Interview met internationaal topmodel Danielle van Grondelle

Plus-size model Danielle is een groot succes in New York:

‘Iedere vrouw zou trots moeten zijn op haar lichaam’.

Danielle: “Mijn vader kwam mijn kamer binnen en zei tegen me dat er ooit een dag zou komen dat de modellenwereld zich aan míjn maten zou aanpassen. Ik geloofde hem niet en dacht dat hij dit alleen maar zei om mij te troosten. Dat was na de zoveelste afwijzing. Ik heb kledingmaat 42 en in modellenland ben je al een curvy model vanaf maatje 38. Eigenlijk is dat belachelijk, want in Nederland hebben de meeste vrouwen maat 42. Op mijn veertiende werd ik gescout door een modellenbureau tijdens een dagje winkelen met mijn moeder in Amsterdam. Ik was heel mager; mijn broekmaat was 27 en ik was 1.80 meter lang. En toch waren mijn heupen te breed volgens het bureau: 94 centimeter. Om model te worden, moest dit ónder de 90 centimeter zijn. Ik ben gaan lijnen en heb zo’n beetje elk dieet geprobeerd. Maar wat ik ook deed, niets hielp. Mijn heupen kwamen niet onder die gevreesde en allesbepalende 90 centimeter. Bij elk bezoek aan het modellenbureau kwamen ze wéér met dat vreselijke meetlint aanzetten. Afschuwelijk! Ik at al super mager en nóg was het niet goed genoeg.

Succesvol aan de top

“Ik was het eerste succesvolle Nederlandse curvy model in Amerika en ook het eerste Nederlandse plus-size model dat de New York Fashion Week heeft gelopen. Inmiddels ben ik niet meer de enige en wordt de term plus-size model gelukkig steeds normaler. Mijn grote doorbraak was nadat ik op de cover van Avantgarde stond. Sindsdien verschijnen vaker curvy modelllen in modebladen, zoals de Vogue. Ik krijg heel vaak reacties van jonge meisjes, maar ook van oudere vrouwen, dat ze zo blij zijn dat er eindelijk eens een curvy model op de cover van een magazine staat. Mijn vader krijgt dus steeds meer gelijk: het extreme slank wordt steeds vaker ingeruild voor modellen met een, in de modewereld ‘maatje meer’ maar in de gewone wereld een gemiddelde maat zoals ik.

Ik voel me ontzettend bevoorrecht dat ik dit werk mag doen. Mijn uiterlijk is een cadeautje van mijn ouders, maar alleen daarmee red je het niet als topfotomodel. Mijn succes heb ik mede te danken aan de onvoorwaardelijke steun van mijn ouders en hun nuchtere, tweetalige opvoeding die ze me gegeven hebben. En gelukkig bezit ik, door vallen en opstaan, een grote portie zelfvertrouwen. Mijn ouders hebben me van kleins af aan altijd gesteund. Daardoor heb ik een positief zelfbeeld gekregen. Alle afwijzingen als ‘dun’ model hebben mij juist gesterkt in mijn overtuiging om niet op te geven maar juist met dubbele energie door te gaan in de richting waarvan ik gevoelsmatig wist dat het voor mij de juiste was.”

Kinderdroom

“Op de lagere school droomde ik ervan piloot te worden. Mijn ouders zaten allebei in de luchtvaart, waarschijnlijk ben ik daar een beetje door beïnvloed. Maar op de middelbare school kwam ik erachter dat ik totaal geen ster was in wiskunde. Dus die droom kon ik wel vergeten.

In die tijd las ik een boek van topmodel Naomi Campbell. Hierdoor kreeg ik voor het eerst interesse in modellenwerk. Ook kreeg ik steeds vaker de vraag, van kennissen maar ook van onbekende mensen, of ik model was. Waarschijnlijk omdat ik als tiener al vrij lang was.

Later begon ik aan de opleiding modevormgeving aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Als klein meisje wilde ik al andere kleding aan dan leeftijdsgenoten. Ik ben dol op opvallen, en printjes en vrolijke kleuren behoren tot mijn dagelijkse outfit. Ik hul me niet standaard in zwart, omdat dat zou afkleden.

