Esmir in Santé magazine

Olé, voorpaginanieuws! Nou ja, mijn artikel dan. In de Santé van juli 2014: 45 powertips voor de beste zomer ooit!

Hier een aantal tips uit het artikel:

5x zomers superfruit, stuk voor stuk energiebommetjes!

Ananas: deze tropische supervrucht stimuleert de stofwisseling en geeft je bakken met energie. Het bevat enzymen die ontstekingsremmend werken én het kan helpen bij reizigersdiaree.

Aardbeien (biologisch) zijn een heerlijke caloriearme snack en zorgen o.a. voor een betere vochtbalans in je lichaam.

Tomaten bestaan voor 90% uit water en zorgen dus voor een goede afvoering van afvalstoffen in je lichaam én het helpt de huidstructuur verbeteren.

Gojibes: Dit besje zit propvol antioxidanten, vitaminen en aminozuren. Het helpt o.a. bij het vertragen van het verouderingsproces en het versterken van je immuunsysteem.

Frambozen bevatten o.a. een geneeskrachtig stofje dat in geen enkel ander voedingsmiddel in die hoeveelheden voorkomt. Het stimuleert de bloedsomloop en bevordert het spierherstel na een intensieve inspanning.

Santé1    Santé3

Het aantal ‘groene’ sporters is de afgelopen 5 jaar verdubbeld. En dat is niet voor niets. 8 voordelen van een work-out op het strand versus de sportschool:

 • Je kunt op elk gewenst moment beginnen. Je hebt geen last van vaste openingstijden.
 • Sporten in de buitenlucht is gratis.
 • De weerstand van het zand zorgt voor extra intensiteit van je training.
 • De warmte van buiten zorgt voor een bikram-effect. Hierdoor verbrand je méér calorieën dan in een fitnessruimte op kamertemperatuur. Het kost je lichaam namelijk meer energie om af te koelen dan om je lichaamswarmte vast te houden. Pas wel op dat je niet oververhit raakt en drink voldoende water!
 • Een training in de buitenlucht lijkt makkelijker te gaan, doordat de omgeving meer afleiding biedt dan de vier muren van de sportschool. De work-out is daardoor ook minder saai. Je kunt naar het bos, naar een park, het strand en zelfs op het balkon.
 • Buiten sporten zorgt voor meer rust in je hoofd. Je zit niet opgepropt bij elkaar in een zaaltje.
 • De natuurlijke omgeving werkt stress-verlagend.
 • Door de frisse buitenlucht komt er meer zuurstof naar je hersenen, waardoor je scherper kunt nadenken, je een betere concentratie hebt en je je actiever en fitter voelt.

Hoe ziet een work-out op het strand eruit? Met de oefeningen kun je zelf variëren, net als met de hoeveelheid herhalingen. Zorg ervoor dat je tussendoor genoeg water drinkt en sport niet tijdens de heetste uren van de dag. Begin je dag met een training op het strand. De opkomende zon verveelt nooit en het zet je stofwisseling drie tandjes hoger. Een voorbeeld van een trainingsschema:

 • 10x squats (door de knieën buigen) + 10x sit-ups (buikspieroefening)
 • 10x lunges (uitstappen) + 10x push-ups (opdrukken)
 • 10x squats (door de knieën buigen) + 30 seconden plank-positie (buikspieroefening)
 • 10x lunges (uitstappen) + 50x gestrekte armzwaai zijwaarts, snel.

Rust hierna een minuut uit en herhaal het schema.

Santé2     Santé4

Lees het hele artikel in de Santé van juli 2014. Klik hier voor de website van Santé.

Geef als eerste een reactie