Sporten met je laptop… hoe leuk is een thuis work-out?

Waarom helemaal naar de sportschool als je ook gewoon thuis in je woonkamer kunt trainen met een personal trainer op je scherm? Groepsles-adept Esmir probeert het uit.

Waarom thuis sporten?

Thuis sporten is hot maar niet nieuw: jaren geleden werd er al massaal meegehupst met de aerobicvideo’s van Jane Fonda. En nu is sporten@home bezig aan een revival. Het past in een druk, flexibel leven en dankzij nieuwe technische snufjes (zoals virtual reality) zijn de mogelijkheden eindeloos.

No excuses! Of toch wel? Als sportschool- en groepslesfanaat ben ik 3 à 4 keer per week in de gym te vinden. In vol ornaat: zwetend, rood hoofd en uitgelopen mascara. Met een vast kliekje mensen sporten motiveert me om te gaan en tijdens de training alles te geven. En tussendoor hebben we gezellige gein met elkaar: 1-0 voor de sportschool. Toch ben ik benieuwd wat thuissporten te bieden heeft.

10 seconden reistijd

Als journalist en auteur zit, hang en lig ik 24/7 achter m’n laptop. Een break halverwege de dag is dus zeer welkom. Mijn eigen sportschool biedt (ondanks het veel te dure abonnement) overdag lang niet altijd de lessen die ik wil. Bodypump en spinning zijn mijn favoriete sportlessen, maar met zumba of steps ben ik met mijn gevoel voor coördinatie een gevaar voor mijn omgeving en voor mezelf. Op die dagen zou ik best een thuisfitnesstraining kunnen doen. En dan neem ik meteen ook wat meer tijd om te stretchen, want dat schiet er op de sportschool vaak bij in.

Op papier klinkt het ideaal. In je eigen tijd sporten zonder abonnementskosten en met hooguit 10 seconden reistijd: van je slaapkamer naar de work-out-woonkamer. Maar heel eerlijk? Ik heb er een hard hoofd in. Want valt thuissporten niet in dezelfde categorie goede voornemens als afvallen en vroeger opstaan? Je begint er gemotiveerd aan, maar al na een paar dagen ben je gestopt én gefrustreerd. Waar ik wel in geloof is een personal trainer met wie je een afspraak maakt wanneer het jou uitkomt. Alleen is mijn bankrekening daar niet toereikend voor. Dan toch maar eenshuiskamerfitnessen uitproberen. In het ergste geval vind ik het niks, dus er valt alleen maar winst te behalen.

 

Sportkanalen afstruinen

Na dit besluit begint al meteen de eerste uitdaging. Want hoe kom ik aan een goed sportkanaal? Mijn kennis reikt niet verder dan apps met work-outs, hapsnap filmpjes op YouTube en Nederland in beweging, het tv programma van Omroep MAX. Ik begin op YouTube. Hier is een duizelingwekkende hoeveelheid work-outs te vinden, maar niet echt de fitness-community die ik zoek. Google biedt meer mogelijkheden. Door het grote aanbod blijkt hoe booming doe-het-zelf-sporten is. Van de Amerikaanse fitness-beroemdheid Charlene Johnson met hoopgevende after-60-days-foto’stot Fit at Home: trainen voor het hele gezin op alle tablets te volgen én op je televisie. Dan ontdek ik het sportkanaal Fitness Blender. Dit wordt ‘m. Deze is gratis, in tegenstelling tot veel sportfora waar je gemiddeld een tientje abonnementsgeld per maand betaalt.

 

De virtuele personal trainer

Met de laptop op de bijzettafel klik ik een buikspier work-out aan. Mijn vriend die mij bezig ziet, vind dit leuker dan ik. Het voelt als een spek-en-bonentraining. De man in het filmpje trekt continu zijn t-shirt omlaag (niet sexy) en traint op blote voeten (niet professioneel). Fitness Blender heeft een overzichtelijke website met veel video’s (Engelstalig en inclusief het aantal calorieën dat je verbrandt), maar de video’s zijn echt mega saai.

Een andere gratis optie is de app 7-minute-workout. Telefoon naast de handdoek en gaan. De oefeningen volgen elkaar in behoorlijk hoog tempo op: 10 seconden instructie/rust en 30 seconden work-out. Terwijl ik bezig ben, komt er een appje binnen. Ik heb de neiging om acuut te stoppen en het bericht te lezen. Na 7 minuten heb ik 12 buikspieroefeningen gedaan. Ik doe er een 2desessie achteraan, want ik begin nu pas op stoom te komen. Soms is het best zwaar, maar de fijne (sport)hormonen als endorfine en adrenaline die tijdens een spinningles vrijkomen, lijken nog ver weg. Puntje erbij voor de sportschool:2-0.

Maar ik zie ook de voordelen van thuissporten. Dat je bijvoorbeeld gewoon in je sport bh en onderbroek (of in blote kont) en zonder make-up kunt trainen: 2-1, nog steeds in het voordeel van de sportschool. Ik heb de volgende dag wél spierpijn… eh, in mijn ármen! Iets zegt me dat ik meer begeleiding nodig heb dan een animatie-personal-trainer op mijn telefoon.

