Interview voor Flair

Interview voor de rubriek ‘Zij heeft Flair’

Als kersverse ouder is het niet altijd makkelijk om een leuke activiteit voor jou én je kind te vinden. De speeltuin op de hoek met die halve glijbaan en kapotte wipkip heb je na tien keer wel gezien. En het bekende fastfood restaurant is het ook niet altijd. Maar waar kun je dán heen met je dreumes of peuter? Mirjam van Rijn (34) uit Rotterdam – getrouwd met Rob en moeder van Frederique(3) en Charlotte(0,5) – heeft dé oplossing: Uktuktuk.

Vertel, wat is Uktuktuk precies?

Op de website www.uktuktuk.nl kunnen ouders met kinderen tot vier jaar hun uitgaantips met anderen delen: evenementen, musea, parken, speeltuinen, theater voor de allerkleinsten en zelfs babyconcerten staan erop. Ik kwam op het idee van het internetplatform toen ik bijna drie jaar geleden voor het eerst moeder werd. In de speeltuinen en parkjes waar we kwamen, wisselde ik regelmatig tips uit met andere moeders. Zo ontdekte ik een heel nieuwe kant van de stad. Over die uitstapjes ben ik gaan bloggen en vanaf het begin kreeg ik veel positieve reacties.

Op internet zocht ik naar een plek waar nog meer handige tips te vinden waren. Maar tot mijn verbazing bleek zoiets nog niet te bestaan. Ben ik dan de enige die dit mist? Na wat rondvragen, kwam ik erachter dat dit zeker niet het geval was. Toen ben ik het zelf maar gaan opzetten. Precies een jaar geleden zijn we gestart in Rotterdam en inmiddels zijn Amsterdam, Den Haag en Haarlem er bij gekomen. In die steden fietsen dus moeders rond op zoek naar de leukste uitjes om te delen via Uktuktuk.nl Delft, Utrecht, Amersfoort en Breda volgen ook snel.

Hoe heb je de website opgezet?

Ik wist precies wat ik miste als jonge moeder, heb dat op papier gezet en ben ermee aan de slag gegaan. Als je een goed concept hebt waar je heilig in gelooft, trek je vaak vanzelf de juiste mensen aan die een steentje kunnen bijdragen. Ik heb het geluk dat mijn onderbuurvrouw vormgever is. Met haar zit ik vaak te borrelen en zo was er in no time een bedrijfsnaam, een logo en een huisstijl. Aan een goede vriend vertelde ik over mijn plan om de blogs uit te bouwen naar een platform op internet. Hij raakte zo enthousiast dat hij aanbood om de website te maken. Gaandeweg pas je dingen aan waardoor de uitvoering steeds beter wordt. Deze maand bestaat Uktuktuk precies één jaar.

Wat bereik je nog meer met Uktuktuk?

Elke nieuwe recensie, reactie of tip levert wel iets op. Een mooi voorbeeld is het verhaal van een moeder over een restaurant waar ze was geweest. Het eten was goed, het personeel (kind)vriendelijk en de locatie top. Alleen een speelhoekje voor de kinderen ontbrak nog. Een week later reageerde het restaurant: “Dank voor de suggestie, we hebben inmiddels een speelhoek!” Dit soort ontwikkelingen maken me ontzettend gelukkig: de kindvriendelijkheid van de stad vergroten!

Welke ‘beginnersfout’ maken jonge ouders weleens?

Wat je vooral niet moet doen, is je dreumes meenemen naar een voorstelling die bedoeld is voor 3-plussers. Dan gaat je kind zich vervelen en dat merkt de rest van de zaal ook. Dat is me zelf ook wel eens overkomen.

Jij bent inmiddels een expert, dus jouw uitstapjes met de kids gaan altijd goed?

Nee hoor, haha. Ik ben wel heel makkelijk, denk ik. Sleep de meiden overal mee naar toe. Tja, en soms zit je op een terras met speeltuin en dan hebben ze hun dag niet. Dan drink je je glas leeg en ga je weer naar huis. Dan heb je het geprobeerd, maar lukt het die dag gewoon even niet. De restaurants die bij ons op de site staan, daarvan weet ik dat ze zijn ingespeeld op kleine kinderen. Het zijn de relaxte tenten waar het personeel vriendelijk en flexibel is en met een glimlach over rondslingerend speelgoed heen stapt.

Heb je een gouden tip voor jonge ouders?

Wat ik ideaal vind als stadsmoeder zijn festivals, zoals De Parade of Duizel in het Park. De kinderen kunnen er vrij rondlopen en er zijn superleuke activiteiten. Daarbij kun jij een glas wijn drinken en kletsen met andere ouders. Op festivals voel ik me naast moeder ook nog enigszins stads en hip, dus niet alleen maar het pannenkoekenhuis-niveau. Ook leuk is Villa Zebra in Rotterdam met tentoonstellingen en workshops voor kinderen vanaf 3 jaar. Een echte aanrader.

Waar ben je het meest trots op?

Dat Uktuktuk méér is dan een adressen-website. Het begint een soort community te worden waar ouders met elkaar in contact komen. Ook voor kleine en grote bedrijven zijn we interessant, omdat wij de doelgroep weten te vinden. Een theatertje dat geen budget heeft voor pr kan bij ons gratis exposure krijgen. Van Uktuktuk krijg ik een enorm goed gevoel en bakken met energie.

Kijk voor meer informatie op uktuktuk.nl

Flair 38 cover

 

 

Geef als eerste een reactie