Voel je goed in 5 minuten

Zit je even niet lekker in je vel? Probeer dan deze tips en je voelt je snel beter! Het kan écht!

In 5 minuten positiever (MIND)

Tip 1: Herinneringen met een gouden randje  

Je kunt herinneringen gebruiken om je beter te voelen. Psycholoog Andreea Blum legt het uit: “Neem een paar minuten de tijd om aan een herinnering terug te denken waarop je je fantastisch voelde. Bijvoorbeeld een geweldig vakantiemoment of toen je ten huwelijk werd gevraagd. Maar het kan ook een klein geluksmomentje zijn, bijvoorbeeld dat je ontdekte dat je favoriete koffietentje open is tijdens de lockdown. Hoe positiever en levendiger de herinnering, hoe meer effect het op je stemming heeft. Herinneringen kun je versterken met een foto van dat moment en door op papier op te schrijven hoe je je voelde.”

Tip 2: Verleg je focus

Items op je todo-lijst afstrepen, activeert het beloningssysteem in je brein. Dit geeft jou een goed en voldaan gevoel. Dit helpt ook: kijken naar alles wat je al wél gedaan hebt (yesss!) in plaats van wat er nog allemaal moet.

Tip 3: Comfort-food  

Eet een bak ijs en je voelt je meteen beter. Diëtist Kim Brouwers vertelt hoe dat komt: “Snacks die suiker- en vetrijk zijn, hebben een hoog feelgood-gehalte omdat deze voedingsstoffen veel energie opleveren. Daarbij komt er een gelukshormoon in je hersenen vrij, waardoor jij je direct beter voelt.” Maar gezond is een bak ijs eten natuurlijk niet. Maak liever een fruitsalade van verschillende vruchten of neem snackgroenten met een lekkere humusdip. Dat helpt ook.

In 5 minuten meer energie (BODY)

Tip 1: Verhoog je hartslag

Personal trainer Pieter Knotnerus: “Meer energie hebben, is gekoppeld aan je goed voelen. Hoe je aan meer energie komt? Heel simpel: verhoog je hartslag. Maak een paar squats, ga touwtjespringen, doe push-ups tegen de salontafel of ren de trap een paar keer op en af.”

 Tip 2: Swing je happy

Misschien wel de snelste manier om je beter te voelen, is door te dansen op opzwepende muziek. Dit triggert de aanmaak van de happy-hormonen dopamine en endorfine, waardoor je je in no time happy voelt. Bovendien leiden de muziek en het bewegen je af van negatieve gedachten. 

Tip 3: Glimlach

Het voelt heel tegenstrijdig, maar het werkt echt: zet een glimlach op wanneer je je rot voelt en neem een trotse, krachtige houding aan. Dit heeft extra effect als je jezelf in de spiegel aankijkt. Psycholoog Andreea Blum: “Deze positieve houding zorgt voor een chemische reactie in je brein, waardoor de productie van de happy-hormonen dopamine en endorfine op gang komt. Niet meteen, maar na een paar minuten voel je zeker verschil.”

Tip: luister ondertussen naar vrolijke muziek, dat maakt het minder ongemakkelijk. 

In 5 minuten zen (SOUL/HART)

TIP 1: Kijk naar stromend water

Kijken naar stromend water krikt je stemming enorm op, omdat het stress en angst vermindert. Ga naar de zee, een vijver of gracht, maar een aquarium met vissen werkt ook. Hoe meer water je ziet, hoe beter het effect. Bron: National Institutes of Health

TIP 2: Spaar dankbaarheid

Vul een grote glazen pot en verzamel daarin opgerolde briefjes. Schrijf hier op waar je vandaag dankbaar voor bent of waar je blij van werd. Of schrijf het op losse briefjes en plak die op de koelkast. Elke dag komen er nieuwe briefjes bij, totdat alles vol hangt. Bewaar ze daarna in een mooie map en begin opnieuw met sparen van dankbaarheidsmomenten op de koelkast. Op deze manier train je jouw positieve mindset. Denk aan vragen als: Wat heb ik vandaag voor een ander gedaan? Wat heb ik vandaag geleerd? Wat maakte mijn dag?

Dit artikel is gepubliceerd in Vriendin magazine.

 

Geef als eerste een reactie