Interview met Ralph Moorman

Ralph Moorman is gezondheidscoach en begeleidt verschillende BN’ers met het bereiken en behouden van hun ideale gewicht. Verder is hij specialist op het gebied van fitness en gezonde voeding, personal trainer én auteur van de succesvolle boeken De Hormoonfactor, Het Hormoonbalansdieet, De Boodschappencoach en Hans Halveert.

Waar haal jij je energie vandaan?

“Goede voeding, training, en stressmanagement zijn zeer belangrijk voor mijn fitheid. Maar de belangrijkste energiegever is toch wel mijn passie voor wat ik doe. Werken aan een mooie missie: Het fitter en gelukkiger maken van de medemens.”

Hoe voorkom je een energiedip?

“Voor een constant energielevel is het van belang om je bloedsuiker stabiel te houden door vezelrijk te eten en je suikerinname laag te houden.

Voor veel mensen is het verleidelijk om zich te vergrijpen aan allerlei boosters zoals cafeïne en theïne voor energie. Dit werkt echter averechts, want na deze pep volgt er vaak juist een zwaardere dip. Verder is het natuurlijk van belang een goede nachtrust te hebben en de stress vooral positief te houden.”

“Ontspannen gaat vaak nog beter na een inspanning”

Op vakantie wil je graag makkelijk en snel koken. Maar we weten dat magnetronmaaltijden en voeding uit zakjes, pakjes en blik niet altijd de gewenste voedingsstoffen bieden. Heb je een gouden (kook)tip?

“Tja, op vakantie is het makkelijk om eenpansgerechten te maken, lekker roerbakken dus. En het is wel zo praktisch om dit met voorgesneden groenten te doen. Kies als koolhydraatbron bijvoorbeeld peulvruchten uit een glazen potje. Voeding uit blik is minder gezond. Dat komt omdat het plastic laagje aan de binnenkant de chemische stof Bisfenol A (BPA) bevat wat afgegeven wordt aan het voedsel. En dit stofje kan je hormoonhuishouding behoorlijk verstoren!”

“Het is belangrijk om stress positief te houden!”

Jouw eerste boek De Hormoonfactor gaat over het in balans brengen van hormonen als hét geheim van een gezond en slank lichaam. Hoe weet je of je hormoonhuishouding uit balans is? En wat kun je eraan doen?

“Of je hormonen uit balans zijn, is te zien aan allerlei symptomen. Bijvoorbeeld een lage bloedsuiker en bloeddruk, ontstekingen, vaak ziek, niet stressbestendig en een slecht geheugen. In mijn boek staan verschillende zelftesten. Om je hormonen weer in balans te krijgen, kun je de oorzaken die er liggen (de stress-factoren) in je levensstijl achterhalen en deze proberen weg te nemen.”

Wat is jouw all time top vakantie tip?

“Ontspannen gaat vaak nog beter na een korte inspanning, dus begin je vakantiedag met een leuke, uitdagende en sportieve activiteit in de buitenlucht, zou ik willen zeggen.”

Is bewegen op nuchtere maag beter dan wanneer je eerst ontbijt?

“Mwah, ik ben hier zelf geen voorstander van, omdat er dan makkelijk spiermassa verbrand kan worden. En deze spiermassa wil je natuurlijk graag behouden. Dat je tijdens zo’n training meer vet verbrandt, wordt hierdoor teniet gedaan. Spiermassa gebruikt nu eenmaal véél energie de hele dag door. Dus ook als je bijvoorbeeld op een strandbed relaxt of slaapt!”

 

Hormoonbalansdieet Ralph Moorman               Hans halveert Ralph Moorman              Boodschappencoach Ralph Moorman

Dit artikel is gepubliceerd in de Santé van juli 2014.

Geef als eerste een reactie