Zomerkriebels

Zon, strand, terrasjes en zwoele zomeravonden, dat betekent ook sneller vlinders in je buik. Hoe dat precies zit, lees je hier.

1 op de 3 mensen wordt sneller verliefd in de zomer, en dat geldt niet alleen voor singles. Maar liefst 73 procent van de Nederlandse mannen zegt vrouwen in de zomer aantrekkelijker te vinden. Dit blijkt onder andere uit een onderzoek van datingsite Parship. Deze zomerse X-factor ligt voornamelijk aan de zomerse outfits (lees: luchtiger gekleed), aldus de mannen.

Maar volgens psycholoog Evi Sommen is het veel meer dan dat: “Op een stralende dag is de kans veel groter dat je ook een stralend humeur hebt. Een soort natuurlijke lichttherapie, die je zelfvertrouwen een boost geeft, waardoor je net iets meer risico’s durft te nemen. Bijvoorbeeld om af te stappen op iemand op wie je een oogje hebt.

Uit verschillende onderzoeken blijkt een sterk verband tussen een positief zelfbeeld en gepassioneerde liefde. Niet zo gek, want op een zonovergoten dag (glim)lachen we vaker en zijn we uitbundiger en luidruchtiger (gemeten met 3D-geluidsmeters). En tja, een lach staat natuurlijk iedereen goed.

 

Gratis roze bril

Dat je in de zomer makkelijker flirt en sneller verliefd wordt, is het gevolg van het gelukshormoon endorfine. Dit wordt aangemaakt door vitamine D, dat zelf aangemaakt bij blootstelling aan zonlicht. Na een zonovergoten dag op het strand of een drankje op een heerlijk terras zorgt dit endorfine-shot automatisch voor een vleugje verliefdheid. Hierdoor krijg je automatisch een roze bril.

Maar zonlicht doet nog iets anders. Het verdrijft namelijk ook het slaapopwekkende hormoon melatonine uit het brein. Weg met de winterslaap en winterdip! Je wilt erop uit. Je krijgt vanzelf zin om met andere mensen te connecten, te kletsen tot in de late uurtjes of te dansen en ook zomaar te sjansen. Of om gewoon eindeloos buiten zijn met vrienden en familie rond de barbecue en picknicktafel. Met andere woorden, door het zomerse weer bloeit niet alleen de natuur op, maar wijzelf ook.

 

Hallo zomerliefde

Onschuldige flirts monden op zomerse dagen vaker uit in een vrijpartij, volgens wetenschappers van het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Ook dit is het werk van de zon. Als de zon langer en vaker schijnt, wordt de aanmaak van het hormoon testosteron beïnvloed. Hierdoor neemt ook de libido toe.

Ook een wijntje of aperitiefje versterkt dit gevoel, vooral bij vrouwen. Dat komt doordat een lage dosis alcohol de testosteronproductie bij vrouwen stimuleert, en dus ook de zin in seks. Dit blijkt uit onderzoek van Jellinek naar de invloed van alcohol op seks. Klein detail: bij mannen heeft alcohol het tegenovergestelde effect op hun testosteron en seksdrive.

 

Zinderende zintuigen

De zomer werkt als een vergrootglas voor gevoelens en emoties.Wat meespeelt, is dat je zintuigen extra getriggerd worden (de geur en kleur van de natuur, meer huidaanraking, meer geluiden). Hoe meer verschillende zintuigen een aangename boost krijgen, hoe beter je je voelt. Dat zorgt ervoor dat je je blik vanzelf meer naar buiten en naar anderen richt en minder naar binnen en op jezelf. En dan is de kans natuurlijk ook groter dat je die leukerd opmerkt.

Kortom, de grootste kans op een zinderende zomerliefde is de combinatie van de zon, een lekker drankje, een goed humeur en leuk gezelschap. Met deze ingrediënten wordt de drempel om te flirten lager en de factor lust en lef hoger. Gevalletje zomerkriebels.

 

Door het zomerse weer bloeit niet alleen de natuur op, maar jij (en je relatie) ook

 

De zomervakantie als relatie-boost

Een kleine kanttekening is hier wel op z’n plaats, want het vergrootglas-effect van de zomer kan ook het gevolg hebben van een snelkookpan. Niet voor niets worden na de zomervakantie en de decemberfeestdagen de meeste echtscheidingen aangevraagd, volgens onderzoek van TNS NIPO onder advocaten. Ook websites als echtscheiding.nl en scheidingsinformatie.nl laten een piek qua bezoekersaantal zien na deze de zomermaanden.

Dit komt doordat je tijdens je gewone drukke leven kleine relatie-irritaties nog wel kunt negeren of verbloemen met andere activiteiten, je sociale leven of de kinderen. Maar wanneer je dag en nacht op elkaars lip zit, gaat dat niet meer zo makkelijk en groeien irritaties moeiteloos uit tot wrijving of zelfs serieuze relatieproblemen. Maar geen paniek, want zover hoeft het zeker niet te komen!

Gedragswetenschapper en bestsellerauteur Ben Tiggelaar vertelt dat wanneer je bereid bent om een paar dingen anders te doen, je de zomer positief kunt gebruiken voor jou en je partner en nog vóór het einde van de zomervakantie een frisse wind door jullie relatie kan laten waaien. Alsof je weer een beetje verliefd op elkaar bent. En singles opgelet: deze tactiek het werkt ook goed om iemand te veroveren!

