Spring clean your health

Waarschijnlijk houd je er al aardig wat gezonde gewoontes op na. Maar met een kleine upgrade krijgt jouw leefstijl een lente boost: spring clean your health!

DIT DOE JE WAARSCHIJNLIJK AL: Groene smoothies drinken

SPRING CLEAN: Kauw op je smoothie!

Tijdens het kauwen komt je speekselproductie op gang. In speeksel zit het belangrijke enzym amylase dat koolhydraten afbreekt. Klok je jouw smoothie zo naar binnen? Dan komt de vertering van koolhydraten minder makkelijk op gang. Laat je blender dus niet alles ragfijn malen, maar zorg dat er nog wat te kauwen over blijft. Of neem er iets te knabbelen naast.

Psycho-neuro-immunoloog Yvonne van Stigt: “Smoothies zijn bij uitstek geschikt om te variëren, toch doen weinig mensen dit. Stop er bijvoorbeeld niet elke dag spinazie in. Spinazie is wel heel gezond, maar niet als je het elke dag eet. Een overdosis vergroot de kans op nierstenen.”

DIT DOE JE WAARSCHIJNLIJK AL: Zelf kokerellen in plaats van kant-en-klaar

SPRING CLEAN: Spice je maaltijd op!

Eén Spaans pepertje is al voldoende om je stofwisseling een flinke boost te geven. Onderzoek van de universiteit van Californië wijst uit dat rode peper helpt bij het verbranden van lichaamsvet. En ook fijn: het vermindert snaaitrek. Allemaal dankzij het stofje capsaïcine dat zorgt voor de scherpe smaak. Hou je niet van pittig? Ook kurkuma, gember en kaneel zwengelen je stofwisseling aan.

DIT DOE JE WAARSCHIJNLIJK AL: Fanatiek smeren met zonnebrandcrème

SPRING CLEAN: Haal je zonnebrandcrème uit voeding!

Psycho-neuro-immunoloog Yvonne van Stigt: “Smeer alléén zonnebrandcrème als je niet uit de zon kunt. Voor alle andere momenten zoek je de schaduw op. Want de zonnebrandcrème belemmert je lichaam om vitamine D aan te maken. In plaats van kunstmatige smeersels kun je jouw beschermingsfactor tegen de zon ook deels uit voeding halen. Het gaat om het stofje astaxanthine wat veel in garnalen zit, althans, in de kop. Van een garnalenkop eten, loopt het water je waarschijnlijk niet direct in de mond. Maar eet dit een dag voordat je naar het strand gaat en je zit gebakken!”

Zonnebrandrecept: Zo maak je een saus van garnalenkoppen: kook de garnalen en haal het schild en de kop eraf. Pureer deze fijn in een blender. Doe er naar smaak een uitje, verse knoflook en peterselie bij. Voilà, je zonnebrandcrèmesaus is klaar. Niet om te smeren, maar om te éten dus!

Tip: Toch verbrand? Eet blauwe- en zwarte bessen, zwarte druiven, boerenkool, avocado, biologische aardappel met schil of spinazie. Hierin zit glutathion, wat het belangrijkste antioxidant is bij verbranding door zon. Glutathion zorgt ervoor dat lichaamscellen minder beschadigd raken.

Het hele artikel staat in de Santé van april 2016.

Santé april 2016 2   Santé april 2016 4

Santé april 2016 3  Santé april 2016 5

Geef als eerste een reactie