Esmir zweert shampoo af

Na 3 weken lijk ik op een vogelverschrikker 

De shampoofles voorgoed uit de badkamer bannen: steeds meer mensen doen het. Volgens hen kun je je haar ook prima wassen met water of andere natuurlijke hulptroepen. Journalist Esmir duikt in de wereld van no poo.

Hot topic

Een paar goeie hakken en een topkapsel, meer heb ik eigenlijk niet nodig om me sexy te voelen. Gelukkig ben ik gezegend met een volle bos haar waar ik weinig werk aan heb.

Hoewel… hoe ouder ik word, hoe meer ik eraan moet doen. Zo is conditioner inmiddels een must. Vroeger waste ik het om de dag. Dat heb ik teruggeschroefd naar twee keer per week, omdat ik merkte dat mijn haar na het wassen wel heerlijk rook, maar ook slapper en futlozer was.

Volgens een nieuwe beautytrend – de no shampoo-beweging – kun je de standaard shampoos en conditioners beter afzweren. Je wast je haar alleen met water. Héét water. Of met andere natuurlijke producten (low-poo shampoo) zonder sulfaten, siliconen en parabenen.

Er blijken ontzettend veel alternatieven te zijn voor shampoo, zoals eieren, baking soda, appelciderazijn en zelfs appelmoes. Hét recept voor schone en gezonde lokken. Dit triggert mijn nieuwsgierigheid, maar roept ook veel vragen op. Wordt mijn haar niet ontzettend vet? Slierten mijn weelderige lokken straks als een natte hond langs je hoofd? En o ja, dreadlocks hoeven van mij ook niet.

Iets te hardcore

Ik meld me aan voor een besloten Belgische en Nederlandse no poo-en low poo-groep die ik op Facebook ontdek. Er zijn ruim 2.600 leden, de internationale beweging heeft er bijna 34.000. Er komen zoveel wasvoorschriften voorbij dat ik van gekkigheid niet weet waarmee en hoe ik moet beginnen. Citroensap, groene- en zwarte thee, aloë vera-sap, rozenwater, kokoswater, klei, roggemeel. Je kunt het zo gek niet bedenken. Het ene ingrediënt voedt en het andere hydrateert.

Het hoogst haalbare in no poo-land blijkt sebum onlyte zijn. Sebum is talg (huidolie). Je gebruikt dan zelfs geen wáter. Het enige wat je doet, is met je vingertoppen je hoofdhuid masseren, dode huidcellen verwijderen en talg langs je haar naar beneden wrijven of borstelen. Voor mij net iets te hardcore, ik pas.

Ik chat met een van de twee beheerders, Rachel de Rond. Zij gebruikt sinds twee jaar geen shampoo meer, omdat ze er roos van kreeg en haar krullen er niet blij van werden. “Ik heb nu bijna geen haarproducten meer nodig. Heel af en toe gebruik ik gel van lijnzaad of aloë vera.”

In mijn inner circle zitten ook een paar no poo-ers, waaronder mijn zusje. Zij is inmiddels 7 maanden ‘clean’: “Mijn haar was altijd dun en slap, daarom wilde ik dit proberen. De eerste paar weken zag het er niet uit. Het was vet en klitterig. Na een week of drie was ik door dit moeilijke punt heen en kwam de natuurlijke balans en structuur terug. Sindsdien heb ik geen echte klitten meer gehad, zoals ik die wél had toen ik het nog waste met shampoo. M’n haar is volumineuzer en beter te stylen. En volgens mij heb ik ook minder haaruitval. Het enige wat ik mis, zijn de lekkere geurtjes van shampoo.”

Stallucht

Als de shampoofles leeg is, besluit ik er voor te gaan. Een algemeen stappenplan is er niet, omdat elk haartype anders is. De ene haarspecialist zegt: langzaam afbouwen, de andere beweert dat het net zo goed cold turkey kan. Ik neem me voor om de komende weken alleen met water te wassen. Maar na de eerste keer water treatment, heb ik zo’n futloze bedoening op mijn hoofd, dat ik het voorlopig ook niet met water wil wassen. Een week daarna lijkt mijn haar stugger te worden.

