Word je eigen dieetgoeroe!

Slank zijn zonder elke dag naar de sportschool te gaan of flink te diëten, het kan! Het geheim is: leren luisteren naar je lichaam.

Je eigen dieetgoeroe worden, is makkelijke gezegd dan gedaan. Want hoe doe je dat, luisteren naar de signalen van je eigen lichaam in plaats van naar de nieuwste dieethype? Misschien wel dé tip: leer de zes misleidende hongersignalen herkennen. Dit zijn seintjes van je lichaam waardoor je denkt dat je honger hebt, maar die eigenlijk iets anders betekenen.

Als je structureel gezond eet (groenten, fruit, peulvruchten, volkoren- en zuivelproducten, noten) en dus alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt, heb je geen of veel minder last van nephongersignalen.

Diëtist en therapeut Fenna Janssen, van de site Emotie-eten de baas legt uit: “Hoe vaker je gezonde voedselkeuzes maakt, hoe minder sterk de misleidende hongersignalen worden. Kies als ontbijt bijvoorbeeld een bakje yoghurt of havermout met fruit of een groene smoothie. Als lunch brood met kaas, een omelet of een salade. Neem niet te veel dressing, hierin zitten vaak veel ongezonde calorieën. En zorg dat je avondmaaltijd voor driekwart uit verschillende groenten bestaat.”

Zo herken je de 6 nephongersignalen

Volgens Fenna Janssen zijn er zeven plekken in je lichaam die ervoor kunnen zorgen dat je zin krijgt in iets lekkers. En daarvan is er slechts één die echt met voedseltekort te maken heeft: maaghonger. Deze herken je aan een knorrende maag en betekent dat je onvoldoende energie door voeding hebt. Maaghonger is de enige gezonde reden om wél iets te eten. De overige zes signalen zijn nephongergevoelens.

1. Ooghonger

Misschien herken je dit: aan het eind van een zware dag loop je door de supermarkt. Bij de kassa liggen snoeprepen, zakjes chips en koeken. Je was het niet van plan, maar nu je ze ineens ziet, kun je ze niet laten liggen. Dit is ooghonger en heeft niets te maken met echte honger. Fenna Janssen: “Belandt de lekkernij toch op de band en later in je mond belandt, dan noem je dat verleidingseten. Als je moe bent én een lege maag hebt, zijn verleidingen moeilijker te weerstaan. Doe daarom altijd ná het eten boodschappen.”

2. Neushonger

Je eetlust kan ook worden opgewekt als je iets lekkers ruikt. Bijvoorbeeld op de broodafdeling waar zojuist een lading verse bolletjes uit de oven komt. Door de geur van versgebakken brood kan neushonger ontstaan. Ook dit is vals alarm, want je lichaam heeft op dat moment geen eten nodig. Je zintuigen geven je hersenen het signaal: ‘lekker, die geur ken ik’. Het gevolg is dat je trek krijgt. Het helpt als je je ervan bewust bent dat je gevoelig bent voor verleidingen. Een boodschappenlijst en één keer per week boodschappen doen, helpen om minder snel te zwichten voor neushonger.

3. Harthonger

Als je je ellendig voelt, kun je onweerstaanbare trek krijgen in roomijs, chocola of chips. Dit noem je harthonger. En ook deze honger stil je niet door te snacken. Je lichaam heeft namelijk eigenlijk behoefte aan een knuffel of iemand die naar je luistert, en niet aan eten. Alleen door aandacht te geven aan je emoties, kun je harthonger stillen.

4. Hoofdhonger

Hoofdhonger herken je aan allerlei gedachten die je hebt over eten. Bijvoorbeeld: ik ben aan de lijn, ik mag dus niks hebben. Of: gisteren heb ik niet gesnoept, dus mag ik vandaag wel wat lekkers. En: ik heb een zware dag gehad, ik heb wel iets extra’s’ verdiend. Fenna: “Dit soort overwegingen of excuses om iets of juist niets te eten, betekent dat je vooral luistert naar je dieetregels en -overtuigingen in plaats van naar je lichaam.”

