De 5 meest voorkomende misdiagnoses

In Nederland is ongeveer 1 op de 4 mensen allergisch. Géén pretje! Hoe herken je een allergie? En wat kun je er zelf tegen doen? Wij vroegen een allergiespeciaslist om tips.

De 5 meest voorkomende allergieën zijn:

1. Hooikoorts

2. Huisstofmijt

3. Dierenallergie

4. Voedselallergie

5. Insectenallergie

 

Wat is een allergie?

Wie allergisch is, is overgevoelig voor bepaalde stoffen (allergenen) die normaal gesproken onschuldig zijn, zoals noten en graspollen. Voor sommigen is de allergie seizoensgebonden, bijvoorbeeld als de natuur tot bloei komt (hooikoorts). Anderen hebben het hele jaar door last van allergische reacties, bijvoorbeeld bij voedselallergie.

Hooikoorts, huisstofmijt en dierenallergie vallen onder de zogenaamde noemer inhalatieallergieën. Bij inhalatieallergie komen allergenen via de lucht in je longen, ogen en neus terecht. Zo geven onder andere huidschilfers en haren van huisdieren, en bomen en bloempollen (stuifmeel) allergische klachten.

1. Hooikoorts

Volgens zorgverzekeraar Menzis heeft een op de vijf mensen tijdens de zomermaanden last van de pollen van grassen, planten, bloemen en bomen in de lucht. Hooikoorts kan op élke leeftijd beginnen, maar vaak ontwikkelen allergische reacties zich in de kinder- en puberteit en nemen de klachten met de jaren langzaam af.

Meest voorkomende klachten: jeukende, tranende en rode ogen, verstopte en kriebelende neus, benauwdheid, niezen.

Dokter Gerbrich van der Meulen is kinderarts-allergoloog (allergiespecialist) en is werkzaam in het Groningen Martini ziekenhuis: “Mensen met een pollenallergie krijgen ook vaak klachten in de keel als ze een appel met schil eten. In de schil zitten de meeste allergenen. Maar als je de appel verwarmt, bijvoorbeeld voor appelmoes of een appeltaart, dan heb je er geen last van. Dat komt doordat de allergenen bij verhitting uit elkaar vallen.”

 

Zo verminder je klachten bij hooikoorts:

 • Laat de was binnen drogen, anders kunnen er pollen aan het wasgoed blijven hangen.
 • In de ochtend en na een regenbui zijn er minder pollen in de lucht. Plan vooral dan zo veel mogelijk je buitenactiviteiten. Of ga naar het strand. In zeelucht zitten minder pollen.
 •  Op www.weeronline.nl wordt de hoeveelheid pollen in de lucht aangegeven. Zo weet je niet alleen wanneer je een regenbui kunt verwachten, maar ook een allergieaanval.

Zo verminder je klachten bij huisstofmijt:

 • Was beddengoed, handdoeken en knuffels op 60 graden. Uit Koreaans onderzoek blijkt dat bij 40 graden slechts 6 procent van de mijten verdwijnt. Bij 60 graden gaan alle mijten dood en bij 90 graden gaan ook alle bacteriën eruit. Iets milieuvriendelijker is het om bijvoorbeeld knuffels vierentwintig uur in de diepvries te leggen. Ook dan zijn de huismijten dood, maar is de vertrouwde geur niet weg.
 • Laat het matras ’s ochtends luchten zodat het kan afkoelen. Dit voorkomt dat huisstofmijten zich snel kunnen voortplanten.
 • Voorkom sigarettenrook, dit verergert allergische reacties!

Zo verminder je klachten bij dierenallergie:

 • De huidschilfers van huisdieren verzamelen zich in gestoffeerde banken, gordijnen en vloerbedekking. Kies voor een gladde vloer, zoals laminaat- of hout. Neem lamellen of rolgordijnen voor de ramen en ga voor een zithoek van (nep)leren bekleding.
 • Ventileer je huis goed, dus zet de ramen eens flink tegen elkaar open.
 • Vraag huisdiereigenaren die op de koffie komen om schone kleren aan te trekken.
 • Was je handen met desinfecterende zeep nadat je het dier geaaid hebt. Doe dit 20 seconden met warm water. En douche voor het slapengaan.

Zo verminder je klachten bij voedselallergie:

Schrap het voedingsmiddel waar je allergisch voor bent voor altijd van je menu! En ook de producten waar deze voedingsstof in zit.

Zo verminder je klachten insectenallergie:

Een insectenbeet kan je nooit helemaal voorkomen, maar je kunt je kansen erop wel verkleinen.

 • Drink niet rechtstreeks uit een blikje, maar gebruik een rietje.
 • Ga niet op blote voeten naar buiten, omdat bijen vaak in het gras zitten.
 • Plaats horren voor ramen en deuren. Deze zijn eenvoudig zelf te maken met een klittenbandsysteem.
 • Draag geen parfum, want ook insecten vinden dit lekker ruiken.
 • Was je kleding met ongeparfumeerde producten.

 

Lees het hele artikel in Vriendin nummer 25!

Vriendin 25-2 Vriendin 25-3 Vriendin 25-4

Geef als eerste een reactie