De 3 kilo die elke vrouw kwijt wil

Hoe slank je ook bent, bijna iedere vrouw wil wel een paar kilo afvallen. Hoe komt dat eigenlijk? En: hoe pak je het aan?

Opvallend: zelfs vrouwen die tevreden zijn met hun lichaam, hebben vaak tóch de wens om drie kilo minder te wegen. En dat is helemaal niet vreemd, zegt GZ-psycholoog Liselotte Visser. Volgens haar zijn er verschillende redenen waarom je altijd wel drie kilo kwijt wilt: “Die drie kilo’s zijn sociaal wenselijk gedrag. Je roept nou eenmaal niet zo snel dat je een goed lichaam hebt”, zegt Liselotte. “We leven in een wereld waarin we onbewust van elkaar verwachten dat we werken aan een betere, slankere en mooiere versie van onszelf. Liefst elke dag. Door drie kilo te willen afvallen, voldoe je daar precies aan, ben je geen buitenbeentje en niet arrogant.”

Vrouwen hebben een sterk onbewust please-gedrag in zich en voldoen daarom graag aan het beeld van picture perfect. Dat geeft ongemerkt spanning. Deze spanning wordt ondervangen in de politiek-correcte drie kilo die ze kwijt willen.

Liselotte: “Ergens voel je wel die druk om af te vallen en ervaar je die vaak als iets negatiefs, maar echt belangrijk vind je het niet. Daarbij is het balen van een spijkerbroek die te strak zit een prima uitlaatklep voor andere gevoelens van irritatie of frustratie die je op deze manier makkelijk kan uiten. Dus zo nutteloos is het niet. En Lidselotte weet nog meer voordelen: “Een ander gunstig gevolg is dat je je innerlijke criticus met je wens om drie kilo te willen afvallen gedeisd houdt. Die wordt namelijk wakker zodra je naar de spiegel kijkt en denkt: dat ziet er heel oké uit. Meteen doemt dat stemmetje in je op om het tegendeel te bewijzen, met tien steekhoudende tegenargumenten. Met jouw streven naar drie kilo afvallen, kan je innerlijke criticus prima leven. Kortom, een slimme en gezonde vorm van zelfmanipulatie.”

Drie kilo, een haalbare zaak

Drie kilo afvallen is goed te overzien. Je hoeft er niet je hele eetschema voor om te gooien. Als je een tijdje wat minder wijn drinkt en minder snoept, krijg je die drie kilo er wel af, zo houd je jezelf voor. Liselotte: “Voor de meeste vrouwen zijn deze pondjes niet belangrijk genoeg om er ook echt moeite voor te doen. En dus komt het afvallen er ook niet van. De psychologische grap is: al kom je in een paar jaar tijd vijf kilo aan, de wens om af te vallen wordt bijna nooit meer dan die drie kilo. Het is niet zo dat we een blinde vlek hebben voor de andere overtollige kilo’s, maar zolang het qua gezondheid niet noodzakelijk is om gewicht te verliezen, ronden ‘m voor het gemak af op die drie.”

Kortom, we sussen onszelf ermee dat we er ooit wel aan gaan werken. Toch heeft het ook effect op de korte termijn, want het houdt je scherp en voorkomt dat je niet in één keer een hele zak drop naar binnen werkt. De drie-kilo-wens is een stok achter de deur. Je past nog net in je oude kledingmaat, maar je weet ook dat je een confectiemaat opschuift als er meer gewicht bijkomt. En dat is voor veel vrouwen een psychologische drempel.

Lees in de nieuwe Santé hoe je jouw probleemzones aanpakt! (Tot eind mei 2016 verkrijgbaar)

3 kilo1 3 kilo2

3 kilo4 3 kilo3

Geef als eerste een reactie