De plant die bijna alles geneest: Sint-Janskruid

Het Sint-Janskruid (Hypericum perforatum) is een geneeskrachtig plantje met heel veel voordelen. Al in de oudheid werd het gebruikt bij brand- en schaafwondjes. Sint-Janskruid komt uit Europa en groeit in Nederland in de berm langs de weg, aan de rand van het bos en in droge grasvelden.

Het helpt tegen depressie

Sint-Janskruid wordt het meest gebruikt als middel tegen depressies. Het beïnvloedt de lichaamseigen stoffen in de hersenen, zoals serotonine, die onder andere je stemmingen en emoties bepalen. Sint-Janskruid heeft minder bijwerkingen dan andere medicijnen tegen depressie, zoals prozac.

Apotheker Amanda Stoer: “Is er na vier tot zes weken geen verbetering van de stemming? Dan komt dat daarna waarschijnlijk ook niet meer en heeft verder gebruik geen zin.”

De niet wetenschappelijke voordelen

Sint-Janskruid kan meer dan alleen je humeur opkrikken. Al zijn deze andere effecten nog niet wetenschappelijk bewezen.

Kruidengeneeskundige Trudy van Diepen-Stam vertelt wat Sint-Janskruid nog meer voor je kan doen:

Voor een goede nachtrust

Het Sint-Janskruid werkt rustgevend maar versuft niet. Het stimuleert de aanmaak van het slaaphormoon melatonine, waardoor je een beter dag- en nachtritme krijgt. Bij de drogist zijn pillen met Sint-Janskruid verkrijgbaar.

Kruidengeneeskundige Trudy van Diepen-Stam: “Thee van Sint-Janskruid met citroenmelisse helpt ook. Na ongeveer drie dagen merk je verschil.”

Vermindert stress

Helpt bij spier- en gewrichtspijn

Geneest kleine wondjes

Vermindert maagklachten

 

Lees voor het hele artikel en nog veel meer interessante en mooie verhalen de nieuwe Vriendin nummer 38!

Vriendin Sint Jacobskruid2

Geef als eerste een reactie