Zo deal je met stress

Zegt jouw hoofd ook weleens: error…? Da’s niet zo gek hoor, in deze nog steeds rare tijden. Gebruik deze tips & tools om weer in balans te komen.

Reminder 1: Accepteer wat er is

Je hoeft een situatie niet leuk te vinden om te accepteren dat het is wat het is. Deze neutrale houding helpt je om níet mee te gaan in alle angst- of stressgedachten en emoties. Daarmee trek je alleen maar meer negatieve gevoelens en gedachten aan. De reminder is dus dat je tegen jezelf zegt: ‘Het voelt heel onprettig, maar ik accepteer dat het is wat het is.’

Reminder 2: Neem afstand 

Neem afstand van de hectische situatie. Wanneer je jezelf fysiek de ruimte geeft, schept dit ook ruimte in je hoofd. Het voorkomt dat je meegaat in de neerwaartse spiraal en dat je misschien dingen gaat zeggen of doen waar je later spijt van krijgt. Zeg bijvoorbeeld: ‘Dit raakt me, ik ga even thee zetten en kom er straks op terug.’ Of neem een moment van rust voor jezelf op de wc.

Reminder 3: Neem de tijd om te voelen

Om onprettige emoties en gedachten niet te voelen, zijn we geneigd om de schuld bij anderen te leggen. Maar daarmee vecht je tegen je eigen emoties, waardoor ze juist heftiger worden. En ook de situatie wordt er niet beter van. De reminder is: durf te voelen wat er bij jou speelt. Stel jezelf de vraag: ‘Wat doet de situatie met mij? Welke gedachten en emoties triggert het?’ Je voelt je bijvoorbeeld gekwetst, beledigd, genegeerd, eenzaam, bekritiseerd of tekortgedaan. Het is veilig om je emoties te voelen.

Let op: benoem alléén de emotie en laat alle hoe- en waaromvragen achterwege. Zo kom je erachter wat er in jou leeft zonder dat je meegaat in de hectiek (of vecht tegen) en erken je je gevoelens, waardoor je meer rust voelt.

Reminder 4: Hoe wil je je wél voelen?

Boosheid, jaloezie, angst, verdriet, eenzaamheid. Dit wil je natuurlijk níet ervaren, maar hoe wil je je dan wél voelen? En waarom? Met deze simpele vraag kom je automatisch uit de overlevingsstand (vechten, vluchten, bevriezen) en ontstaat er ruimte in je hoofd om helder na te denken en de juiste oplossing of ingeving binnen te krijgen.

Maak je je bijvoorbeeld zorgen dat je corona krijgt en dan niet voor je moeder kunt mantelzorgen? Stel jezelf dan de vraag: ‘Waar ligt mijn verlangen op dit moment?’ Misschien wil je het vertrouwen hebben dat er altijd zorg voor je moeder is. Bedenk vervolgens wat hiervoor nodig is. Als je hierop actie onderneemt, zullen je zorgen afnemen.

Reminder 5: Vergeef jezelf

Oké je voelt je rot. Of je hebt tegen je kind of partner gesnauwd. Vergeef het jezelf en vertel jezelf ook waarom. Want met zelfverwijt schiet niemand iets op. Door jezelf te vergeven, ontstaat er verzachting naar jezelf. Dit haalt de druk van je emoties af, waardoor je makkelijker bij de rust in jezelf kunt terugkomen. Leg bijvoorbeeld je hand op je hart en zeg in je hoofd een rijtje op zoals: ‘Ik vergeef mezelf dat ik me een slechte moeder (of partner) voel. Ik vergeef mezelf dat ik schreeuwde. Ik vergeef mezelf dat ik angstig ben. Ik vergeef mezelf dat ik mezelf vergat te vergeven.’

Reminder 6: Vraag om hulp

Heidi Westerveld: “Schaam je niet om hulp te vragen. Raadpleeg iemand die jou kan inspireren door open vragen te stellen. Dus zonder dat zijn of haar eigen mening en emoties erin worden gemengd. Merk je dat je in een neerwaartse spiraal zit waar je maar niet uitkomt? Zoek dan een coach, mentor of psycholoog die jou verder kan helpen in jouw persoonlijke groei.”

Reminder 7: Ga iets totaal anders doen

Zolang jij je focust op angst en stress, creëer je meer angst en stress. Betrap je jezelf op negatieve gedachten? Verleg dan je focus door iets compleet anders te doen. Op die manier leid je jezelf af van de negatieve gedachten en gevoelens en shift jouw energie naar positiviteit.

Heb je bijvoorbeeld stress omdat je nog zoveel moet doen? Neem dan juist een pauze en ga naar buiten. Je denkt waarschijnlijk dat je daar geen tijd voor hebt. Sterker nog, je beweert dat je nóg harder moet werken. Maar wanneer je wél aan deze behoefte voldoet, laat je de spanning los en ontstaan er nieuwe, frisse inzichten en inspiratie, waardoor je alsnog je taken kunt doen. En het zal je verbazen hoe snel je het dan af hebt.

Reminder 8: Schud de emoties van je af, net zoals een hond

Heidi: “Honden ontladen stress en angst door zich te schudden. Ze schudden negativiteit letterlijk van zich af. Dit werkt ook voor ons. De energie van negatieve gedachten en emoties blijft dan niet in je lichaam, maar je laat het los. Dus voel je spanning in je lichaam of maak je je zorgen? Denk dan aan een hond en schud het van je af. Schud net zolang met je armen, schouders en handen tot de spanning afneemt. Je kunt ook alleen visualiseren. Beeld je in dat je alles van je afschudt. Of doe alsof je een vlieg van je schouders veegt en beeld je in dat dit jouw stress is.” 

Reminder 9: Vier je successen

Heb je een reminder geoefend tijdens of na een stresssituatie? Prijs jezelf dan vooral de hemel in. Of koop bijvoorbeeld een bos bloemen voor jezelf als symbool dat je goed bent omgegaan met een angst- of stresssituatie. Door je successen te vieren, wordt het beloningssysteem in je brein geactiveerd. Het gevolg is dat de reminder als het ware in jouw systeem wordt verankerd en het sneller een nieuwe gewoonte wordt. Een volgende keer is het makkelijker om goed met angst en stress om te gaan. Bovendien ga je jezelf meer waarderen, wat jouw zelfbeeld en zelfvertrouwen een boost geeft. Win win!

Tip: Kijk eens terug op de dag en bedenk wat er goed is gegaan. Ook dit creëert een positieve mindset. Want we zijn geneigd om ons te focussen op wat er niet goed ging. Je blik richten op dat ene succesmoment, maakt dat je positiever in het leven staat.

Dit artikel is gepubliceerd in Vriendin magazine, september 2021

 

Geef als eerste een reactie