20 tips voor jouw productiefste maand ooit

Zitten er bij jou structureel te weinig uren in een dag? Het goede nieuws is: je hoeft geen overuren te draaien om meer gedaan te krijgen. Met deze tips word je nóg productiever en win je tijd!

Een greep uit de tips:

Tip 5: Doe eerst rotklussen (DERK)

Psycholoog Mieke van Herk: “Begin met de rotklussen. Op die manier wordt je dag steeds leuker en voorkom je uitstelgedrag. Begin je andersom, dan is het zo vier uur ’s middags. Echt niet dat je dan nog in een moeilijk dossier duikt. Kom je om in de rotklussen? Kies er elke ochtend één waar je je tanden in zet en doe de rest van de dag makkelijkere klusjes, bij wijze van beloning.”

 

Tip 7 Vergeet multitasken!

We multitasken ons een slag in de rondte. Niks mis mee, volgens onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Tenminste, zolang je over één van de twee activiteiten niet hoeft na te denken!

Neuropsycholoog en brein- en productiviteitsexpert Mark Tigchelaar: “Zodra je twee niet-geautomatiseerde dingen tegelijk doet, gaat dat ten koste van beide activiteiten. Je hersenen kunnen maar over één ding tegelijk nadenken. Als ik tijdens het bellen een mail tik, wisselt mijn brein tussen de verschillende taken. En elke wisseling kost tijd en moeite. Door dit switchen keldert de kwaliteit van zowel mijn e-mail als van het telefoongesprek. En het kost meer tijd dan wanneer ik eerst de e-mail zou schrijven en daarna zou bellen.”

 

Tip 11 Leer snellezen

“Sneller lezen verhoogt je concentratie en tekstbegrip”, zegt Mark Tigchelaar, eigenaar van Snellezen Academie. “Per jaar besteden we per persoon gemiddeld 650 uur aan het lezen van onze e-mails (ongeveer 3 uur per dag!). Zelfs beginnende snellezers lezen twee tot drie keer sneller. Snellezen is niet hetzelfde als tekstgedeeltes overslaan. Bij snellezen lees je alles, maar door het trainen van de oogspier en het met je vinger begeleiden van de ogen tijdens het lezen, lees je sneller dan normaal.”

Snellees-tip van Mark: “Je denksnelheid ligt hoger (800 tot 1400 woorden per minuut) dan je leessnelheid (200 woorden per minuut). Genoeg tijd dus voor je brein om tijdens het lezen af te dwalen. Met een hogere leessnelheid lukt afdwalen niet. Ben jij snel afgeleid? Schakel dan in je leestempo net even een versnellinkje hoger.”

Meer weten? Download het e-book Snellezen (gratis): https://snellezenacademie.nl/gratis-snellezen-ebooks/

 

Tip 13 Sta een uur eerder op

Nee, níet om langer te werken, maar omdat het een topkwaliteits-uur is waarin je onafgebroken bezig kunt zijn, omdat de rest van de wereld nog slaapt. Ideaal voor een inbox-detox.

“Wanneer je van 8 tot 16 uur werkt, krijg je meer gedaan dan wanneer je van 9 tot 17 uur zou werken”, beweert Tigchelaar. “Dit heeft met dat ene kwaliteitsuurtje te maken waarin je ongestoord kunt knallen.”

 

Tip 20 Hanteer het OHIO principe

OHIO staat voor: Only Handle It Once. Heel simpel: doe een taak met aandacht en doe hem één keer.

Tigchelaar: “Stel, tijdens het werken zie je een mail van Kim binnenkomen. Je klikt ‘em even aan, leest hem vluchtig en denkt: daar reageer ik straks wel op, en gaat weer verder. Op dat moment blijft Kim in je achterhoofd rondzingen. Dit kost een stukje van je hersencapaciteit. Een uur later ga je terug naar Kims mail en lees je hem voor de tweede keer. Het OHIO principe werkt als Tinder: je beslist in no time of je iemand leuk vindt of niet – dus of je iets doet of niet. Natuurlijk, vraagt een werk-mail soms meer nadenktijd. In dat geval plan je bedenktijd in je agenda in, zodat het je werkgeheugen niet dubbel belast. Het OHIO principe is de Tinder voor het nemen van snelle beslissingen!”

Lees het hele artikel in de Santé van deze maand: maart 2016.

  Productiefste maand1        Productiefste maand2

Productiefste maand3       Productiefste maand4

 

Geef als eerste een reactie