Geluk zit in kleine dingen

Staar je niet blind op je bucketlist, maar op alledaagse geluksmomenten. Want juist daarin vind je geluk.

Klein genieten = groot geluk

Wie denkt dat geluk afhangt van een droombaan, nieuw huis, wereldreis of andere items op je bucketlist heeft het mis. Die grote dromen worden namelijk in het meest gunstige geval ergens in de toekomst afgevinkt. Terwijl geluk zich juist het sterkst manifesteert in het hier en nu. Wanneer je je focust op de mooie, alledaagse dingen in het leven, train je je hersenen om positief te denken. En daarmee vergroot je direct je algehele geluksgevoel.

Geluksexpert Wendy Grouve ligt het toe: “Stel je wilt je ouwe rammelbak inruilen voor een nieuwe auto. Plotseling zie je overal jouw type auto rijden. Natuurlijk heeft niet ineens iedereen besloten om dezelfde aan te schaffen. Het komt door je focus. Waar jij je aandacht op richt, daar stemt automatisch ook je bewustzijn zich op af. Zo werkt het ook met geluk en positiviteit.”

Noem elke dag tien dingen op waar je blij van wordt, en je zult steeds meer  geluksmomenten gaan ervaren. Je moet er wel bewust de tijd voor nemen. Als je van de ene belangrijke werkborrel naar het andere hippe feestje draaft, gaat er flink wat minigeluk aan je neus voorbij. Schakel daarom regelmatig even een versnellinkje terug om je beter te kunnen scherpstellen op kleine, kneuterige dingen. Zoals stoplichten die op groen springen als je komt aanrijden. Zo creëer je een positieve mindset en krijg je meer energie. Dit zijn twee belangrijke pijlers voor geluk op de lange termijn.

Geluk is maakbaar

Wist je dat geluk voor 50 procent wordt bepaald door je DNA? De andere helft wordt beïnvloed door bewust gedrag (40 procent) en door omstandigheden (10 procent). Een gelukkig leven heb je dus voor een groot deel zelf in de hand. En dat is goed nieuws, want gelukkige mensen zijn energieker, gemotiveerder, creatiever, veerkrachtiger, gezonder, vriendelijker en geliefder dan mensen waarvan het glas altijd halfleeg is.

Nog iets om blij van te worden: geluk is besmettelijk. Als iemand spontaan in lachen uitbarst, ga je vanzelf meelachen. En een welgemeend compliment uitdelen, geeft niet alleen de ander een positieve vibe maar jou ook. Het bewijs komt van Boston University. Uit hun onderzoek blijkt dat mensen waarmee je je sterk verbonden voelt (en die binnen een straal van 1,6 km van je wonen), jouw geluksgevoel met 25 procent kunnen beïnvloeden.

Let wel: het is een misverstand om te denken dat een happy-life een aaneenschakeling van geluksmomenten is. Het is een beetje doorsneepsychologie, maar zonder tegenslag ervaar je ook geen euforie.

Grouve: “Als je altijd gelukkig bent, wordt dat de nieuwe standaard en daardoor wordt je gedrag eerder onbewust. Af en toe een dipje is dus essentieel voor de nodige happiness. Laat die dip even toe en trek jezelf er daarna weer uit door iets compleet anders te doen. En focus je op de goede dingen, want die zijn er ook.”

Kleine kanttekening: positiviteit werkt aanstekelijk, maar dat geldt helaas ook voor negativiteit. Eén negatieve gebeurtenis (een sneer van een collega) werkt net zo sterk als vijf (!) positieve ervaringen (complimenten over je werk), zo blijkt uit een studie van Washington University.

Het gelukkigste land ter wereld

Volgens het World Happiness Report is Denemarken het gelukkigste land ter wereld. Nederland staat op nummer 7. Ook niet slecht. Maar van de Denen kunnen we dus nog wel iets leren. Het kernwoord van het Deense geluk is hygge (spreek je uit als Huuge, waarbij de waarbij de g klinkt zoals in het Engelse woord girl).

Hyggelen draait om quality time met je dierbaren of jezelf en laat zich het beste vertalen in de combinatie: onthaasten, me-time en gezelligheid. Als je hygget, ben je relaxt en voel je je helemaal in je element. Dat kan alleen zijn of in goed gezelschap. Hygge-momenten ontstaan door een warme, gemoedelijke sfeer in een veilige ruimte, zoals de woonkamer. Kaarslicht is enorm hygge-verhogend. Net als rustgevende muziek. In Denemarken zijn er zelfs hygge-restaurants, hygge-hotels en hygge-pubs.

Ook in Nederland wordt er heel wat af gehyggeld. Niet zo gek, want het is de reactie op een drukke lifestyle en stress. Hygge is op blote voeten of sloffen door het huis scharrelen, een avondje elpees draaien met je partner, bord- of kaartspelletjes doen met vrienden of gewoon gezellig kletsen bij kaarslicht, open haard of kampvuur.

In het boek Hygge’ van Marie Søderberg staan nog veel meer relaxte hygge-activiteiten. En dan bedoelen we dus niet een weekendje bingewatchen (delen van een serie achter elkaar kijken) of rondhangen op Facebook. Best ontspannend misschien, maar niet erg productief. Hyggelen is juist wél nuttig. Het maakt je hoofd leeg, geeft energie, bevordert de creativiteit én het vergroot je geluksgevoel. De Indiaas-Amerikaanse hoogleraar Raj Raghunathan beaamt dit en stelt dat ongeluk op de loer ligt, zodra je jezelf met anderen gaat vergelijken. Dat is meteen ook de valkuil van sociale media. Tijdens hygge-momenten doen onderlinge verschillen niet ter zake, omdat je met elkaar op hetzelfde chillniveau zit.

Kan het nóg happier?

Om een treetje hoger op de geluksladder te komen, moet je je gedrag aanpassen. Dat kost tijd. Je hersenen moeten namelijk nieuwe neuronen aanmaken. Pas als deze sterk genoeg zijn, wordt de nieuwe handeling automatisme. Er zijn vijf fases voor gedragsverandering:

Fase 1: Verandering? Hoezo? Je bent totaal niet bezig met gedragsverandering (pre contemplatie fase).

Fase 2: Je wordt je bewust van je geluk en denkt na hoe je dit kunt vergroten (contemplatiefase). Hoe houd ik meer tijd over om lekker te lezen?

Fase 3: Dit is de voorbereidingsfase. Je hebt een concreet doel voor ogen waarmee je aan de slag gaat en plant een startdatum. Bijvoorbeeld: successen opschrijven in een geluksdagboek.

Fase 4: Dit is de actiefase. Je gaat aan de slag en begint met je geplande activiteiten. Bijvoorbeeld elke week met vrienden afspreken.

Fase 5: Dit is de behoud- en terugvalfase – cruciaal voor uiteindelijke gedragsverandering. Hoe sterker de nieuwe neuronen zijn, hoe kleiner de kans op terugval naar een vorige fase. Let op: in het begin heb je meestal een terugval!

 

Meer tips en tricks lees je in het hele artikel. Die vind je in Santé maart 2017.

IMG_5153IMG_5154

IMG_5155IMG_5156

IMG_5157 IMG_5158

Geef als eerste een reactie