Dag dieet! Zo krijg en houd je een gezond gewicht

Het nieuwe geluid over afvallen is dat je helemaal niet aan een dieet moet beginnen, maar veel beter je voedingspatroon geleidelijk kunt aanpassen. Omdat dit in tegenstelling tot veel diëten wél werkt. Vijf diëtisten en een gezondheidswetenschapper geven hun gouden tips hoe je dit kunt doen.

HET NIEUWE DIËTEN

Veel mensen proberen het nog wel: om met een tijdelijk dieet wat overtollige kilo’s kwijt te raken, maar vaak met weinig succes. Jaarlijks doet bijna de helft van Nederland (vooral vrouwen) een dappere afvalpoging of overweegt op dieet te gaan. Maar veel mensen haken voortijdig af. En die het wel volhouden, daarbij lukt slechts 12 procent het om (40 procent van) het verloren gewicht eraf te houden. En het kan nog erger: maar liefst 40 procent van de volhouders is na 3 jaar zwaarder dan vóór de dieetpoging.

Conclusie: op de lange termijn werken diëten meestal niet, omdat je daarna je oude (ongezondere) eetpatroon weer oppakt. En dan vliegen de kilo’s er weer aan, omdat je spijsvertering vaak uit balans raakt. Daarom is het beter om gezonde aanpassingen in je eetpatroon in te voeren die je blijvend kunt volhouden. Dit is de nieuwe trend in dieetland, maar dan een die wél werkt op de lange termijn.

1 = VOLG JE BIORITME

Diëtist Cynthia Lochtenberg: “Uit nieuw onderzoek blijkt er vermoedelijk een link te zijn tussen je biologische klok en voeding: het tijdstip waarop je eet, heeft invloed op je spijsvertering. Je spijsverteringsorganen kunnen ’s ochtends veel beter omgaan met de voeding die je binnenkrijgt dan ‘s avonds en ’s nachts. Gevolg? Je slaat minder lichaamsvetten op en hebt minder kans op overgewicht. Ontbijt daarom als een keizer, lunch als een koning en dineer als een zwerver.

Je helpt de slanke lijn met een regelmatig slaap-waakritme, overdag 3 maaltijden op dezelfde tijdstippen te eten (zonder tussendoortjes) en na 8 uur ’s avonds niet meer te eten. Je bioritme kan verstoord raken door nachtdiensten, jetlags, slecht slapen, in het weekend lang feesten en daarna uitslapen (sociale jetlag), alcohol en cafeïne. Dus hou daar zoveel mogelijk rekening mee.”

2 = PAK JE RUST

Diëtist Bodile Overdevest: “Je kunt nog zo gezond eten en sporten, maar als je slaapgebrek hebt, raak je je overtollige kilo’s niet kwijt. Sterker nog: voor de slanke lijn kun je beter 7 à 8 uur slapen en níet sporten dan minder dan zeven uur slapen en één uur sporten. Goed slapen is belangrijk voor je herstel, hormoonhuishouding en gezonde eetlust. Door slaapgebrek kun je een verhoogd stressniveau ervaren. Een nacht beroerd slapen is geen ramp, maar structureel te weinig slapen, vergroot de kans op overgewicht.

Dat komt doordat langdurig slaaptekort zorgt voor een chronisch hoog cortisollevel, wat een verandering in je energieverdeling veroorzaakt en daardoor mogelijk een verhoogde vetopslag.

Heb je jonge kinderen of onregelmatige werktijden? Dan is jouw grootste kans op gewichtsverlies door je nachtrust te verbeteren en overdag meer rustmomenten te nemen. Doet je kind een middagdutje? Gebruik die tijd dan niet om je mails weg te werken maar pak een stiltemoment voor jezelf.”

3 = Skip tussendoortjes

Gezondheidswetenschapper dr. Maaike de vries: “Het idee van vaker kleine porties eten is achterhaald en niet wenselijk voor de slanke lijn. Als je 3 keer per dag eet (ontbijt, lunch en avondeten), heeft je lichaam tussendoor rust en daarmee de kans om lichaamseigen vetten te verbranden. Door 7 of 8 keer per dag te eten, verstoor je dit proces. Eet dus 3 hoofdmaaltijden per dag en laat alle tussendoortjes staan. Je kunt wel water, zwarte koffie en thee drinken.

In het begin is het vaak even wennen om slechts 3 eetmomenten te hebben. Maar uiteindelijk geeft het je fysieke en mentale rust, omdat je tussendoor niet met eten bezig hoeft te zijn. En het grootste voordeel is dat in je lichaam de deur naar de vetverbranding wordt opengezet. Wil je toch een cappuccino? Neem deze dan als toetje direct na de maaltijd.

En let op: omdat je 3 maaltijden per dag eet is verzadiging een must, anders krijg je tussendoor trek en voel je je slap en futloos. Eet meer eiwitten en gezonde vetten zoals olijfolie en ga voor 300 tot 400 gram groenten per dag om snaaitrek te voorkomen.”

Dit is een fragment uit het artikel, gepubliceerd in Vriendin magazine in januari 2023.

Geef als eerste een reactie