Interview met… cabaretier Kirsten van Teijn

Cabaretier Kirsten van Teijn (32) werd tijdens de relatie met haar vriend plotseling stapelverliefd op een vrouw. De verwarring was compleet, maar inmiddels heeft ze een relatie met allebei: met hem én met haar. Ze maakte er een voorstelling over: s(Experiment.

“Het was een leerproces in de liefde: een rollercoaster aan emoties en vooroordelen moest ik in mezelf overwinnen”, vertelt Kirsten. “Ik had geen idee dat ik ook verliefd kon woeden op een vrouw. Laat staan dat ik een fijne relatie met een man én een vrouw zou kunnen hebben.

Je had eerst een relatie met je vriend, toch?

“Klopt. Ik leerde mijn vriend Jelle 8 jaar geleden op een theaterfestival kennen. Hij speelde gitaar bij een cabaretcollectief. We raakte aan de praat over de muziek van mijn voorstelling. Het klikte meteen, toch heeft het een jaar geduurd voordat het echt ‘aan’ was. We waren beide nog zoekende in de liefde en het leven, maar bij hem kom ik thuis. Dat klinkt heel burgerlijk, maar soms is ‘saai’ heel lekker haha. Daarna ging het wel snel: we kochten we een huis en gingen samenwonen.

Toen werd je ineens verliefd op een vrouw…

“Ja, dat zette mijn wereld volledig op z’n kop! Dat gebeurde 5 jaar geleden, toen Bibi eenmalig de productie van mijn voorstelling op een festival deed. Ze bracht een enorm sprankelende energie in het team, echt zo’n positieve tornado die alles oppakte en tot in de puntjes organiseerde. Ik was niet de enige die dol op haar was, het hele team liep met haar weg. Daarom zocht ik er niks achter bij mezelf, met haar verschijning had ze ons allemaal betoverd.”

Wanneer dacht je: ik ben verliefd?

“Dat heeft echt nog wéken geduurd, haha. Mijn vriend zit ook in het team. Hij is sounddesigner en maakt de muziek bij mijn voorstellingen. Hij zag, eerder dan ik, dat er meer aan de hand was tussen Bibi en mij en dat we een bijzondere klik hadden. Aan het eind van dat festival zei hij tegen mij: ‘Volgens mij ben je hartstikke verliefd op haar.’ Ik schrok van zijn plotselinge opmerking en ontkende het in alle toonaarden. Al kon ik er niet omheen dat ik haar ontzettend leuk vond. Ik dacht dat het te maken had met de theater-bubbel en de adrenalinerush waar we met het team in zaten.

Maar toen alles achter de rug was, bleef die ongelofelijke sparkle tussen Bibi en mij. Ik had gewoon nooit kunnen denken dat ik verliefd kon worden op een vrouw! Al gauw bleek de aantrekkingskracht tussen Bibi en mij wederzijds. Mijn vriend gaf mij alle ruimte om dit met Bibi uit te zoeken en te gaan ontdekken. Wat een heldendaad van hem hè?! En het allermooiste was nog dat het niet stiekem hoefde, mijn vriend wist ervan. Dat Jelle mij deze kans niet wilde ontzeggen, heeft mijn respect en liefde voor hem alleen maar versterkt.”

Was je vriend niet jaloers?

“Nee Jelle is van zichzelf niet jaloers aangelegd. Natuurlijk had hij in het prille begin gehoopt op een trio, waar immers veel mannen over fantaseren. Maar Bibi valt echt alleen op vrouwen. Jelle en Bibi hebben dan ook geen liefdesverhouding, alleen een vriendschap. Het werd dus geen mix & match tussen ons drieën. Zelfs toen was hij niet jaloers dat ik ook mijn tijd en het bed met haar deelde. Hij wilde mij niet opleggen dat ik niks met deze gevoelens mocht doen.

Het samenzijn met z’n drieën voelde vanaf het eerste moment vertrouwd en veilig. Er was geen sprake van vreemdgaan, stiekem gedoe of jaloezie. Maar dat wil niet zeggen dat alles vanzelf is gegaan. We hebben alle 3 onze eigen moeilijke momenten en zoektocht in de connectie gehad. Bijvoorbeeld als ik 2 weken met Jelle op vakantie ga, betekent het dat Bibi achterblijft. Dat is natuurlijk niet fijn. Of met wie vier je oudejaarsavond en wie kus je dan als eerst haha!”

Lees het hele artikel in vriendin 46 – 16 t/m 22 november 2021

Geef als eerste een reactie