Het geheim van een fijne Kerst? Relax!

Ben jij dol op de Kerst of denk je eerder: hoe overleef ik in hemelsnaam die feestdagen? Met deze tips voorkom je dat je straks uitgeteld onder de kerstboom ligt en wordt Kerst juist heerlijk relaxed.

Familie, gezelligheid en… stress

Cadeautjes kopen, het huis versieren, de perfecte kerstmaaltijd op tafel zetten en dan dat gepieker of iedereen de plannen voor Kerst wel gezellig vindt… Leuk hoor, die feestdagen, maar het levert ook veel stress op.

Uit een onderzoek van uitzendbureau Tempo-Team blijkt dat 44 procent van de werkende mensen uitgeput aan de kerstvakantie begint. Niet gek natuurlijk, want de periode vóór de vakantie is het ook al heel druk. Denk aan alle Sinterklaas- en kerstactiviteiten op de school van je kinderen of op de sportclub. Daarnaast helpt het ook niet dat het buiten koud en donker is waardoor je je somberder, onrustiger en moe kunt voelen. En jij bent niet de enige die vermoeid is. Ook de lontjes van je man en kinderen zijn in december een stuk korter dan in de rest van het jaar.

Dit doet stress met je

Toch kan een beetje stress geen kwaad. Als je veel spanning voelt, maakt je lichaam het hormoon cortisol aan. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel en krijgt je stofwisseling een boost. Je hart gaat sneller kloppen en er komt meer energie vrij, zodat je beter kunt omgaan met de situatie die zorgt voor die spanning.

Als de stress langer aanhoudt, kan het wel je immuunsysteem aantasten. Dit is al meetbaar na een week of drie. Een langdurig versnelde hartslag en een verhoogde bloeddruk kan schadelijk zijn voor je hart en bloedvaten.

Ook je brein wordt niet blij van eindeloos gestress en gepieker. Chronische stress kan beschadiging aan de hippocampus veroorzaken, het gedeelte in het brein dat een belangrijke rol speelt bij de opslag van informatie in het geheugen. Als deze beschadigd raakt, blijft de cortisolproductie hoog. En dat is opnieuw een aanslag op je brein, waardoor je een slechter geheugen krijgt. met de volgende tips zorg je dat je stress de baas blijft.

Anti-stresstip 1: Leg de lat minder hoog

GZ-psycholoog Liselotte Visser: “Rond de feestdagen staat je agenda vaak propvol met alles wat er nog moet gebeuren in korte tijd. Op zich is het al een uitdaging om het allemaal voor elkaar te boksen, maar het grootste struikelblok is dat je jezelf ook nog oplegt dat alles wat je doet perfect en harmonieus moet verlopen. En dat geeft stress. Terwijl je soms juist beter resultaat krijgt wanneer je minder perfectionistisch bent.”

Anti-stresstip 2: Bedenk: er gaan vast dingen mis

Je bent flexibeler en voelt je meer ontspannen als je je vooraf bedenkt dat er tijdens de kerstdagen vast dingen anders gaan dan gepland, omdat je er onbewust al rekening mee hebt gehouden.

Anti-stresstip 3: Niet doemdenken maar doel-denken

Als Kerst niet leuk uitpakt, is dat natuurlijk rampzalig. De feestdagen moeten vooral gezellig en ontspannen zijn, althans: dat leggen we onszelf op. We kunnen eindeloos blijven piekeren over wat er allemaal mis kan gaan, maar doemdenken lost niks op. Visser: “Stel dat jij dol bent op kokkerellen en je je met Kerst van je beste kant wilt laten zien, terwijl het ook gezellig en ontspannen moet zijn. Dan leg je jezelf teveel druk op. Koken voor een grote groep mensen doe je tenslotte niet dagelijks. Logisch dus, dat je daar wat gespannen over bent. Als je van jezelf niet gespannen mag zijn, word je het juíst en dat voelen je gasten ook.” De oplossing: “Bedenk wat voor jou het allerbelangrijkste is en stop daar energie in.

Nog meer anti-stresstips? Lees dan de speciale kerst-editie van Vriendin 51.

IMG_4478       IMG_4479

Geef als eerste een reactie