17 redenen om er een (extra) luie zomer van te maken

Eindelijk zomer! Je kunt natuurlijk een druk activiteitenprogramma opstellen, maar wist je dat schaamteloos relaxen ook heel gezond is?

2. Je brein opladen door stilte

Een druk leven is leuk en dynamisch, maar de rust is vaak ver te zoeken. Terwijl af en toe een stiltemomentje voor je brein hetzelfde doet als een oplader voor je telefoon. Volgens onderzoek van de universiteit van Californië (UCLA) laadt je brein méér op door een paar minuten stilte dan tijdens een nacht slapen. En door tien minuten een geluidstime-out te nemen, wordt de prefrontale hersenschors (kortetermijngeheugen) dikker. Heb je geen tijd voor een stille vakantiedag of heb je een bijna onmogelijke deadline? Las 10 minuten stilte in en die deadline is ineens wél haalbaar.

9. Soepele gewrichten door de hangmat

Een hangmat is altijd een goed idee. Zelfs al zit ie niet vast aan palmbomen, hij brengt je al snel in de relaxmodus. Lekker drankje erbij en alles valt van je af. Zwitserse wetenschappers van de Universiteit van Genève ontdekten bovendien dat het zachte wiegen het gevoel van coconnen geeft. Je valt sneller en dieper in slaap dan in bed. Dat geldt ook voor een lazy middagdutje. Doordat de hangmat je hele lichaam ondersteunt, krijg je geen drukplekken en blijven je gewrichten soepel. Tenminste, als je hangmat goed hangt en jij goed ligt. De ideale hoogte voor de hangmat is 180 centimeter. Het middelste gedeelte hangt dan op zo’n 30 tot 50 centimeter boven de grond. Nestel je er diagonaal in, zodat je lichaamsgewicht zich over de breedte van de hangmat verdeelt. En size does matter, want hoe groter de hangmat, hoe comfortabeler.

11. Verbrand calorieën door kou

Is de zee nog ijskoud? Mooi zo, ga er vooral in. Door de kouprikkel wordt je eigen biologische kachel in één klap gigantisch opgestookt (lees: je verbrandt méér calorieën). Dit gebeurt onder andere door actief bruin lichaamsvet. Bruin vet is een soort weefsel dat energie (wit lichaamsvet) omzet in warmte. Wit vet dat niet wordt omgezet, slaat energie op als reservevoorraad en dat zie je terug in de spiegel. Bruin lichaamsvet is van nature lui en kan regelmatig een oppepper gebruiken. Tijdens het sporten maken je spieren eiwitten aan die bruin vet activeert. Geen zee bij de hand? Koud douchen, naar de sauna en afkoelen in het dompelbad of een plons nemen in een koud zwembad werken ook prima.

13. Gezonde bloeddruk door muziek

Zet je favoriete muziek op en je voelt je meteen een stuk beter. Luisteren naar je favoriete playlist ontspant, beïnvloedt je humeur en prikkelt de hersenen. Je brein maakt dopamine aan en het stresshormoon cortisol neemt af. Luister ook eens naar klassieke muziek. Het kan je hartslag en bloeddruk laten dalen. Volgens onderzoek van de universiteit van Oxford verlaagt je bloeddruk wanneer je bijvoorbeeld luistert naar de Italiaanse operacomponist Verdi. Dit zou komen doordat er een terugkerende cyclus van 10 seconden in deze muziek zit die lijkt op het ritme van de hartslag. Andere ‘gezonde muziek’ is de Negende Symfonie van Beethoven en de opera Turandot van Puccini.

15. Blijer door geur

Prettige geuren prikkelen de zenuwen in het emotionele centrum van de hersenen en hebben invloed op je stemming, zo bewijst onderzoek van de universiteit van Florida. Niet voor niets word je zo gelukkig van de geur van zonnebrand, de zee of van versgebakken brood in dat charmante Franse dorpje. Bepaalde geuren werken dus bewezen op specifieke emoties. Zo vermindert lavendel angstgevoelens, werkt salie kalmerend, maakt eucalyptus creatief, geeft citroengras een opgeruimd gevoel en krijg je door ylang-ylang meer zin in seks. Profiteer daar ook thuis van door bijvoorbeeld een smudge stick of wierookstokje te branden.

17. Vlammend libido door naaktlopen

In je blootje rondscharrelen in je huis verhoogt niet alleen je libido, maar ook de seksdrive van je lover. Je partner bloot zien en in bed tegen elkaars naakte lijf aan kruipen, zet onmiddellijk je oxytocineproductie in gang en dit kan je seksleven verbeteren. Zo blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Washington. Oxytocine is de tegenhanger van het stresshormoon cortisol. Het verlaagt je bloeddruk en verhoogt de pijngrens.

Lees het complete artikel  in de Santé van augustus 2016.

santé 1

santé 3 Santé 2

 

 

 

Geef als eerste een reactie