Een maatje meer

“Door mijn heupomvang kon ik geen gewoon fotomodel worden. Daarom werd ik bij de specials geplaatst. Dat zijn modellen die niet (volledig) passen in het nauwsluitende stramien van de reguliere modewereld, bijvoorbeeld net iets te lang of te kort. Alleen komt het er in de praktijk op neer dat je dan nauwelijks werk hebt. Tijdens een fotoshoot voor de YES, een meidenblad van vroeger, zei de stylist dat ik met een paar kilootjes erbij perfect zou zijn als plus-size model. Ik was verbaasd en dacht dat ze bedoelde dat ze me te dik vond. Nog nooit had iemand tegen me gezegd dat het misschien een goed idee was om in gewicht aan te komen voor mijn carrière. Ik wist eigenlijk ook niet wat een curvy model was. In mijn hoofd waren dat hele volle vrouwen. Een gewoon model heeft maatje 34 of 36 en een curvy model begint al bij maat 38. Ik heb meteen alle diëten overboord gegooid en ben weer normaal gaan eten, waardoor ik aankwam in gewicht. Ik bereikte het gewicht dat bij mijn postuur past, mijn natuurlijke gewicht. Vanaf toen is mijn carrière in een stroomversnelling gekomen, met maatje 42 kreeg ik als plus-size model ontzettend veel aanbod. Na een half jaar te hebben geschipperd tussen enerzijds mijn werk als kostuumontwerpster bij Joop van den Ende en het modellenwerk, besloot ik me fulltime in de modellenwereld te storten. Dat doe ik inmiddels veertien jaar met veel plezier. Ik kan er goed van leven, mijn dikke bil pays the bill.

Het leven van een topfotomodel in NY

“Vijf jaar geleden ben ik naar New York verhuisd. Maar mijn gevoelsmatige thuisbasis en oplaadpunt is nog altijd Rotterdam. Ik ben echt een familiemens en mijn Surinaams moeder en oma betekenen alles voor me! Als ik heimwee heb naar mijn familie en vrienden, duik ik de keuken in om allerlei Surinaamse gerechten te maken. Die heb ik van mijn oma geleerd. De geuren brengen me voor even dichter bij de mensen waar ik van hou.

De modellenwereld lijkt bomvol leuke reisjes en champagne, maar in werkelijkheid is het veel minder glamorous. Het is topsport! Je zit vaak vijftien uur in een vliegtuig, hebt soms nauwelijks vrije tijd en je werkt vaak ook weekenden door. En voor preutsheid is al helemaal geen ruimte. Bij een fotoshoot in Italië was de kleding per ongeluk in maatje 36 aangeleverd. Tja, daar pas ik dus niet in. En dus werd alles opengeknipt en is het aan de achterkant op mijn rug en benen met ducttape vastgeplakt. Zo stond ik dan op straat, lekker sjiek aan de voorkant, maar iedere voorbijganger kon mijn geducttapete achterkant zien. Dan leer je wel om je gêne overboord te gooien.

Zelfs als er in je privéleven iets verdrietigs gebeurt, is een snipperdag er niet bij. Je moet altijd professioneel blijven, vooral in Amerika. Zo had ik bijvoorbeeld nét te horen gekregen dat mijn neefje was overleden, terwijl ik op het punt stond om naar een casting te gaan. Afzeggen was geen optie, ik móest er naar toe van mijn agentschap. Dat is de manier om jezelf in de kijker te zetten en om nieuwe opdrachten te krijgen. En dus ging ik erheen, met dikke ogen en uitslag van het huilen.

Het leven van een topmodel is dus lang niet zo glamorous als het lijkt. Na een slopende dag ontspan ik door me uitgebreid te douchen en van top tot teen te scrobben. Dat is een soort ritueel waardoor ik weer bij mezelf en tot rust kom. De hele dag zitten er mensen en camera’s bovenop je huid, letterlijk. Door te scrubben poets ik als het ware al die mensen weer van me af. Verder ben ik ook dol op mediteren en mandala’s kleuren. Dat werkt heerlijk ontspannend.”

