van te voren al uitgelegd welke kleding ik nodig heb voor onze worg-out. Onder het Bodytec-pak draag je speciale onderkleding gemaakt van geleidend materiaal. “Dat geleidt de stroomimpulsen beter”, is Rody’s ietwat verontrustende antwoord. Vlak voordat ik de kleedkamer in ga, laat hij weten dat het de bedoeling is dat deze onderkleding het énige textiel is dat ik aan heb. In de kleedkamer dringt het pas tot me door.

Geen string oké, maar ook geen sportbeha? Hallo, dat traint toch niet lekker?

Mijn elektronenvest ligt al klaar en ziet er in het echt haast nog indrukwekkender uit met al die pads en bedrading, dan wat ik ervan op foto’s heb gezien. Voordat het feest kan beginnen, nemen we samen een formulier met vragen door over mijn gezondheid. Wacht even… Hoe risicovol ís het eigenlijk?

Rody legt uit dat Bodytec niet geschikt is voor zwangeren en mensen met acute trombose, epilepsie of hartproblemen. Met een waterspuit maakt hij mijn vest aan de binnenkant Nast. Eh… water en stroom, geeft dat geen kortsluiting? Opnieuw stelt Rody me gerust. Met een nat pak heeft de training meer impact. Daar ga ik voor.

 

“Ik voel me eigenlijk best wel stoer in deze stormtrooper-outfit.”

Spartaans sporten

Met de nodige hulp wurm ik me in het vochtige hightec-pak. Nu snap ik waarom de sport bh in de kleedkamer kon blijven. Mijn borsten kunnen geen kant meer op, al ga ik op mijn hoofd staan. Op het vest zitten pads waar snoeren aan zitten die verbonden zijn met een monitor. Ook om mijn billen, bovenarmen- en benen zitten banden met pads en snoeren.

Het plaatje van mij op de intensive care is compleet. Gelukkig deins ik niet zo snel terug van een experiment. Sterker nog, ik voel me eigenlijk best wel stoer in deze stormtrooper-outfit. Aan de monitor zit een soort DJ-mengpaneel waarmee de frequentie en intensiteit van, jawel… de stroomimpulsen bepaald wordt.

Dit klinkt nogal spartaans en pijnlijk, maar dat is het niet. De personal trainer laat eerst voorzichtig de impulsen voelen, waarna voor elke spiergroep de sterkte wordt bepaald. Het voelt een beetje als de prikkelingen wanneer je been slaapt, maar dan is dit veel minder vervelend. En het is niet veel pijnlijker dan wanneer je zelf fanatiek sport en je spieren gaan branden.

Mag het harder?

DJ Rody zit aan de knoppen en checkt zorgvuldig wat mijn spieren aankunnen. Per setje oefeningen legt hij precies uit wat de bedoeling is. Ik doe 10 herhalingen van 4 seconden rust en 4 seconden actie (excentrisch en concentrisch). De succesfactor is dat je naast dat je ook de diepe spieren meepakt bij elke oefening ál je spieren maximaal aanspant.

Tijdens het squatten kun je soms vergeten om ook je buikspieren aan te spannen, maar dat zal je niet gebeuren bij een bodytec-squat. Door de stroomstootjes kún je niet anders dan je buik aan te spannen. Kortom, elke oefening is een total-body-workout.

We beginnen met een simpele squat om aan de impulsen te wennen. Na 4 seconden rust volgt de 4 seconden ‘onder stroom’. De klap van de stroom vang je op door vooraf je spieren aan te spannen. Als ik eenmaal aan de prikkelingen gewend ben, komt de fanatiekeling in mij naar boven en zeg ik dat het best nog wat pittiger mag.

Daarna volgen split-squats, hip thrusts, tricep extensions, biceps curls, planken en schouderoefeningen. Ik vind het inmiddels mega interessant, alleen al om het feit dat ik in slow motion beweeg, terwijl mijn spieren trillen als een malle. Al na 6 keer kan ik eigenlijk niet meer, ze voelen als 100 herhalingen. Toch zet ik door, want ik ga voor maximaal resultaat. Stiekem kan ik niet geloven dat je met zo’n korte training zoveel kunt bereiken.

 

“Ik onderdruk de neiging om elke voorbijganger mijn spierbundelbillen te laten voelen.”

The day after

De volgende dag stuurt Rody een appje hoe ik terugkijk op de bodytec-training en of ik spierpijn heb. All over, antwoord ik naar waarheid. Door de spierpijn ben ik 3 volle dagen mindervalide. Ik voel de bodytec-workout werkelijk In Al Mijn Spieren, maar het meeste in mijn billen en bovenbenen. Als een kreupele ga ik de trap op en met een verbeten gezicht (zonder dat gaat het echt niet!) laat ik me op de wc-bril zakken.

Maar mooi niet dat ik het erg vind. Want spierpijn staat voor mij gelijk aan strakker en fitter worden. Althans, dat is 3 dagen lang mijn mantra. Noodgedwongen skip ik mijn gebruikelijke sportrondje en doe ik alleen een spinningles om de boel er een beetje uit te zweten.

Pas na 5 dagen voelen mijn spieren weer als vanouds. Maar er is 1 groot verschil, letterlijk. De spieren in mijn bovenbenen en billen voelen twee keer zo hard. Verbeeld ik het me of hebben mijn billen écht een andere shape gekregen? In theorie kan dat natuurlijk niet van 1 training, maar ik voel ze en zie ze echt in de spiegel.

Nou is het zo dat ik afstam van de familie plat-bil. Hoe hard ik ook train, een ‘Kim Kardashian’ zal het nooit worden. Vandaar mijn euforie, ik heb zowaar bíllen gekregen! En omdat ik zelf niet snap hoe dit kan, laat ik het mijn vriend voelen. Hij kan mijn billen zowat uittekenen. En ja, ook hij kan niet ontkennen dat ze, als ik ze hard aanspan, steviger voelen.

Mijn zusje is proefpersoon nummer 2. Zij kent mijn kont als geen ander, omdat ze met dezelfde genen is belast. Ze kijkt me bedenkelijk aan: “Weet je zeker dat je geen anabole steroïden hebt geslikt?” Ik kan mijn geluk niet op en moet de neiging onderdrukken om niet elke voorbijganger mijn spierbundelbillen te laten voelen. Oké, mijn spieren hebben dan een optater gekregen, maar als dit het resultaat is?!

Voordat ik klink als een tell-sel miep moet ik zeggen dat de week skiën die aan de bodytec-training voorafging vast ook heeft geholpen. En eerlijk is eerlijk, bodytec gym is een weerstandstraining en geen conditietraining. Het geeft me niet de heerlijke  runnershigh die ik krijg van een duurtraining. Maar ja, je krijgt er wél fantastische bikini-billen van. Dus ik sluit niet uit dat ik deze vorm van personal training voortaan aan mijn gebruikelijke sportregime toevoeg.

Ook bodytec’en? 

In Nederland kun je meer dan 150 sportscholen bodytec’en, onder meer in Zwijndrecht, Amsterdam, Haarlem, Den-Haag, Capelle a/d IJssel en Den Bosch. Een les kost tussen de 15 en 25 euro. Benieuwd naar een bodytec-gym bij jou in de buurt? Check:  www.miha-bodytec.nl

 

Dit artikel is gepubliceerd in Santé mei 2019.

img_5980 img_5981     img_5990  img_5992

 

Geef als eerste een reactie