Trauma doorgespoeld

Ik krijg het maar niet uit mijn hoofd. Het stuitende nieuwsbericht uit China waar afgelopen week een baby levend werd aangetroffen in een rioolbuis. Steeds als ik naar de wc ga, zie ik de beelden weer voor me en krijg ik het spontaan benauwd. Hoe wanhopig moet je zijn om je pasgeboren kindje (misschien wel na een stiekeme bevalling op het toilet, wie zal het zeggen?) door de plee te spoelen? Ik raak al lichtelijk in paniek als ik nergens een prullenbakje zie voor mijn tampon. Vroeger toen ik die dingen nét gebruikte, is de toilet een keer enorm verstopt geraakt. Toen de loodgieter vertelde wat daarvan de oorzaak was, kon ik wel door de grond zakken. Je hoort wel eens dat er (al dan niet overleden) goudvissen in de pot verdwijnen. Ook erg natuurlijk, maar dit? Dit gaat mijn logische denkvermogen te boven. De vele nieuwsberichten voel ik tot in mijn maagstreek doordringen.

‘Number 59’ (vernoemd naar het nummer van zijn couveuse) kwam na de ‘flush’ vast te zitten en heeft het instinkt matig op een brullen gezet. Gelukkig is hij een vechtersbaasje en heeft zijn overlevingsdrift hem gered. En gelukkig kreeg hij hulp van buitenaf. Hulde aan de vrouw die hem hoorde gillen en alarm sloeg. De brandweermannen die de afvoerbuis wisten los te snijden. Dokters die hem uiteindelijk bevrijd hebben. En alle vrijwilligers die voedsel en babykleding doneerden aan het ziekenhuis om deze dappere strijder te verzorgen.

Dagen na het ongelofelijke bericht houdt het me nog steeds pittig bezig. Is deze jongen op al zijn toekomstige persoonlijke mijlpaal-momenten in zijn leven opnieuw in het nieuws? De jongen die (10, 18, 21 jaar geleden) opnieuw geboren werd uit een afvoerbuis! Grote kans dat hij rijkelijk getraumatiseerd door het leven zal gaan. Misschien is hij later doodsbang om alleen te zijn. Maximaal claustrofobisch en kampt hij met derdegraadse bindingsangst? Ik mag hopen dat deze moedige jongeman de liefde en hulp mag blijven tegenkomen en dat hij zijn pittige inborst nooit zal verliezen. Dan hoeft hij zijn opgelopen trauma’s ten minste niet weg te stoppen of zich ervoor te schamen, maar heeft hij de kracht om het als een echte held te verwerken. Dat hij later in het nieuws komt met een opbeurend en hoopgevend verhaal: ‘Number 59’ trouwt beeldschone dame. Op de bijgevoegde foto prijkt een dolgelukkig tweetal met hun vijf kids, omdat het één-kind-beleid is afgeschaft.

Column geplaatst op website METRO: https://lezerscolumns.metronieuws.nl/view/d2b2

Geef als eerste een reactie