Het geheim van een paar pondjes minder? RELAX!

Op vakantie heb je natuurlijk géén zin om op de lijn te letten. En het leuke is: dat hoeft ook niet! Gewoon op je strandbedje blijven liggen. Met deze tips ga je weer slank naar huis.

Ga op tijd naar bed

Even geen volgepropte agenda en lijstjes die je moet afwerken. Met een dagje helemaal niks doe je weer nieuwe energie op. Wat ook helpt, is bijtijds naar bed gaan. Dan haal je je slaapachterstand in en word je uitgerust wakker. Ideale bedtijd is tussen tien en elf uur ’s avonds. Waarom? Tijdens de eerste helft van je nachtrust slaap je dieper dan tijdens de tweede helft. En juist in die diepe slaap herstelt je lichaam het beste. Blijf dus ’s ochtends niet te lang in je bed liggen, maar duik er eerder in. Een middagdutje blijkt ook niet zo effectief als je zou denken, omdat je dan minder diep slaapt dan ’s nachts. Uit onderzoek van het Amerikaanse Cornell University blijkt wel dat een siësta je alerter, creatiever en stressbestendiger maakt. Dat is natuurlijk ook fijn.

Schrijf je genietmomenten op!

Koppel jij genieten aan lang tafelen en lekker (lees: te veel) eten en drinken? Dat is natuurlijk ook heel gezellig, maar goed voor de lijn is het niet. Om te voorkomen dat je aankomt in de vakantie, kun je jezelf aanleren dat genieten ook in andere dingen zit dan in wat je in je mond stopt. Schrijf aan het eind van elke vakantiedag eens vijf genietmomenten op die niks met eten en drinken te maken hadden. Hoe vaker je dit doet, hoe meer je leert om jezelf te verwennen met andere dingen dan een stuk appeltaart met slagroom. En ga er na je vakantie gerust mee door!

Totale ontspanning

Je weet vast dat je telefoon of computer beter werkt als je hem af en toe even helemaal uitzet? Nou, datzelfde geldt voor jou. Dat wil zeggen: als je totaal ontspannen bent, in je lijf én in je hoofd, daalt de hoeveelheid stresshormoon cortisol. En dat wil je, want cortisol heeft als taak om de vetopslag te regelen: hoe meer cortisol, hoe meer vetopslag. Probeer bijvoorbeeld deze ontspanningsoefening: ga op je rug op de grond liggen met een gevouwen handdoek onder je stuitje en je benen omhoog tegen de muur. Laat je tenen iets naar buiten wijzen. Leg je armen langs je lichaam met de handpalmen omhoog. Blijf 15 tot 20 minuten zo liggen en voilà: dag stress!

Ontspannen met een app

Hoe gespannen ben je? Met de gratis app GPS for the Soul kun je je hartslag en stressniveau meten door je vinger over de cameralens van je smartphone te leggen.

 

Lees het hele artikel in Vriendin 30!

Dit artikel staat trouwens ook op de website van Ralph Moorman!

Vriendin 66Vriendin 67

Vriendin 68Vriendin 69

Geef als eerste een reactie