7 manieren om elke dag 300 calorieën extra te verbranden

Komt er elk jaar ongemerkt een paar kilo bij? Als je dagelijks 300 calorieën extra verbrandt, voorkom je dat. En je hoeft er niet eens voor naar de sportschool.

Voordat je van start gaat

Zorg voor afwisseling, qua bewegingsvorm. Hoe meer je varieert, hoe meer effect het heeft op je lichaam en je gezondheid. Rick van Kempen, fitness manager bij Spa Zuiver legt het uit: “Regelmatig op een andere manier calorieën verbranden, is wel zo leuk en je raakt er minder snel op uitgekeken. Maar belangrijker nog: het daagt je lichaam steeds op een andere manier uit. Stel dat je elke dag 5 minuten touwtje springt. Dan raken je spieren daaraan gewend en kost het je na 1 maand geen moeite meer. Je zal dan langer of intensiever moeten touwtjespringen om je lichaam te blijven uitdagen en om hetzelfde resultaat te bereiken.”

Hoeveel calorieën je verbrandt, hangt af van allerlei factoren, zoals je geslacht, leeftijd, gewicht en fitheid. Goed om te weten: voor de calorieberekening in dit artikel gaan we uit van een volwassen vrouw van 70 kilo. Wil je weten wat jij verbrandt? Gebruik dan een fitnesshorloge of de Gezondheid-app op je smartphone die je activiteiten en sta-uren kan bijhouden en alle calorieën optelt die je verbrandt.

 

WANDELEN: 60 minuten

Hoe intensief?

Heb je stevig de pas erin? Dan verbrand je meer calorieën dan wanneer je in rustig tempo wandelt. Met een uur in rustig wandeltempo (5 à 6 kilometer per uur) verbrand je ongeveer 300 kilocalorieën. Deze loopsnelheid is een klets-tempo: je raakt niet buiten adem of bezweet en kunt zonder moeite kletsen. Hoe meer spieren je tijdens de wandeling gebruikt en hoe sneller je loopt, hoe meer calorieën je verbruikt.

Variaties

  • Versnel je pas om de 5 minuten. Na 50 minuten heb je 300 calorieën verbrand.
  • Loop 35 – 45 minuten met fitnessgewichten om je enkels. Zorg wel eerst voor een goede warming-up om blessures te voorkomen.
  • Wandel 30 – 40 minuten met een zware rugzak.

Waar is het goed voor?

Rick van Kempen: “Wandelen is dé manier om je vetverbranding een oppepper te geven. Ondertussen train je de spieren in je onderrug, buik, benen en billen. Je stimuleert de aanmaak van kraakbeen en verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Bovendien is wandelen heel mindful, het ontspant de geest. En in de buitenlucht doe je ook nog eens vitamine D op, waardoor je je beter voelt.”

 

PITTIGE HUISHOUDKLUSJES: 45 minuten

Hoe intensief?

Bij pittige huishoudklusjes moet je denken aan ramen lappen, de leren bank in het vet zetten, de vloer dweilen en de tegels in de badkamer boenen. Met een paar van dit soort huishoudelijke klussen verbruik je in 45 minuten al gauw 300 calorieën. Kom maar op met die voorjaarsschoonmaak!

Variaties

  • Een opknapklus in huis telt ook. Zoals verf van een muur afkrabben en daarna behangen of opnieuw verven.
  • Geef de inrichting van je huis een nieuwe make-over. Verplaats de meubels bijvoorbeeld van de winteropstelling naar de zomeropstelling.

Waar is het goed voor?

Met een fikse schoonmaakbeurt gebruik je zowat al je spieren. Maar je huis schoonmaken of herinrichten, ruimt ook op in je hoofd. Dingen opruimen, ordenen, uitzoeken en herindelen geeft een voldaan en opgeruimd gevoel, wat rustgevend werkt.

 

Maar ook fietsen (45 min), hoelahoepen (40 min), touwtje springen (25 min) of staan in plaats van zitten (5 uur) zijn perfect om niet elk jaar stiekem meer en meer kilo’s op de weegschaal te krijgen.

Dit artikel is gepubliceerd in Vriendin 7 (2022)

Geef als eerste een reactie