Eten voor en na het sporten

Wat kun je nu het beste eten als je gaat sporten? en wat maak je na je work-out klaar? Ex-topsoprtster en sportdiëtiste Esther van Etten deelt haar tips en tricks.

Het effect van voeding op spieren

Tijdens het sporten belast je je spieren extra, vooral met een intensieve krachttraining. De spierpijn die je naderhand voelt, wordt veroorzaakt door kleine spierbeschadigingen. Dit klinkt ernstiger dan het is, want je lichaam is prima in staat om die te herstellen. En juist door dit herstelproces worden spieren groter en sterker! En grote, sterke spieren verbranden meer calorieën dan ongetrainde spieren. Ook in rust, dus wanneer je zit, staat of slaapt. Dit herstellen na een krachtinspanning doen je spieren met behulp van eiwitten. Hoe zwaarder de training, hoe meer eiwitten je lichaam nodig heeft voor herstel.

Zonder ontbijt sporten? Niet doen!

Sportdiëtiste Esther van Etten: “Als je het ontbijt overslaat en wel gaat trainen, kan het zijn dat er een energietekort in je lichaam ontstaat. Hierdoor krijg je later op de dag meer trek en eet je meer dan je zou doen wanneer je wel een ontbijtje hebt gehad. Tot een paar minuten voor de training kun je prima nog een banaan eten. Liefst een rijpe gele of bruine, die zijn makkelijker te verteren voor je lichaam.”

Sporten om af te vallen

Heb je een trage stofwisseling of wil je gewicht verliezen? Dan is sporten in de ochtend het beste tijdstip. Het werkt net als koffie: het maakt je wakker, alert en laat je stofwisseling op topsnelheid branden waardoor je meer calorieën verbrandt. Maar let wel op: onderzoek heeft aangetoond dat we geneigd zijn om ons sportmomentje te compenseren door het eten van meer snacks gedurende de rest van de dag. Niet handig als je wilt afvallen.

 

ALGEMENE SPORTTIP

Combineer krachttraining met cardiotraining (intervaltraining). Volgens onderzoek van de Universiteit van Tokyo verbrandt je méér calorieën als je eerst krachttraining doet en daarna cardio (hardlopen, roeien, fietsen, skeeleren, touwtje springen, zwemmen).

 

Het hele artikel is de lezen in de nieuwe Vriendin, te koop van 24 februari t/m 2 maart 2016.

Eten voor en na het sporten1  Eten voor en na het sporten2  Eten voor en na het sporten3

 

 

Geef als eerste een reactie