Het geheim van gezond afvallen? Een stabiele suikerspiegel

Dit artikel geeft een frisse kijk op voeding en diëten. Spoiler: Het boost je gezondheid en je hebt minder snaaitrek, energiedips en overtollige kilo’s. En je hoeft er niet eens minder calorieën voor te eten of suikers te laten staan. To good to be true? Check this out!

 

2 VRAGEN AAN ‘GLUCOSE GODDESS’ JESSE INCHAUSPE

1. Hoe helpt een stabiele suikerspiegel bij afvallen?
“Het voorkomen van glucosepieken heeft 3 effecten op het lichaam die vaak leiden tot gewichtsverlies: het vermindert het hongergevoel, je hebt minder lekkere trek en je lichaam blijft langer in de vetverbrandingsmodus.

Het geheim van een stabiele suikerspiegel zit hem in de vezels uit groenten. Alleen de vezels uit groenten zorgen voor lagere glucosepiek van alles wat je daarna eet. Dit komt doordat de vezels tijdelijk een soort kleverig netwerk in je darmen aanleggen. Het is dus slim om als eerste een portie groente te eten.”

2. Wat is er revolutionair nieuw aan deze methode?
“De afgelopen 5 jaar hebben wetenschappers ontdekt dat glucose íeders gezondheid beïnvloedt en dus niet alleen die van diabetespatiënten. Na deze ontdekking hebben wetenschappers simpele manieren gevonden om glucosepieken te verminderen, terwijl je toch eet wat je lekker vindt.”

DIT DOET JE SUIKERSPIEGEL
In het kort: voeding die zetmeel en suikers bevatten (zoals witte pasta en witbrood), worden in je maag en darmen omgezet in glucose (suiker dat je lichaam kan opnemen). Glucose is de belangrijkste energiebron van je lichaam. Met behulp van insuline wordt glucose in je bloed opgenomen en stroomt vervolgens naar je lichaamscellen.

De stelregel hierbij is: hoe langzamer glucose in je bloedbaan terechtkomt, hoe evenwichtiger je suikerspiegel blijft, hoe beter je je voelt na de maaltijd én hoe gezonder het voor je is.

Om jezelf tegen een te grote suikerpiek te beschermen, heeft je lijf iets slims bedacht: ook dit is het werk van insuline. Insuline zorgt niet alleen voor transport van glucose, maar brengt ook een glucosepiek omlaag en slaat overtollige glucose op als glucogeen of vet.

Alarmbel: te veel insuline betekent dus meer vetopslag. Voor de slanke lijn en je gezondheid is het belangrijk om een insulinepiek en dus ook die glucosepiek te voorkomen.

HET NADEEL VAN EEN HOGE SUIKERSPIEGEL
Er is nieuw wetenschappelijk onderzoek gedaan, onder andere door Columbia University in 2020, naar het effect van de bloedsuikerspiegel op gewicht en gezondheid. Je suikerspiegel heeft invloed op bijna alle processen in je lichaam en bepaalt direct hoe je je voelt.

Een suikerpiek kan schadelijk zijn voor je cellen en vergroot de kans op dingen waar je niet op zit te wachten, zoals gewichtstoename, extreme zoetbehoefte, veroudering, acne, depressie, angst, vermoeidheid, verstoord slaapritme, hartaandoeningen, leververvetting, eczeem, staar, de Ziekte van Alzheimer, kanker. Daarom is het belangrijk om je suikerspiegel in balans te houden.

DE GOUDEN FORMULE
Het gaat er niet om wat je eet maar in welke volgorde je eet. Je leest het goed: 2 dezelfde maaltijden kunnen een compleet ander effect hebben op je lichaam, energie, stemming, slanke lijn en gezondheid. Het hangt er namelijk vanaf in welke volgorde je de onderdelen van je maaltijd eet.

Hier komt de gouden formule: eet eerst vezels, daarna eiwitten en vetten en als laatste zetmeel en suikers! Oftewel, eet eerst je groenten. Daarna je yoghurt, ei, vis, vlees, kaas, noten. En als laatste fruit, rijst, aardappelen, pasta en eventueel een nagerecht.

Jessie Inchauspé: “Vezels worden langzaam door je lichaam opgenomen. Alle zetmeel en suikers die je na de vezels eet, worden daardoor ook minder snel opgenomen. Het gevolg is een stabielere suikerspiegel, extra lange verzadiging en minder vetopslag.”

NB: Gebruik je medicatie of insuline? Overleg dan eerst met je arts voordat je deze eetmethode gaat uitproberen! Je suikerspiegel zal namelijk stabiliseren en dan klopt je dosering misschien niet meer.

 

Eet je bloedsuikerspiegel is balans met…

  • Volle of Griekse yoghurt
  • Alle soorten groenten
  • Tofu
  • Vlees en vis
  • Peulvruchten, linzen en bonen
  • Noten, zaden, pitten
  • Notenpasta (zonder toegevoegde suikers!)
  • Eieren (gekookt, gebakken, gepocheerd, als omelet)
  • Kaas
  • Olijfolie
  • Hummus (zonder suiker!)
  • Alle soorten azijn, zoals balsamicoazijn, appelciderazijn en rodewijnazijn

 

Dit artikel is gepubliceerd in Vriendin magazine.

Geef als eerste een reactie