Niet wat je eet, maar wannéér je eet!

In de nieuwe Santé (februari 2015) staat mijn artikel. Hier alvast een voorproefje.

ETENSTIJD

Gezonde voeding is één, timing is twee! Weten wanneer je het beste kunt eten, is essentieel om overtollige kilo’s kwijt te raken of om op een gezond gewicht te blijven. Als je op het juiste moment eet, verbrand je meer calorieën en zijn after dinner dips verleden tijd.

Wist je dat…?

* Na het sporten je lichaam het meeste snakt naar eiwitten en koolhydraten? Dit zijn belangrijke energievoorraden en voedingsstoffen voor je spieren om te herstellen en sterker te worden na een work-out.

* Als je intensief gaat trainen met een lege maag je lichaam mogelijk meer cortisol (stresshormoon) aanmaakt?

* Hersenen alleen kunnen functioneren door de koolhydraten die je eet? Als je dus opstaat zonder te ontbijten, is je concentratie vaak ver te zoeken.

* Sporten op een lege maag de afbraak van spierweefsel bevordert? Er zijn dan te weinig parate voedingsstoffen in je lichaam. En dan worden onder andere spieren afgebroken om aan de nodige energie te komen. Niet doen dus!

Afrader: Elk uur eten

De hele dag door ‘grazen’ is belastend voor je lichaam, ook al zijn het minuscule porties. “Het maakt je moe, is heel slecht voor je tanden én geeft een onverzadigd gevoel’, vertelt diëtiste Dafna Tsadok-Hai. “Zolang je lichaam niet verzadigd is, blijft het vragen om meer. En grote kans dat je je uiteindelijk vergrijpt aan teveel en ongezonde snacks.”

Midnight snacken

Je lichaam heeft één nasty regel: alcohol eerst. Dit betekent dat wanneer je een wijntje drinkt bij het eten, je lijf eerst aan de slag gaat om de alcohol weg te werken en daarna pas het voedsel. Let op: Als je daarvóór hebt gesport, herstellen je spieren extreem slecht, omdat je lijf niet het voedsel gebruikt voor herstel, maar eerst begint met de alcohol. En tegen de tijd dat de wijn is verwerkt, staat je lichaam al in de spaarstand. Resultaat: jouw calorierijke midnight snack wordt eerder omgezet in lichaamsvet!

Fabel

Alles wat je na acht uur ’s avonds eet, wordt niet meer verbrand door je lichaam. Uitleg: Spijsverteringsprocessen zijn dag en nacht actief, dus ook tijdens je slaap. Echter wel op een lager pitje dan overdag. Het is dus af te raden om ’s avonds laat nog even die zak chips naar binnen te schuiven. (Eh, overdag trouwens ook!)

Fabel

Je kunt beter twee keer per dag veel eten dan zes keer weinig. Uitleg: Je lichaam kan per keer een bepaalde hoeveelheid calorieën verteren. Het overschot wordt omgezet in vet.

 

Het hele artikel is te lezen in de nieuwe Santé van februari 2015.

Geef als eerste een reactie