Het voelt gek om je uit te kleden zonder pashokje

Voor journalist Esmir is naakt recreëren allesbehalve natuurlijk. Maar haar vriend doet het liefst niet anders. Dus gaan ze samen een weekje naar de naturistencamping waar hij als kind veel kwam.

Even voor de duidelijkheid: ik ben géén kampeerder. De enige kampeerervaring die ik heb, is met een camper in de tijd dat ik nog luiers droeg. Geef mij maar een fijn hotel met alles erop en eraan. Dit klinkt luxepoezeriger dan het is, want ik kan ook prima drie weken backpacken door Australië. Maar een camping heeft gewoon niet mijn voorkeur. Ik zie al voor me hoe je ’s ochtends je (stram van je half leeggelopen luchtbed) de klam geworden tent openritst en over de haringen van je buren struikelt. En dan heb ik het nog niet eens over alle spinnen die je kunt tegenkomen. Niet bepaald mijn natuurlijke habitat. Althans, dat dénk ik. Want een doorgewinterde ervaringsdeskundige kun je me niet noemen.

Mijn vriend ging in zijn jeugd altijd met zijn ouders naar een naturistencamping. Op deze camping had hij zijn eerste kus, biertje en sigaret. Ik kan hem geen groter plezier doen dan daar een keer met hem kamperen. Tja, hoe erg kan naakt recreërennou eigenlijk zijn? Ik ga toch ook graag naar de sauna? En dus gaan we deze zomer naar ‘zijn’ naaktcamping. Eerst lid worden van de club notoire naaktlopers (Naturisten Federatie Nederland) en dan mogen de kleren uit.

Koudwatervrees

Hoe dichter de blootweek nadert, hoe meer cold feet ik krijg. Want 7 dagen lijkt me stiekem best een uitdaging. Maar ik ben geen afhaker en dus focus ik me op de voordelen: middenin de natuur zijn en egaal bruin worden. Of in mijn geval kreeftrood. Van top tot teen, dat dan weer wel.

In een geleend busje rijden we naar het oosten van het land. Ik vraag mijn vriend wat hij zo leuk vindt aan naakt kamperen. Hij hoeft er niet over na te denken: “Geen knellende kleding, de zon op je huid, en de vrijheid: naturistencampings zijn vaak ruimer van opzet dan gewone campings. En natuurlijk dat ik de hele dag naar jouw naakte lijf kan kijken”, voegt hij eraan toe. De charmeur.

Zullen we doorlopen, gebaar ik mijn vriend weinig subtiel. Hij pakt de hint op. Ik wil hier weg. NU!

Met de billen bloot

De beheerder van de camping (hij heeft gelukkig een korte broek aan als we ons melden) wijst ons een idyllisch plekje aan. Ik kan niet anders zeggen. Met uitzicht op een korenveld in plaats van de caravan van de buren. Hier zetten mijn vriend en ik onze tent op. Mijn vriend al direct naakt, ik met al mijn kleren nog aan. En zonder ook maar één onvertogen woord (relatietest glansrijk doorstaan) zijn we geïnstalleerd. 

Dan komt het moment dat ook ik mijn kleren uittrek. Het voelt echt gek om je uit te kleden zónder pashokje. So far so good. Totdat je moet plassen. Of afwassen. En dan moet je naar de gemeenschappelijke ruimte waar iedereen samenklontert. Naakt dus. Met een wc-rol en de vaat onder de arm (je wordt er heel efficiënt van, want het is best een eind lopen door het bos), verlaten we onze beschutte campingplek. Halverwege het bospad springt de beheerder nog net niet uit de struiken en vraagt hoe we het hier vinden. Hij zit duidelijk om een gesprekje verlegen. Maar ik niet. Ik krijg het bloedheet en wil het liefste de andere kant op kijken en doorlopen. Mijn vriend geeft enthousiast antwoord, meneer is namelijk in z’n nopjes. Ik houd de afwasteil voor mijn borsten en overweeg om de theedoek te gebruiken als Eva-kostuum. Zullen we doorlopen, gebaar ik mijn vriend weinig subtiel. Hij pakt de hint op. Het kan me niet schelen dat de beheerder het ook doorheeft. Ik wil hier weg. Nu! En onder een deken wegkruipen.