5. Mondhonger

Bij mondhonger heb je de behoefte om iets in je mond te hebben of ergens op te kauwen. Veel vrouwen die aan het lijnen zijn, eten de halve dag wortelen, snoeptomaatjes en komkommer. Dat is natuurlijk een goede vervanger voor drop en koekjes, maar je doorbreekt niet de behoefte om iets in je mond te hebben. Je blijft de drang houden om ergens op te kauwen. En als je geen komkommerschijfje meer kunt zien, is de kans groot dat je weer teruggrijpt naar snoep.

Fenna: “Mondhonger kun je tegengaan door de kauwbehoefte te doorbreken door twee à drie uur niets te eten. Dus ook geen gezonde dingen. Dan neemt de kauwbehoefte na een paar dagen vanzelf af.”

6. Lichaamshonger

Dit is een lastige om bij jezelf te signaleren. Het is de behoefte aan water na een lange wandeling of de drang even snel iets te eten wanneer je je lunch hebt overgeslagen. Lichaamshonger ontstaat onder meer door een tekort van bepaalde voedingsstoffen in de cellen. Of je bloedsuikerspiegel is te laag, omdat je te weinig hebt gegeten.

Tijdig een boterham eten voorkomt dit. Fenna: “Heb je trek in iets, neem dan twee minuten de tijd om na te gaan waar je lichaam behoefte aan heeft. Is het koffie, verse muntthee, een boterham? Of is je lichaam voldaan en heb je gewoon zin in een koekje? Hoe vaker je je afvraagt waaraan je werkelijk behoefte hebt, hoe beter je leert herkennen wat het antwoord is.

 

Tips om niet meteen toe te geven aan een eetbehoefte

Als je oefent om de zes misleidende hongergevoelens bij jezelf te herkennen, word je er steeds beter in en kun je er bewust voor kiezen om te wachten met eten tot je maag begint te knorren (de maaghonger). Neem je toch iets terwijl je lichaam geen eetbehoefte heeft? Dan is de kans groot dat de snack wordt opgeslagen als lichaamsvet. Doe je dit af en toe, dan is dat niet erg. Maar als je op je figuur wilt letten, is het goed om niet meteen aan elke eetbehoefte toe te geven.

Geef jezelf eerst twee minuten de tijd om na te gaan waar de trek vandaan komt. Ga bijvoorbeeld voor jezelf na of je misschien dorst hebt? Soms verwart je lichaam de dorstprikkel namelijk met een hongerprikkel. Neem daarom eerst een groot glas water.

Heb je daarna nog steeds zin om de koelkast leeg te snaaien? Dan kan het ook komen door slaapgebrek. Na een nacht slecht slapen, heb je de volgende dag gegarandeerd meer honger. Dat komt omdat je lichaam het signaal aan je brein geeft om je energietekort op te lossen met voeding. Bij voorkeur iets waar vet, zout en suiker in zit. Juist ja, de ongezonde snacks. Hiermee is het energietekort het snelste opgelost, maar goed voor de lijn is het natuurlijk niet. Je kunt je energietekort beter stillen met een powernap of door vroeger naar bed te gaan.

Slaap je prima? Dan zou het kunnen dat een overvolle agenda en stress achter jouw eetbui zit. Uit onderzoek van de Universiteit van Californië naar stress en eetgedrag blijkt dat als je gespannen bent, het stresshormoon cortisol wordt aanmaakt. Cortisol vergroot het hongergevoel én de vetopslag rond je taille. Plan dan ook genoeg tijd in voor jezelf.

 

Koop Vriendin 5  voor nog meer handige voedingstips. En lees over de signalen ná het eten waarop je kunt letten. (verkrijgbaar t/m 7 februari 2017)

IMG_4974 IMG_4975 IMG_4976

Geef als eerste een reactie