  1. Positief contact

Als mensen samen zijn, zoeken ze op allerlei manieren contact met elkaar. De een zegt: heb je dit artikel in de krant gelezen? De ander vraagt: hoe vind je de pasta smaken? Het gaat dan niet alleen om het krantenbericht en het nieuwe pastarecept, maar ook om de interactie met de ander. Bij stellen die gelukkig zijn met elkaar, leidt zo’n ‘contactmoment’ in ongeveer 87 procent van de gevallen tot een positieve, vriendelijke reactie. De ander toont interesse en betrokkenheid door er gericht op in te gaan.

Bij stellen die uiteindelijk gaan scheiden, wordt naar schatting slechts 33 procent van de contactverzoeken liefdevol gereageerd, volgens wetenschappelijk onderzoek naar relaties van psycholoog John Gottman, van de University of Washington in Seattle. Gedragswetenschapper Ben Tiggelaar geeft als tip: “Zorg dat je minimaal 5 keer meer positieve gevoelens bij je partner oproept dan negatieve gevoelens. Mensen met relatieproblemen en die op het punt staan van scheiden ervaren gemiddeld 8 keer meer negatieve gevoelens in contact met de ander dan positieve gevoelens.

2. Onverdeelde aandacht is goud voor élke relatie

Geef de ander je onverdeelde aandacht. Je hoeft echt niet de hele dag achter je partner aan te gaan (juist niet!), maar zorg dat als jullie contact met elkaar hebben of iets leuks gaan doen, dat je dan niet ook nog met 10 andere dingen bezig bent. Deze onverdeelde aandacht zorgt ervoor dat de ander zich gezien en gewaardeerd voelt. En dat is relatie-boost nummer 1.

Ben Tiggelaar: “Onverdeelde aandacht voor een ander hebben, is vergelijkbaar met verliefdheid. Wanneer je hoteldebotel verliefd bent, heb je vanzelfsprekend alleen oog voor die ander. Maar als je dit verliefde gedrag weer bewust toont, zul je versteld staan van de reactie die het bij de ander oproept.”

3. Signaleer de positieve dingen van de ander

Ben Tiggelaar: “Zoek actief naar mogelijkheden om de ander te waarderen en te bedanken. Vergis je niet, dit lijkt makkelijker dan het is. Dat komt doordat ons brein automatisch geneigd is om fouten en onhebbelijkheden van de ander zwaarder te laten wegen dat de positieve eigenschappen. Wat de ander fout doet, valt ons simpelweg meer op. Het vraagt daarom extra inspanning om juist het mooie en positieve bij de ander te zien én te benoemen.”

4. Bereidwilligheid wordt beloond

Als je iets aardigs voor een ander doet, word jij daar zelf ook gelukkiger van. Dit blijkt uit allerlei studies van geluksonderzoeker Sonja Lyubomirsky. Door de vriendelijke daad beoordeel je jezelf automatisch positiever. Goed om te weten: het gaat hier om dingen waarvoor je zelf moeite moet doen, zoals koken voor een ander of helpen met een klusje.

5. Ga samen op ontdekkingstocht

Als je samen met iemand iets uitdagends onderneemt wat de adrenaline triggert, ga je de ander automatisch leuker vinden. Dat komt doordat je onbewust de energierush en het goede gevoel koppelt aan deze andere persoon.

Bron:Onderzoek van sociaalpsycholoog Stanley Schachter en Jerome Singer

 

Blijvend effect

Nog meer goed nieuws, nu van Evi Sommen: “Als je je zintuigen na de zomer bewust blijft prikkelen, verdwijnt het fijne zomergevoel niet. Focus je op alles wat lekker proeft, voelt, klinkt, ruikt of er mooi uitziet. Hiermee activeer je het beloningssysteem in de hersenen, waardoor je je goed voelt.

De boodschap is duidelijk: geniet van de zon (en vergeet niet te smeren), flirt er lekker op los en geniet van de vrolijke vlinders, lef en zelfvertrouwen die je er gratis bij krijgt.

 

[Kader]

Zin in een leuke, spontane avond? Download dan de app ‘Card Desks’. Hier vind je de gekste. Leukste en mooiste vragen om te stellen aan je zomerliefde, man of vriendinnen. Plezier gegarandeerd! (En een betere band met de ander.)

 

[Kader]

De 5 grootste voordelen van daten in de zomer

  • 69 procent van Nederland vindt dat de zomer leukere mogelijkheden biedt om te daten, zoals terrasjes, picknicken, barbecuen, het strand, wandelen of een fietstocht maken.
  • 60 procent vindt dat mensen er aantrekkelijker uitzien. Denk aan zomerse kleding en een gezond kleurtje op de huid.
  • 34 procent ziet langere avonden als een kans om ’s avonds buiten te daten en flirten.
  • 23 procent zegt dat hij/zij zich aantrekkelijker voelt.
  • 13 procent geeft aan dat er door het zomerse weer meer mensen buiten zijn en er dus ook meer potentiële liefdes rondlopen.

Bron: Een onderzoek van Parship onder1200 Nederlandse mannen en vrouwen tussen de 18 en 80 jaar

 

Dit artikel is gepubliceerd in het JUMBO Vakantieboek ‘Zinderende Zomer’ van 2019.

TIP: Bij aankoop van 2 actieproducten bij supermarkt JUMBO krijg je dit leuke zomerboek cadeau!

jumbo-actie    84762a89-cee5-4b1a-bb96-ca8eabd04203

img_7064  img_7065

 

 

 

Geef als eerste een reactie