Met de zon op

Ochtendrituelen die energie geven

Het is lekker vroeg licht. Hoe je die extra tijd optimaal benut? Dat lees je hier. Ook als je géén ochtendmens bent.

TIJD REKKEN? UITREKKEN!

Is je wekker afgegaan? Probeer dan de verleiding te weerstaan om te snoozen. Daarvan word je namelijk alleen maar slaperiger, omdat je daarmee je slaapritme ermee verstoort. Je krijgt veel meer energie als je in plaats van tijd rekken jezelf uitgebreid uitrekt. Om echt wakker te worden, heeft je lichaam namelijk beweging nodig. En rekken is het seintje voor je spieren en hersenen om wakker te worden.

Stap 1: Strek eerst je armen.

Stap 2: Maak daarna je rug hol en bol.

Stap 3: Stretch dan je benen één voor één.

PEPTALK

Check: zijn jouw eerste gedachten als je wakker wordt positief of negatief? Een goeie peptalk geeft energie. Dit kan een affirmatie zijn over jezelf, je gezondheid, relatie of over de nieuwe dag. Het werkt nog beter als je dit een langere periode doet. Maak er bijvoorbeeld een 30-dagen challenge van. Denk voor een pittige peptalk aan: 

  • Ik heb zin in de dag!
  • Ik voel me energiek en ben super gemotiveerd!
  • Ik ben vandaag geïnspireerd en gefocused!
  • Ik voel me begrepen en bemind!

Tip: Ben jij op de vroege ochtend meestal niet zo vrolijk gestemd? Plak dan een post-it briefje op je wekker en lees de peptalk meteen nadat je het alarm hebt uitgezet.

GORDIJNEN OPEN

Meer licht naar binnen betekent sneller wakker worden, volgens onderzoek van de universiteit van Groningen. Dat komt doordat licht de aanmaak van het slaaphormoon afremt, waardoor je je snel energieker voelt.

Tip: Zet het raam open, want ook frisse lucht geeft energie.

BORSTEL JE LIJF WAKKER

Met een droogborstel borstel (online te koop) borstel je je droge huid met snelle, korte vegen richting je hart. Dat helpt afvalstoffen afvoeren. Na 10 minuten ben je klaarwakker. Bovendien voelt je huid zijdezacht en krijg je op den duur minder cellulite.

SWING JE WAKKER

Zet een lekker swingend muziekje op. Ook al dans je niet meteen van harte mee, stiekem geeft het je tóch een vrolijke energie-boost.

INSPIREER JEZELF

Net je ogen open? Lees in bed minimaal 5 minuten een interessant artikel of boek (dat je alvast hebt klaargelegd). Zo zet je je brein op standje actief, waardoor het makkelijker wordt om ook fysiek actief te worden.

DOUCHEN MET ESSENTIELE OLIE

Wist je dat je van de geur van rozemarijn en citrus energie krijgt? Dit blijkt uit onderzoek van de University of Maryland Medical Center. Doe eens een druppel in de hoek van de douche. De stoom verspreidt de geur, waardoor je geleidelijk aan meer energie krijgt.

ENERGIEDRANK?

Koffie geeft natuurlijk een energiekick. Het nadeel is dat je er afhankelijk van kunt worden als je het vaak drinkt. Gelukkig zijn er gezonde alternatieven: wat dacht je van een groene smoothie (dankzij de vezels)? Of thee met honing (dankzij de cafeïne en suikers). En citroenwater (dankzij vitamine C). 

Tip: Energie-boost-smoothie: banaan, handjevol blauwe bessen, twee handen bladgroenten, eetlepel walnoten, theelepel kaneelpoeder en 200 ml amandelmelk. 

VOOR BEDTIJD: EEN GLAS WATER

Als je overdag voldoende kraanwater drinkt, kan je lichaam tijdens je slaap beter herstellen, waardoor je uitgerust en frisser wakker wordt. Dat komt vanwege het natrium dat van nature in water zit. Als er te weinig natrium in je bloed zit, slaap je minder regelmatig en word je vaker wakker. Drink tot 1,5 uur voordat je gaat slapen, anders word je ’s nachts misschien wakker omdat je naar de wc moet.

Bron: boek: ‘Superslapen’, van slaapexpert Floris Wouterson.

Geef als eerste een reactie