Even later tijdens het afwassen kan ik het niet laten, ik moet even kijken. Naar plekken die normaliter bedekt zijn. Iedereen gedraagt zich alsof ze kleren aan hebben en er niets te zien valt. Ik lijk het enige ongeleide projectiel van de camping. Tegen de tijd dat de vaat gedaan is, komt uit mijn onwetenschappelijke onderzoek een duidelijke schaamhaar-trend naar voren. Kaal voert hier niet de boventoon. Wat overheerst is een minimalistische en goed onderhouden bush, geen wildgroei dus. Ik word baldadig en kwak een wolk schuim naar mijn afdroog-man. Het eindigt in een wild watergevecht, waarmee we onbedoeld alle aandacht trekken.

Deze leuke jongeman met zijn jongeheer zo onbedekt, leidt toch een beetje af

Poedelnaakt aan de bitterballen

Na een luie ochtend en een heerlijke duik in het zwembad (naakt zwemmen is véél lekkerder dan in bikini!), zie ik een te schattig peutertje met donkere krulletjes in de zandbak spelen. Haar lieve, witte spekbeentjes en billen vertederen me. Ik lees een boek op een strandlaken drie meter verderop. Haar vader komt bij haar zitten. Een al even good looking krullenbol en van mijn leeftijd. Deze leuke jongeman met zijn jongeheer zo onbedekt, leidt toch wel een beetje af. Elke zin moet ik 3 keer lezen. Dan staat hij op en komt naar me toe om zich voor te stellen. Het doet me denken aan nude-dating. Het heeft iets komisch. Waar zijn de verborgen camera’s? Als we een paar minuten verder zijn, wordt mijn oog naar beneden getrokken door iets glimmends. Huh, zie ik het nou goed? Ik durf niet teveel te gluren, maar… Als hij even later gaat verzitten en de zon in z’n eh… gezicht schijnt, zie ik dat hij een piercing door z’n eikel heeft. Afgezien daarvan hebben we oprecht een leuk gesprek en schuiven zijn vrouw en mijn vriend later gezellig aan.

Geluksmomentje

Met de pleerol onder de arm loop ik naar het toiletgebouw. Steeds sneller, want ik had de tent eerder moeten verlaten. Mijn vriend slaapt nog half en het gaat me te ver om hem wakker te maken om me te escorteren.

Er zijn al aardig wat early birds op de been. Genietend voor de tent of camper, met een krantje en koffie of gewoon met de ogen dicht. Heel gemoedelijk. Het maakt dat ik me er ook meer aan kan overgeven.

Op ons afgelegen stekkie – we zitten aan het eind van een doodlopend weggetje – durf ik inmiddels prima naakt rond te lopen en zelfs in m’n blootje te dansen op onze playlist. En plassen doe ik geroutineerd achter de tent. Het begint ergens op te lijken.

Na heerlijk geklooi op het butagas-kookstelletje voor de tent kleurt de zon prachtig rood. We drinken een gin tonic. En nog een. Dan lijkt het een goed idee om te badmintonnen. Al dat lellende vlees, ik lig krom van het lachen. Badmintonnen was nog nooit zo leuk! We sluiten af met een laatste cocktail in de ondergaande zon. Het is lowbudget-romantiek van de bovenste plank. Daarna poetsen we onze tanden naast de tent, met water uit de jerrycan om te spoelen. Omslachtig, maar ook weer leuk. ’s Nachts vervloek ik het te krappe luchtbed en mis ik een airco, maar dat ben ik ’s ochtends alweer vergeten als we het zwembad in duiken.

Plussen en minnen

Toegegeven: naakt kamperen in de prachtige natuur vind ik fijner dan ik had verwacht. Ook heb ik nu beeld bij de verhalen van mijn vriend uit zijn jeugd en hebben we gezoend op de plek waar hij voor het eerst een meisje kuste. 

En de alledaagse dingen, zoals koken en afwassen, blijken in je nakie een stuk leuker, juist vanwege ‘t kneuterige en ‘t gehannes en gepiemel. Bovendien heb ik nul potlootventers gezien. Sterker nog, de grootste gluurder was ik zélf. De ondergaande zon, de sterrenhemel en mijn liefje toegewijd in de pannen op het poppenfornuis zien roeren, bloot, zijn zeker ook pluspunten te noemen.

Toch ga ik mijn lidmaatschap van de nudistenclub niet verlengen. Doe mij maar een dagje sauna. Dat is lang en bloot genoeg voor mij. En om mijn vriend tegemoet te komen, dartel ik thuis gewoon wat vaker poedelnaakt rond.

 

Dit artikel is gepubliceerd in de Santé van september 2018

naakt-kamperen       naakt-zwemmen

 

Geef als eerste een reactie