Na 1,5 week is het ronduit vet en jeukt mijn hoofdhuid, waar schilfertjes vanaf komen. Het is alleen nog toonbaar als ik het opsteek in een rommelknot. Na 3 weken begin ik op een vogelverschrikker te lijken. En na 4 weken ruik ik een soort stallucht en ben ik voorbij het stadium coupe wanhoop.

Er moet iets gebeuren voordat ik eindig met dreads of stekeltjes. En dus raadpleeg ik mijn kapster, Eirrah uit Amsterdam, die ik hoog heb zitten qua haarkennis. “Geloof niet in die onzin van no poo”, zegt ze stellig. “De lucht is zodanig vervuild, zeker in de stad, waardoor je haar vies wordt. Met water krijg je dat er niet goed uit. En wat denk je dat föhnen, verven en de krultang voor je doen? Het is belangrijk om je haar te wassen met een goede shampoo en conditioner die je haar voedt en beschermt. Niet elke dag, daar droogt het van uit. Je kunt je haar laten wennen aan twee keer per week wassen.” Tja, niet echt het antwoord waarop ik hoopte. Maar misschien moet ik dit ook niet aan een haarstylist vragen.

Klitten en knopen

Na 4 weken mijn haar niet gewassen te hebben, is de jeuk op mijn hoofd nagenoeg weg. Net als de schilfertjes, godzijdank! Mijn haar heeft 2 keer zoveel volume (hoera), maar ook 3 keer zoveel klitten (oeps). Ik heb de hele dag een just out of bed look. Als ik een kam had, zou ik er niet doorheen komen. Na mijn eerste halfslachtige poging met warm water durf ik het eigenlijk niet meer nat te maken. Bang voor nóg meer klitten. Maar omdat ik de volgende dag representatief moet zijn op een hip event, moet ik wel. Dus hoofd voorover en de douchekop erop. Ik schrob en kneed alsof er shampoo op zit. Daarna ben ik een kwartier bezig om alle klitten en knopen eruit te halen. Zo lang borstel ik normaal gesproken nog niet eens in een maand! Halverwege heb ik een lamme arm en ben ik bang dat de schaar eraan te pas moet komen. Uiteindelijk lukt het, met engelengeduld. Het resultaat is een ontplofte, maar schoon en klittenvrije pluizenbos.

Glanzende lokken

De weken erna was ik 2 à 3 keer per week mijn haar met warm water. Het is nog steeds wennen dat er niks gaat schuimen. Maar de jeuk is weg en mijn haar ziet er schoon uit. Het ruikt dan niet naar viooltjes (ook zeker niet meer naar koeienstal!), maar het oogt wel vol en fris.

Een ander groot verschil is dat ik het bijna elke dag borstel. That’s where the magic happens! Want daarna is het ineens een volle, glanzende bos. Weg pluizenbol.

Na 8 weken is er geen haar op mijn hoofd die nog hunkert naar shampoo. En de haargel die voorheen noodzakelijk was om de boel wat luchtiger te krijgen, hoeft ook niet meer. Ik ben dus behoorlijk bekeerd. Al sluit ik niet uit dat ik ooit een milde shampoozal gebruiken, gewoon omdat het zo lekker ruikt.

 

Lees het complete artikel in Santé november 2018, met o.a. tips van dr. Jetske Ultee (onderzoeksarts en cosmetisch dermatoloog) waar je op moet letten bij de aanschaf van shampoo.

no-shampoo-esmir-1    no-shampoo-esmir-2    no-shampoo-na-8-weken

 

Foto 1: De eerste 4 weken zonder shampoo.

Foto 2: Na 6 weken niet wassen.

Foto 3: Yeah, 8 weken shampoo-loos.

 

Geef als eerste een reactie