Echte schoonheid

Ook als curvy model ga je bij elke casting door de vleeskeuring en moet je aan allerlei strenge eisen voldoen. Ik moet dus ook naar de sportschool. En soms zoekt een klant modellen met een buikje en past mijn slanke taille niet in hun plaatje. Mijn smalle taille en brede heupen is mijn natuurlijke lichaamsbouw. Ik ga mezelf niet overeten om een buikje te creëren. Dat is net zo ongezond als jezelf uithongeren, omdat je in beide gevallen niet alle voedingsstoffen op een gezonde manier binnenkrijgt.

Als ik in Nederland ben kan ik erg genieten van een broodje kroket, want die hebben ze niet in Amerika. Eentje mag best wel. Mijn eetpatroon is niet meer extreem zoals in de tijd dat ik nog probeerde om een ‘slank’ model te worden. Ik luister gewoon naar mijn lichaam en hoef er niets extra’s voor te doen of laten om op gewicht te blijven. Ik had een keer een shoot met een slank model, een beeldschoon meisje van achttien jaar. Toen ik backstage foto’s maakte om op Instagram en Facebook te zetten, vroeg ze me of ik de foto’s met haar erop niet wilde posten. Ze vond zichzelf te dik. Ik keek haar aan en zei: ‘Lieve schat, jij past drie keer in mij, hoezo ben jij te dik?’ Ze was zo afkeurend naar zichzelf en, net terug uit Parijs, volledig gebrainwashed, waardoor ze geen reëel beeld van de werkelijkheid meer had. Dat vind ik vreselijk! Je doet jezelf zoveel tekort als je zo over jezelf denkt. Ik geloof dat je op je mooist bent, als je je natuurlijke gewicht hebt, zonder dat je daar veel voor hoeft te doen of laten. Tenminste, als je daar zelf ook tevreden mee bent. Want een afkeurende uitstraling en een negatief zelfbeeld halen je innerlijke en uiterlijke schoonheid naar beneden. Terwijl iemand die straalt en een goed hart heeft prachtig is om te zien. Maatje 34 is géén garantie voor schoonheid. Iedere vrouw zou trots op haar lichaam moeten zijn. Je uiterlijke schoonheid verandert met de jaren, maar je innerlijke beauty blijft bestaan. Een goed hart is waar het écht om gaat in het leven.”

 

Fashiontips van Danielle: Laat je beauty zien

Richt je op jouw pluspunten en benadruk die met je kleding.

Taille: Persoonlijk vind ik mijn smalle taille een pluspunt. Daarom zorg ik er altijd voor dat ik daar de nadruk op leg. Bijvoorbeeld met een riempje of een hoog sluitende rok of broek. Ontbreekt het jou juist aan taille? Richt je dan op bijvoorbeeld je mooie benen en draag en mooie A-lijn jurk.

Decolleté? Heb jij een boezem die gezien mag worden? Kies dan voor een V-hals. Probeer bij zware borsten hooggesloten coltruien te vermijden.

Brede heupen? Verleg de aandacht naar je schouders door een jasje te dragen met brede schouders. Zo komt jouw lichaam qua shape helemaal in balans. Belangrijk is om vooral je eigen unieke stijl te ontwikkelen en te omarmen. Juist je anders dan anderen durven kleden maakt jou bijzonder!

Innerlijke schoonheid? Maar naast je uiterlijke beauty is minstens zo belangrijk wat je uitstraalt. Dus omring je met fijne mensen. Want door mijn werk heb ik geleerd dat je lol en een goed hart moet hebben in het leven.

Het modellenbureau van Danielle van Grondellle in Nederland: www.egosmodels.com 

 

Backstage foto’s

Backstage met Daan1  Backstage met Daan3  Backstage met Daan2  Backstage met Daan4

Danielle2 Danielle3 Danielle1

Geef als eerste een reactie