 

Tackel je uitstelgedrag

Wat ik na anderhalve week thuissporten vooral train, is mijn uitstelgedrag. Eerst een tekstje af schrijven en dan nog even de was ophangen. Daarna kan het. Echt! Niet dus…

Een tikkeltje gefrustreerd raadpleeg ik sportpsycholoog Yara van Gendt, van Psychologen Nederland: waarom kan ik me nauwelijks motiveren om thuis te trainen, terwijl er in mijn DNA genoeg fanatisme en discipline zit? “Het heeft alles met je doel en je planning te maken. Bepaal vooraf wat je wilt bereiken met je work-outs. Zet het zo gedetailleerd mogelijk op papier en leg dit bij je sportkleding als reminder. Bedenk vervolgens op welke vaste momenten je wilt trainen en blok die tijd in je agenda. En zet voordat je begint de notificaties van je mail en telefoon uit. Heb je geen zin? Zet dan eerst een stevige up-tempo beat op om je energielevel naar een peakstatete brengen en start meteen daarna met je work-out. Dit is een leuke en laagdrempelige manier om met je pre-warming-up te beginnen. Daarna is de rest van je work-out peanuts”, aldus Yara van Gendt.

 

Say squát?!

Met nieuwe moed Google ik verder en stuit ik op het sportforum My Model Workout, een online community voor vrouwen. De eerste maand kost 1 euro, daarna betaal je 9 euro. Van deze site word ik nog het meest enthousiast. Het ziet er gelikt uit – zowel de website als de twee fitgirls en de sportman die de instructies geeft. Ik maak een account aan en bepaal mijn einddoel. Je kunt kiezen uit sterker worden, conditie verbeteren (of allebei) en afvallen. Ik ga voor de total body workout. Dit is een serie work-outs waarbij de trainingen elkaar automatisch opvolgen. Je hoeft dus niet steeds een ander trainingsschema te kiezen en kunt daardoor ook niet smokkelen met een kortere work-out.

Na elk sportmoment zie je hoeveel procent je van je einddoel verwijderd bent. Ook dat triggert mijn motivatie. De instructiefilmpjes zijn in een prachtig vakantieresort opgenomen. De work-outs duren gemiddeld 40 tot 60 minuten, waardoor ik voor het eerst het gevoel heb dat ik thuis echt aan het sporten ben. En omdat de dames in het filmpje dezelfde oefeningen doen, maar dan in de snikkende hitte in plaats van in aangenaam huiskamertemperatuur, kan ik – fanatiek als ik ben – natuurlijk niet achterblijven. 

De volgende dag heb ik meer spierpijn dan na een spinningles. Tussenstand: 2-2, whoop whoop! Al blijft de bottleneck dat ik geen vast tijdstip heb, omdat een uurtje thuissporten sneller wijkt voor een werkafspraak dan een sportlesje in de gym.

 

Weg met die laptop

Na ruim 4 weken thuissporten (nog steeds in combinatie met de lesjes op de sportschool) ben ik deels om. Je wordt er echt fit van (dit had ik niet verwacht). En je kunt ongegeneerd in je gare huispak aan de slag, mits je huisgenoten niet thuis zijn. Nog een pluspunt is dat je bij veel sportkanalen voedingstips kunt krijgen of chatten met andere members. En niet te vergeten: je kunt gymmen op ieder gewenst moment van de dag. Alhoewel het daar bij mij begint te wringen. Want ik blijk nog steeds te beschikken over een vernuftig staaltje uitstelgedrag.

Een videokanaal lijkt laagdrempelig, maar je moet nog wel steeds zelf op start drukken. En dat is voor mij bijna net zo’n grote opgave als 5 minuutjes naar mijn sportschool fietsen. En eerlijk is eerlijk: ik kijk liever in real lifenaar de biceps van de sportdocent dan naar een animatie-sixpack. Maar misschien wel het grootste nadeel van thuissporten is dat ik minder loskom van mijn werk doordat ik in dezelfde (werk)ruimte mijn trainingsoefeningen sta te doen. Thuissporten is daardoor alleen een onderbreking van het vele zitten en niet van het werk. Door naar de sportschool te gaan, kan ik letterlijk even losweken van m’n laptop. Na een les bodypump of spinning vervolg ik mijn werkdag met frisse energie en een opgeruimd hoofd. Bovendien heb ik op de sportschool even tegen andere mensen dan mezelf kunnen aankletsen én heb ik mijn lachshotje weer gehad.

Kortom, sporten in groepsverband in de spinning- of sportzaal wint het voor mij van het huiskamerfitnessen. Voortaan fietst deze health chickdus weer gewoon in haar zuurstokroze Jane Fonda-pakje naar de sportschool.

 

Zo lukt het wel

 • Zorg voor vaste dagen en tijden, net als op de gym waar lesuren ingeroosterd zijn. Zo wordt thuissporten sneller een vast onderdeel van je week.
 • Leg je sportkleren in het zicht als reminder.
 • Zet een wekker als stok achter de deur.
 • Creëer een sportplek in huis waar je ongegeneerd je gang kunt gaan.

 

Een greep uit de enorme hoeveelheid sportkanalen

 • My Model Workout– een online community voor vrouwen (met summer vibes). Prijs: de eerste maand €1, daarna €9.
 • Fit at home– dit is het eerste landelijke sportplatform voor het hele gezin. Het is ook op je televisie te volgen. Kortom, de Netflix van het thuissporten met ruim 900 workouts, voedingstips en een webshops.Prijs: €10 per maand.
 • Fitchannel.com– een sportplatform met een uitgebreid assortiment workouts. Van HIIT- en krachttrainingen tot boksen en yoga. Met celebs als Mark Tuitert en Kai Nambiar. En Carlos Lens: de personal trainer van bekende sterren. Prijs: vanaf €7,95.
 • Fitnessblender.com– een sportkanaal van een echtpaar met als missie om home-fitness voor iedereen toegankelijk te maken.
 • Mykillerbodymotivation.com– de sport-community van Faya Lourens (MKBM). Voor €49 per jaar ben je MKBM member.
 • 7-minute-workout app– De basic-app is gratis, de uitgebreidere versie kost €4,49.
 • BeFit– een gratis sportkanaal op YouTube.

sante2   sante3   sante4

Geef als eerste een reactie